Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежки метали, арсен и сяра в почвите по поречието на Тимок

Тежки метали, арсен и сяра десетки пъти над нормите откриха в почвите по поречието на р.Тимок, община Брегово, са открили специалисти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките. Тревожните резултати са получени в поцеса на създаване на база данни със замърсителите и източниците, генериращи индустриални отпадъци на територията на общините Видин и Бор. Целта е да се установи замърсителят, да се направи оценка на риска за околната среда и за здравето на населението в пограничните райони и след това да се разработи стратегия за възстановяване на замърсените територии.

Проблемът с промишлените замърсявания
на компоненните на околната среда, предизвикани от дейността на минно-добивния и преработвателен комплекс "Бор", разположен на територията на Сърбия, възниква през последните десетилетия на миналия век.

В резултат на промишлени аварии в река Тимок са изпускани продукти, съдържащи тежки метали, арсен и сяра. Една значителна част от тези продукти са отложени в коритото на реката и нейните брегове, а друга част са нанесени в река Дунав и в почвите при напояване и заливане с речни води.

"Изследванията показват замърсяване с тежки метали под формата на минерали в отпадъка от фабрика "Бор", които постъпват чрез водите на река Тимок от река Борска, носени по течението. При разливи и при напояване на земеделските земи те се замърсяват с тези компоненти. Основните замърсители са мед, цинк, олово, сяра, желязо. Всички замърсявания са в процес на биологично окисление. Концентрацията им е десетки пъти над нормата. Най-замърсени са почвите близо до брега. Тежко замърсените площи трябва да се изземат, седиментите и утайките да се предепонират в депа за опасни отпадъци", каза за РАДИО ВИДИН Константин Митов от фирмата, наета да извърши изследвания в 15-километровия пограничен участък.

Там, където има разливи в близост до мини "Бор", екосистемите са като пустини- нищо не вирее. Само с човешка намеса може да стане възстановяването на тези зони. Първата стъпка е да се намери начин да се намали притокът на замърсители чрез въвеждането на нови технологии, които щадят природната среда. Като биотехнологиите например- чрез растителност или чрез микроорганизми може да се намали съдържанието на токсиканти в почви, седименти и води.

"Прилагането им ще бъде дълъг процес, но трябва да се започне, защото в момента нещата са много сериозни. Търсят се финансови възможности, които да позволят да се започне мащабна програма, която да доведе до намаляване нивата на замърсяване. Земите няма да станат веднага за земеделско ползване, но могат да се използват за засаждане на култури, които не са за храна",

обясни д-р Светла Братанова, ръководител на секция "Екосистемни изследвания" в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Заливните земеделски почви в най-засегнатите участъци са условно биологически мъртви зони. На тях няма развитие на висша растителност, почвената покривка е деградирала.

Въпросът за замърсяването на почвите по поречието на река Тимок с тежки метали- мед, цинк и олово, е повдигнат за първи път още през 1980 година- в резултат на картиране на почвите във Видинско. Разграничени са три категории: незамърсени, слабо замърсени и замърсени почви. Още тогава 53% от площта на българската част от поречието на Тимок са отнесени към третата степен - замърсени с мед почви.

При двете пробовземания през 2007 и 2008 година не са доказани наднормени съдържания на замърсители на водите на река Тимок. Според показателите тогава, основен замърсител на застоялите води в старото корито са: мед, желязо, манган, сулфати, арсен. В землищата на общините Брегово и Неготин съдържанието на мед в почвите е от 2,26 до 37,93 пъти над фона, а на сярата от 4,25 до 22,37 пъти над средното съдържание за почви.

Втората тема в предаването днес- Община Видин планира ремонтни дейности в част от градския парк- от художествена галерия "Никола Петров" до общинския пазар. За близо 4 милиона лева могат да бъдат изградени детски площадки, нови фонтани, да се постави енергоспестяващо осветление, да се преасфалтират алеите.

"От години нищо в този парк не е правено. Идеята на Общината е да възвърнем интереса към тази част от парка, защото сега е занемарен и се пренебрегва от видинчани", каза за РАДИО ВИДИН заместник кметът по "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Добромир Дилов.

Видинчани харесват парка и биха се радвали да се поставят нови пейки и кошчета, да се възстановят алеите, да има осветление нощем. Искат и да се почиства редовно- показа анкета на РАДИО ВИДИН.

Третата тема в "Еко Свят" днес е за една положителна практика как селата в една малка община се съревновават помежду си в ежегоден конкурс за "Чисто населено място". Инициативата е на Община Берковица и се реализира успешно от 2005 година.

"Наградите са символични- между 100 и 200 лева. Не мисля, че наградите са водещ мотив. Мисля, че просто има хора, които искат да живеят в по-добра обстановка",

обясни интереса към конкурса Радослав Найденов, заместник кмет по "Туризъм, образование и здравеопазване" в Община Берковица.

От 2005 година досега се забелязва активизиране на участниците и стремеж да живеят на едно по-чисто и приветливо място, убедени са организаторите.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40