Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в село Флорентин тече според сезона

"Може да има много красиви места, но родното е най-хубаво", казва с вълнение кметът на Флорентин Мая Иванова, която е и родом от живописното видинско село. За РАДИО ВИДИН, с кметския наместник там и жителите, разговаря Ани Цекова.

Едно от малките населени места, отдалечени от областния център, селото се намира на брега на река Дунав. Близостта до реката позволява през лятото да бъдат открити спокойни места за плаж или риболов.
 
      Пенсионерският клуб "Флоренция" е в малка кокетна сграда, заедно с пощата в селото.
337 души
живеят във Флорентин, а все още действащата детска градина е посещавана от 12 деца. Населението е от власи, говорещи на влашки диалект. В селото има пенсионерски клуб, където възрастните ходят да пият кафе, когато нямат работа по двора и градината. Иначе животът им е свързан със сезонната работа, защото прехраната, както се предполага, основно идва от това, което си произведат. Но не всичко се свежда само до работата.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Наскоро читалището имаше концерт, посветен на 30-годишнината на детския танцов състав. На Спасовден организирахме също хубав концерт. Зарязахме и много красиво лозята през февруари", добавя кметицата.

По благоустрояването на селото има още какво да се направи. Една част от водопровода е подменена, за другата е подаден проект. Също така до някъде е ремонтирана и църквата с пари от дарение. През зимните месеци главната улица се чисти от пътното управление, но има и бедствени дни, по време на които се затваря. В тежките моменти хората си помагат един на друг, по-млади на по-стари, чистят и опесъчават улицата или пренасят дърва за огрев на самотно живеещите възрастни жители. Така преминава животът във Флорентин, както във всяко село, но не съвсем. Защото хората правят населеното място.

"Живея сама, инвалид съм, зимата моля някой да ми насече дървата. Комшията е бил миньор, взима голяма пенсия - 700 лева. Помага ми понякога с пари, но си иска да му ги връщам",
разказва с огорчение за нелекия си живот една от възрастните жени в селото, останала сама след като мъжът й починал.

А децата на Флорентин прославят селото с техните успехи на фолклорни събори в региона и страната. Танцовият ансамбъл "Флорентиана" към читалище "Пробуда" получава първата си награда в Димово на Шестия международен събор на художествената самодейност. Оттогава формацията се изявява с успех на Орфеевите празници в Смолян, на националните събори в Копривщица, на съборите в Белоградчик, Мездра и Видин. Често ги канят и в съседна Румъния.

Тежко се живее в днешно време в българското село, особено в Северозапада на България. И въпреки това, там някъде все още има хора, които милеят за българското, и родното и не са готови да го загърбят и да заминат в чужбина.

По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00