Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чии са земите около Рабишкото езеро

Преди време в РАДИО ВИДИН получихме снимка от наш слушател - Владимир Боянов - на която се вижда, че се продава парцел на 50 метра от водата на Рабишкото езеро. На снимката се вижда табела, на която пише, че се продава парцел в регулация.

© Снимка: Личен архив на Владимир Боянов

"Намира се на около 300 метра вдясно от кулата",
пояснява Владимир Боянов. На табелата са изписани два мобилни номера за информация и за връзка с фирмата, която продава земята. Хората, подали сигнала, се притесняват, че табелата е близо до водата, а земята, която се продава, е част от дъното на езерото. От снимката и поставената табела излиза, че се продава част от земята, която понякога се залива.

Решихме да се обадим на посочените номера и да проверим кой отговаря на тях и каква информация ще ни даде за продавания терен. Оказа се, че фирмата е видинска и наистина продава парцел от 4 декара на 50 метра от Рабишкото езеро.

"Върху парцела може да се строи. Той е собственост на италианец, който искаше да строи хотел", обясни представителят на фирмата за България.

"Дъното на Рабишкото езеро евентуално попада в зоната на службата в Община Макреш. Ако е попаднал в тази зона на езерото някой имот, собственикът му е бил обезщетен от държавата, така че той вече не е собственик. Въпреки, че през годините езерото е увеличило границите си, те са ясни и се знае докъде достигат. Така че, ако е попаднал имота в тази зона, то хората са обезщетени" - така пред Ваня Минева коментира началникът на Общинска служба "Земеделие" Белоградчик Неофит Петков.

Потърсихме за коментар и кмета на село Рабиша Мария Николова, която ни уведоми, че наистина има поставена табела, но теренът не попада в землището на село Рабиша, а в това на село Толовица, община Макреш. Затова потърсихме и кмета на Макреш Иван Каменов.

"Няма общинска земя в близост до заливната зона и до водата. Там собствеността е на частни лица. През годините имаше голям инвеститорски интерес в този район. Аз съм чувал за сделки от по 7-8 000 лева на декар. Върху земеделска земя може да се строи, стига да се смени предназначението по законния ред. Смяната на предназначението на малките парцели става в областните дирекции "Земеделие", а на по-големите- в министерството на земеделието", коментира кметът на Макреш.

В землището на село Толовица около Рабишкото езеро повечето от земята е частна собственост и е върната на хората, когато е извършвана реституцията. Много от тези имоти са продадени и препродадени през годините. Това потвърди и кметът на Толовица Иван Живков.

"Има доста имоти, закупени от чужденци и от чужди фирми, близо до езерото. Причината е, че пещерата "Магура" и Рабишкото езеро са близо до село Толовица - на около километър. Това е преди всичко земеделска земя. Върху закупените имоти от чужденци няма строителство. Те имаха инвестиционни предложения. За някои има изготвен и ОВОС - Оценка на въздействието върху околната среда", обясни Иван Живков.

Кметът на Толовица ни увери, че хората от селото, пък и от съседните села, нямат против застрояване около езерото. И напротив- надяват се, че с изграждането на хотели, къщи за гости и спа центрове, ще се подобри инфраструктурата в района и ще се открият нови работни места.

За заявен интерес от португалски и немски инвеститори още през 2010 година, говори бившият кмет на село Рабиша Милчо Иванов.

"Защитен е районът около пещерата, но покрай езерото може да се строи. Трябва да се смени само статута на земята", каза тогава Милчо Иванов в разговор с колегата Ваня Минева.

Потърсихме информация за това има ли сега интерес към купуването на земя близо до Рабишкото езеро фирма за невдижими имоти, с представителство и във Видин, която продава един имот във вилната зона и два непосредствено до вилната зона на Рабиша. "От пазарна гледна точка интерес за там няма", съобщи за РАДИО ВИДИН Полина Стойкова, оперативен директор в централния офис на фирмата. Тя потвърди още, че районът не попада в защитените зони по НАТУРА 2000. С Полина Стойкова разговаря колегата Цветомир Цветанов.

От мненията на страните, които имат отношение по случая, стана ясно, че имотите, които граничат с Рабишкото езеро, са на частни лица и всеки собственик може напълно законно да ги продава. От години хората в Рабиша и Толовица, в землищата на които попада Рабишкото езеро, очакват да дойдат чужди инвеститори и не спират да се надяват, че това един ден ще се случи. Темата завършваме със съвета, който даде началникът на Общинска служба "Земеделие" в Белоградчик Неофит Петков: "При покупка на такъв имот изисквайте скица. Скицата е документ, който удостоверява, че действително има собственост върху тази земя". А табелата, която е поставена на 50 метра от водата и има надписи и от двете страни, не указва, че се продава земята около нея. Тя просто е сложена на границата на продавания имот.

Втората тема в предаването днес е за засаждането на пролетните цветя в цветните фигури във видинските паркове. Броят им е около 13 000. Разнообразни са видовете- теменуга, незабравка, селене, паричка. За видинчани е подготвена изненада - между тези сезонни цветя са сложени и луковични, които ще цъфнат пролетта.

Паралелно с цветята се садят и храсти от видове, които са доказали, че в нашите сурови условия успяват да преживеят. По улица "Търговска" са възстановени изсъхналите дървета. Насадени са и фиданки на нови места по най-голямата пешеходна зона на Видин. В Крайдунавския парк ще бъдат възстановени някои от отсечените липи.

"Това са традиционните цветя, които издържат на минусовите температури през зимата и успяват много рано напролет, когато снега се отдръпне, да цъфнат и да красят градината до летните месеци. Тогава ги сменяме с такива, които цъфтят до късна есен", каза за РАДИО ВИДИН Виолета Георгиева, главен специалист "Озеленяване" в отдел "Екология" на Община Видин.

"Стараят се хората, защото в днешно време нищо не е лесно. Във Видин се сади само в градината и площада, но не и в кварталите" - това са част от отговорите на анкетираните. Хората смятат и че не сме се научили да пазим това, което е общо.

Третата тема в "Еко Свят" е за новата инициатива на учениците от 12 "б" клас на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Членовете на Екоклуб "Зелени хора" ще наблюдават получаването на био тор в предоставен им за целта компостер. За събирането и оползотворяването на биоразградими отпадъци разказа ръководителя на клуба и учител по биология Боянка Ценова.

"12 "б" клас са главните изпълнители на дейносттите по събиране на листна маса, поддържането на компостера и следенето на процесите, които се извършват в него. Периодично се следи температурата в компостера и се проверява как протича процеса на разграждане. Чрез работата учениците ще научат, че отпадъците вместо да се изхвърлят безразборно, могат да намерят функционално предназначение свързано с опазването на околната среда", обясни за РАДИО ВИДИН Боянка Ценова.

"Събираме листата, които падат от дърветата и ги слагаме в самия компостер. Разбъркваме органичните отпадъци, за да могат бактериите да си свършат работата. Накрая ще получим екологично чист продукт, който може да се използва в земеделието", разказаха за работата покрай компостера Тамара Тодорова и Стефани Петрова, ученички от 12 "б" клас на училище "Цар Симеон Велики".

Учениците от екоклуба за пореден път почистиха училищния двор и прилежащите му територии, а част от събрания от тях боклук попадна в новия компостер.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50