Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнен спектакъл и фенери на желанията в Лом за "Часът на Земята"

За пета поредна година Лом се включи в международната инициатива "Часът на Земята". Организаторите- Община Лом, общински ученически клуб "Екология" и Центъра за извънучилищни дейности, бяха подготвили богата програма, за да насочат вниманието на ломчани към проблемите на околната среда и на нарушеното екоравновесие като резултат от безотговорната човешка дейност.
 
В знак на съпричастност към мотото на тазгодишната кампания "Аз правя, ти действаш" до 20.30 ч. в съботната вечер в Лом изгасна уличното осветление. Факелно шествие, в което се включиха ученици от всички ломски училища, фанфарни и мажоретни състави, потегли в два лъча към централния площад "Свобода", където бе кулминацията на събитието.
 
 
 
 
 

Стотици се насладиха на младостта и таланта, събрани заедно в концерт на свещи, в който участваха Калина Додева, Пепи и Марто от група "Metasound", Глория и Danny Boy. В края на концерта младите музиканти изпълниха авторска песен, написана и композирана специално за събитието и озаглавена "Часът на Земята".

Призиви и послания за повече отговорност и съпричастност към идеята за един по- чист и по- добър свят отправиха Божидара Параскевова- представител на Детски и младежки парламент в Лом и кметът Иво Иванов.

"Искрено се радвам, че сме заедно тази вечер, за да се обединим в общата ни отговорност за опазване на планетата! Ако ние не повярваме, че бъдещето е в нашите ръце и зависи само и единствено от нас, ако не започнем промяната от нас самите, тогава не можем да търсим виновници за това, което ни очаква съвсем скоро"- каза градоначалникът и цитира думите на великия Махатма Ганди, според когото именно ние трябва да бъдем промяната, която искаме да видим.
Магията и красотата на огненото изкуство завладяха публиката след изпълненията на софийския клуб "Дивинитас", чиито представители подариха на ломчани уникален огнен спектакъл. Веднага след това дойде и специалната изненада на вечерта. Фенери на желанията, направени от разградими и незамърсяващи околната среда материали, полетяха в небето над Лом, отнасяйки посланията за отговорност и съпричастност към екологичното бъдеще на Земята и надеждата тя да се превърне в по- чист и по- уютен общ дом за всички нас.

Кампанията "Часът на Земята" стартира през 2007 г. в най- големия австралийски град- Сидни. Оттогава в нея се включват все повече държави и милиарди хора по целия свят, споделящи загрижеността за бъдещето на планетата.
По публикацията работи: Владимир Недев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41