Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 досъдебни производства за лихварство, разпространение на фалшиви винетки и цигари без бандерол в Белоградчик

Специализирана полицейска акция е проведена на територията на Белоградчик под кодовото име "Винетките", съобщи на брифинг пред журналисти директорът на ОД на МВР-Видин комисар Марчо Марков. Иззети са фалшиви винетни стикери, банкови карти и самоделно оръжие.

Целта на операцията е била да се установи разпространението на фалшиви винетни стикери К-3, годишни за 2012 г. Извършени са 4 претърсвания в жилища и търговски обекти, извършени са и огледи на МПС.

 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Намерени и иззети са книжа и платежни инструменти, самоделно изработена пушка, 27 банкови карти, издадени на различни физически лица, заедно с ПИН- кодовете им. Намерени са списъци и тетрадки с лични данни на общо 122 лица с отразени дължими суми, 3 броя записни заповеди за дължими суми в евро и левове, 4 свидетелства за регистрация на МПС и паспорт на български гражданин. При извършени огледи са установени и 6 превозни средства с неистински винетни стикери", обясни комисар Марчо Марков. Намерените банкови карти са на роми от белоградчишкия квартал "Карловица". Образуваните дознания са за лихварство.

"Фалшивите винетки са много добре изработени, нямат част от защитните знаци, по- груби са. Без съответните уреди, които ние притежаваме трудно могат да бъдат различени от истинските. Стикерите са се разпространявали на цена 40 лева- с около 30 лева по- евтино от истинските", уточни директорът на видинската полиция.

 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Намерени са общо 7 неистински стикера, един от които във Видин. Срещу собствениците на автомобили, установени с фалшивите винетки, също са образувани досъдебни производства.

"Категорично сме установили, че винетките не са произведени на територията на Видин, подали сме информация където трябва и случаят продължава с цел да се установи мястото, където са изработени", заяви началникът на териториално звено БОП, главен инспектор Велислав Стефанов.

Извършено е и претърсване в жилище на криминално проявеното лице с инициали В.И. на 29 г. от Белоградчик. От него са иззети 447 кутии цигари без бандерол. По случаите са образувни досъдебни производства срещу 9 лица, всичките от Белоградчик и ще им бъдат повдигнати обвинения. Един от претърсените, 29-годишен е задържан за 24 часа, и ще му бъде повдигнато обвинение за пускане в обръщение на подправени винетки, както и за държане на склад на акцизни стоки без бандерол. Всички останали са от ромски произход, те са и ползвателите на фалшивите винетки. Ако в хода на следствието се установи, че има данни за повече от 2 висящи досъдебни производства, за тях ще се иска по- тежка мярка от прокуратурата.

Комисар Марков заяви, че претърсвания ще бъдат извършвани и в бъдеще не само в ромските квартали в региона. Тези мерки ще бъдат засилени заради наближаващите Великденски празници, за да се избегнат и кражбите на животни. Засилено полицейско присъствие ще има в районите със завишена престъпност. Веднъж месечно ще се прави отчет на работата на полицията пред видинското гражданство, обеща комисар Марков.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11

Избори за кмет се провеждат в Габровница

В монтанското село Габровница днес се провеждат извънредни избори за кмет на населеното място. Новият избор се наложи, след като загубилият кандидат на 29 октомври 2023 година, обжалва резултатите и спечели делото. В две секции гласуват габровчани, като едната от тях е подвижна. Членовете им са преминали обучение, съобщи говорителят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 09:01

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30