Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарят опасни бараки във Враца

При заселено полицейско присъствие започна събарянето на 11 опасни бараки на улица "Райна Княгиня" във Враца, в които от десетилетия живеят роми. На мястото беше зам.-кметът Светозар Луканов, представители на „ЧЕЗ”, „В и К”, на полицията и пожарната.

 

Бараките са направени през далечната 1967 година и са били за временно настаняване на останалите без дом след голямото наводнение във Враца. Дървените къщи са били общо 54, част от тях са съборени през 90-те години и в момента има 11. Всички те са опасни за живеене и ще бъдат съборени, за което има издадени предписания от преди 10 години, съобщи Светозар Луканов.

 

 

Живеещите в тях ромски семейства, които имат уведомления за обезщетение за ползване, вече са получили ключове за други общински жилища, чиято площ не е по-малка от тази на досегашните. С изключение на две семейства, всички останали имат задължения за ток, вода и наеми.

 

Само за наеми неплатените суми са около 18 000 лева. Задълженията към монополистите ще бъдат платени от общинската управа, след което по законен ред ще си търси вземанията. Това е само част от причините, довели до наказателната акция днес. Другата е, че те се намират в част от вододайната зона на Враца. На такова място е недопустимо да има помийни ями и външни тоалетни, каквито съществуват в момента. Събарянето ще продължи до неделя, след което до три седмици се очаква теренът да бъде разчистен от строителните отпадъци и боклуци, да бъде изравнен и засипан със земя. На това място през пролетта ще бъдат посадени дръвчета.

По публикацията работиха: Ива Антонова, Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03

Монтана модернизира уличното си осветление

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана . Финансирането е по проект за 926 000 лева. В Монтана започна поетапната подмяна на уличното осветление. Ще бъдат поставени нови 2000 енергоспестяващи лампи, съобщи кметът Златко Живков. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост с 926 000 лева, от които..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

В Кула организират концерт, посветен на хумора

На 4 юни самодейците от НЧ "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще участват всички..

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Ползването на спортните площадки в училищата ще обсъждат общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на..

публикувано на 03.07.24 в 08:21