Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напоителни системи могат да секат дървесина в участъка от брега на река Дунав до дигата

Със заповед на министъра на земеделието се нарежда на "Напоителни системи" да започнат да почистват растителността, която пречи на проходимостта на реките и речните корита, в това число и растителността, която се намира в участъка дига - бряг на река Дунав. Тази територия вече не е горска, а е сервитут на дигите на река Дунав и няма да се стопанисва като горска територия. Горското стопанство няма да сече там и няма да залесява, защото мястото между дигата и брега става собственост на "Напоителни системи".
 
Растителността, предимно топола, предпазва и дигите при пълноводие на реката. Всички знаем каква опасност беше надвиснала над Видин през 2006 година от заливане заради придошлите води на река Дунав. Какво ще се случи, ако се изсекат дърветата до дигите? Потърсихме за коментар директора на Държавно горско стопанство Видин Веселка Борисова.

"Това са всичките наши тополови насаждения, които сме залесявали през последните 20 години и това е дървесината, с която се надяваме да се издържаме в бъдеще. Тя е държавна собственост и на нея разчитаме за приходи от продажбат й. Тази заповед прехвърля като собственост дървесината на "Напоителни системи", без да се спазят разпоредбите на Закона за горите. Т.е сервитута, който е учреден, не е учреден по Закона за горите, а е прехвърлен с промяна на Наредба №7 по Закона за устройство на територията. Тези дървета може да бъдат съсипани, защото не се смятат за дървесина, а за растителност, която пречи на проходимостта към река Дунав. Ние във Видин много добре помним дигата на Кутово, когато се проби, понеже имаше продължително заливане и хора от целия град трупаха чували с пясък. Тези насаждения между дига - бряг на река Дунав предпазват дигата да не бъде подронена от водите и когато тези насаждения ги няма - дигите са в опасност", коментира директорът на Държавно горско стопанство Видин Веселка Борисова.

Обезлесяването на участъка от брега на реката до дигата ще е по-лошо за съоръжението. При приливна вълна вероятността да се нанесе вреда на дигата е по-голяма, отколкото ако има растителност. Дигите по река Дунав са изградени при пълноводие. Дървесината помага брега да не ерозира и да олекоти удара на евентуална приливна вълна върху съоръжението. С промените в Наредба №7, издадена на основание Закона за устройство на територията е запознат и директорът на Държавно горско стопанство Лом Константин Костов.

"В разпоредбите е записано, че се почиства растителността от дигата до мокрия откос, когато няма достъп до дигата. При нас от страната на мокрия откос има достъп и нашите култури са садени извън сервитута. Сервитута е 10 метра от сухия откос и 10 метра от мокрия, т.е тополите в държавните горски територии са в този диапазон. Имаме и други горски масиви с широколистни видове - дъб, липа, акация, също така голяма част от островите са с тополови култури. Ще е проблем, разбира се, но трябва да се справим", коментира директорът на Държавно горско стопанство Лом инж. Константин Костов пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Владо Недев.

В спорния участък попадат защитени зони и резервати, дейностите в които се контролират от РИОСВ Монтана.

"Забраните и ограниченията в тези зони и територии в които се наблюдават местообитания и хабитати на диви птици и растения, които подлежат на защита от страна на държавага, ще бъдат наблюдавани от експертите за спазване на забраните и ограниченията. Информирали сме министерството на околната среда и водите за издаването на тази заповед и упълномощаването на "Напоителни системи да извършват подобни неща. Тази заповед касае не само контролната дейност на РИОСВ Монтана, но и на останалите регионални инспекции в България. Задължително ще проследим тази "пукнатина" в законодателството и се надявам, че няма да допуснем такива нарушения на територията на РИОСВ Монтана", заяви за РАДИО ВИДИН директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славкова.

Потърсихме за коментар и служителите в "Напоителни системи". Директорът на местния клон във Видин Димитър Йоцов отказа коментар. И ни насочи към прекия му началник - директорът на клон Мизия Георги Захариев, към когото са на подчинение "Напоителни системи" Видин. Не можахме да разговаряме с него, въпреки продължителните ни опити да се свържем по телефона. Затова решихме да се обърнем към пресцентъра на Дружеството в София. Оттам ни отговориха по телефона, че в момента се изготвят лесоустройствените планове от компетентните организации и че всичко ще бъде отчетено след като се извърши дейността по Наредбата.

Втората тема в предаването е за дейността на Спелеоклуб Мездра, който тази година навърши 30 години. 25 са членовете към момента, но има още петима кандидати за пещерняци. Клубът е член на Федерацията по пещерно дело и спелеология в България.

"За да стане един пещерняк добър, на него му трябват минимум 10 години. Спускането е специфично. Целта ни е да запазим пещерите така, както сме ги намерили. Не забиваме клинове, а използваме естествените опори, някъде се налага да събуваме и обувките", разказа председателят на спелеоклуба в Мездра Ангел Цветков.

Членовете на клуба са участвали и в международни експедиции в Чехословакия, Грузия, Италия, Германия, Албания, Гърция. За тях също ще ни разкаже Ангел Цветков, но в следващото предаване - първия четвъртък от новата година.

Третата тема в "Еко Свят" е за две туристически забележителности в Родопите - Ягодинската пещера и наблюдателна площадка, наречена "Орлово око".

Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият е електрифициран. За туристите е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели. Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, различно оцветени скални слоеве, пещерни перли.

"Имаше много групи от желаещи да посетят пещерата. Вътре не е така хлъзгаво както например в "Магурата". Във всяка зала имаше екскурзоводи, които обясняваха каква е залата и какви пещерняци са я обитавали", разказа видинчанинът Владимир Ванков, който тази година пътува из Родопите и разгледа Ягодинската пещера.

© Снимка: Личен архив на Владимир Ванков

Уникална наблюдателна площадка, наречена "Орлово око", е другата атракция, която Владимир Ванков е посетил по време на туристическата си обиколка. Тя е монтирана на ръба на скалите на височина 1563 метра над морското равнище. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. До нея се стига с водач по атрактивния маршрут за връх Свети Илия. За площадката се тръгва от входа на Ягодинската пещера. До нея се стига по черен път за около 40 минути.

"Панорамната гледка от хълма е зашеметяваща - виждат се почти целите Родопи", с възторг споделя Владимир Ванков.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40