Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазаровден във Винарово

На Лазаровден Винарово ще бъде домакин на група просветни дейци от 5 държави- България, Франция, Португалия, Румъния и Турция, които обменят опит в областта на изучаването и преподаването на фолклора. Идеята за това е на видинската детска градина № 16, с директор Красимира Виденова.

Лазаровден във Винарово е празник на момичетата. На този ден по традиция се правят два обичая- "Лазаруване" и "Кумичане". В него участват деца на възраст от 5 до 15 години. По традиция празниците се подготвят от кметството, местната детска градина и читалището.

Лазарките са по- големи момичета, които от рано сутринта обикалят къщите. Със своите закачливи песни за здраве и бъдещи годявки, с ритуалните танци, те дават заявка, че започват да се момеят. Стопанката, която ще посреща лазарките е Благуна Николова- учител и обществен деятел.

В обичая "Кумичане" участват по- малки момичета. Заедно с майките си те отиват на чешмата, за да пуснат по водата ритуалната първа хапка хляб. Залъчетата се нареждат върху кора от дърво и се пускат от една от майките. Кумица става момичето, чийто залък плува най- дълго. Кумицата черпи групата с попара от хляб и сирене. Момичетата ще уважат своята кумица на Великден, като я посетят и й занесат червено яйце и парче козунак. Ритуалът ще се води от Босилка Витанова, читалищен деятел.

Празникът във Винарово започва в 10 часа. На него ще присъстват гостите, самодейците от читалището, облечени в пъстри носии, учителките от детската градина и всички, които искат да се заредят с празнично настроение и да се потопят в стародавните традиции на селото.
По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Дунав при гр.Видин

"Речен надзор - Лом": Не се очаква покачване на Дунав у нас след наводненията по горното течение на реката

Около средното е корабоплавателното ниво на река Дунав към момента в българския участък. Валежите и наводненията по-горното течение на реката в Германия и Австрия не се очаква да окажат сериозно влияние на нивото на реката у нас, коментира за Радио ВИДИН капитан Тони Тодоров , директор на Дирекция "Речен надзор - Лом".  "В момента е около средното..

публикувано на 11.06.24 в 10:53

Кръвен център заработи в Монтана

Откриха кръвен център в областната болница в Монтана . След повече от 30 години в лечебното заведение отново има специализирано отделение. Създаването на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ Монтана решава дългогодишен проблем за желаещите да станат кръводарители и за пациентите на областната и другите..

публикувано на 11.06.24 в 10:03

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място с  е ДПС с над..

публикувано на 11.06.24 в 08:47

Във Враца откриха най-стария театрален фестивал у нас

Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на Драматично-куклен театър – Враца Владлен Александров откриха най-стария театрален фестивал в страната. До неделя жителите и гостите на Враца могат да видят 14 спектакъла от страната и чужбина, както и стотици творци, които участват в XXXIV издание на Националния фестивал на малките театрални форми...

публикувано на 11.06.24 в 08:37

Фолклорни изпълнители от цялата страна събира фестивалът "Змей Горянин" в Зверино

Седми Национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" ще се проведе тази събота /15 юни/ в местността "Воденицата" в мездренското село Зверино. В 10 часа е официалното откриване и началото на фестивалната програма.  В 12 часа участниците и гостите ще видят  Историческа възстановка по посрещане на Ботевите четници. Ф естивалната програма ще продължи до..

публикувано на 11.06.24 в 08:31

ГЕРБ-СДС печелят изборите 2 в 1 във Видинско

При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота за Национален парламент с 26.44% във Видинско. Втори са ДПС със 21.03 на сто, следвани от ПП-ДБ с 11.78%. След тях се нареждат "Възраждане" - 11.69%, БСП - 8.95%, "Има такъв народ" - 5.28% и "Величие" - 3.95 на сто. При вота за европарламент подредба е почти същата, с разликата, че..

публикувано на 11.06.24 в 08:16

Учениците се явяват на националното външно оценяване по чужд език

Национално външно оценяване по чужд език се провежда в училищата в страната. Общо 127 ученици във Видин са заявили желание да се явят днес на теста по  английски език . Трима ученици са избрали изпит по руски език, обясни за Радио ВИДИН началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова .  "Няма за какво да се притесняват..

публикувано на 11.06.24 в 08:00