Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 май 2012

Видин, Враца, Монтана и Лом са част от 36 български града, където ще бъдат санирани жилища с европейско съфинансиране. Във Враца Заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи
възможностите за енергийното обновяване на българските домове, както и в многофамилни жилищни сгради. През юли се очаква да започне кандидатстването за отпускането на средствата. 50% от стойността на обновлението ще се поеме от Европейския съюз, а за останалите средства ще се дават нисколихвени кредити. Продължителността за реализацията на тази инициатива е 3 години, а ефектът трябва да бъде усетен от 13 500 души, населяващи 180 многофамилни жилищни сгради с около 6 100 апартамента.

Млекопроизводители от Видинско изпратиха протестна декларация до местната и изпълнителната власт. Причината- прекратени договори за доставка на мляко от единственото държавно млекопреработвателно предприятие във Видин. Протестната декларация е подписана от 12 фермери, които отглеждат повече от 700 крави с минимум 100 работници, а произведената от тях продукция е над 10 тона на ден. Млекопроизводителите са готови и за протестни действия. След проведени разговори, областният управител на Видин Цветан Асенов е поел ангажимент да съдейства за разрешаването на проблема.

Кметът на Дунавци Димо Скорчев дарява всеки месец част от заплата си за издръжка на 4 деца от местната детска градина, като по този начин подпомага безработни или социално слаби семейства в малкото градче. За РАДИО ВИДИН Димо Скорчев каза, че изпълнява поет по време на предизборната си кампания ангажимент.

До края на седмицата в Учебния център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана се провежда втори международен курс на НАТО по програмата за ядрена, химическа и биологична защита. В обучението участват преподаватели на първореагиращите при ядрени, химически и биологични инциденти, от военни, полицейски, спасителни, пожарникарски и медицински служби от 8 държави (Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, България, Люксембург, Румъния, Мавритания и Турция).

При извършена полицейска проверка в местонстта "Дортикум" в землището на видинското село Връв са заловени двама жители на град Брегово докато извършвали незаконни разкопки. Иззети са металотърсач и четири лопати. Мъжете са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая работи РУП-Видин, образувано е досъдебно производство.

СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Козлодуй търси талант. Така е озаглавена инициативата на учебното заведение, която се провежда за първа година. Участниците са от І до Х клас. Жури от режисьори и музикални специалисти ще оценява талантите.

40 деца от Видинско получиха поощрителни награди за участието си в националния конкурс "Бог е любов". Темата на конкурса е "Вярвам и обичам", а част от творбите- стихотворения, есета, картини, дърворезбени иконостаси, са изложени в катедралния храм "Св. Димитър". Участниците в ХІ национален конкурс от цялата страна ще бъдат наградени официално на 8 и 9 юни във Видин.

С изложба в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" стартира Националната библиотечна седмица във Видин, посветена на опазването и достъпа до писменото културно наследство в българските библиотеки. Експозицията е подредена със съдействието на Светата Митрополия, от където предоставят на библиотеката 7 богослужебни книги за времено ползване. Изложбата е експонирана пред отдел "Заемна за възрастни" във видинската библиотека.

Художникът от Стар Бешенов Иван Василчин, по- известен сред банатските българи като Яни, отново е с изложба в България. До 24 май картините му ще бъдат изложени в Картинната галерия на Читалище "Развитие-1892" в Бяла Слатина, заедно с творбите на други трима художници. От 25 май Иван Василчин е със самостоятелна изложба в Ритуалната зала на Бърдарски геран. Изложбата е посветена на 125- годишнината от основаването на селото.

Концерт- ревю подготвиха учениците от Професионална гимназия по облекло и хранене "Михалаки Георгиев" във Видин за празника на училището. Ревюто под наслов "Единни в многообразието" се проведе в Драматичния театър. Учениците от гимназията показаха талант в сферата на творчеството- модни линии, кулинарни изкушения, фолклорни обреди- всичко е дело на учениците. От 18 часа, отново в драматичния театър, випускниците от училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще изнесат концерт.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51