Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Що е то да си осиновиш чешмичка

Решението да има откъде жителите и гостите на Козлодуй да пийнат прясна студена вода в летните жеги е някой да "осинови" обществените чешми. Добрата практика е на един частник, успял с грижите си да съхрани работеща поне една чешма в централната част на града. А иначе- кризата е виновна обществените чешмички по паркове и градинки да останат без вода през летните горещини. По правило Водоснабдителното дружество е ангажирано с изправността на съоръженията, а задължение на Общината е да поеме месечните разходи по показанията на водомерите. Всъщност стана ясно, че вариантът някое от съоръженията да работи, е възможен само при евентуални "уговорки" между Общината и местния клон на ВиК... Или с други думи- ВиК да отстрани евентуални повреди и да пусне водоподаването до чешмичките, но без да поставя водомери- обяснява заместник кметът на Козлодуй Димитър Попов.

Днес, докато почти всички в атомната столица пресъхват или стават обект на вандалщини, единствената чешма с течаща вода в центъра на града е останала работеща, защото има късмета да се намира пред често посещавано лятно заведение. Неговият собственик- Кирил Коларов, вече четири години се грижи съоръжението да остане изправно и да не замръзва през зимата. През летния сезон пък, когато заведението работи, водопадаването се контролира отвътре, а нощната охрана се грижи чешмата да бъде опазена от вандалски прояви през тъмната част на денонощието. Тази доброволна отговорност досущ прилича на осиновяване, тъй като грижите на частника за чешмата не променят факта тя да си остане общинска собственост, а поддръжката на ВиК-частта да остава отговорност на козлодуйския клон на водоснабдителното дружество. И макар досега да не е плащал за течащата вода, Коларов споделя, че ако се наложи, ще монтира водомер за своя сметка, но няма да позволи водата на чешмичката да бъде спряна. Освен осиновената, в града работят още две обществени чешми, намиращи се в отдалечения от градската част "Ботев парк".
По публикацията работи: Петя Дилова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05