Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частници диктуват цените на дървата за огрев във Видин

1500 кубически метра дървесина за огрев осигурява Държавно горско стопанство Видин за населението в областта. Не всички хора от селата са получили такава дървесина, защото реституцията е в големи размери и 70% от всички гори са частни.

"Имаме села, в които няма почти никакви държавни гори и там няма как да се задоволяват нуждите на населението от дървесина за огрев", каза за РАДИО ВИДИН директорът на Държавното горско стопанство Веселка Борисова.

Частните лица, които искат да секат за лични нужди от собствените си гори, трябва да получат позволително от лесовъдите на частна практика. Имената на частните лесовъди могат да се намерят в регистър на Изпълнителната агенция по горите, информация може да се потърси и в Държавно горско стопанство Видин.

Горското стопанство може да откаже да издаде разрешително за сеч в частна гора, когато има ограничения по Закона за горите - например, ако гората не е предвидена за сеч.

"Има случаи, когато ние отказваме, защото ще нарушим Закона, ако направим маркиране и пуснем позволително за ползване. Във всяка една гора се върши сеч, за да се подобри състоянието на гората, а не сеч, за да се задоволи някаква потребност", добави Веселка Борисова.

От 20 до 30 хиляди кубически метра годишно са нуждите на населението на град Видин от дърва за огрев. Тези количества няма как да бъдат осигурени от държавното горско стопанство на по-ниски цени, защото няма толкова много държавни гори, в които да се сече. Затова и цените на дървата на пазара се диктуват от частните фирми. Към днешна дата частни лица продават дървата за огрев във Видин по 60-65 лева за кубически метър. С 5 лева по-малко върви дървесината на метър. Продавачите, обаче, се оплакват от липсата на клиенти.

Във втората част на "Еко Свят" продължаваме темата за дейността на членовете на Спелеоклуб Мездра
, който е участвал в 4 експедиции в Албания. Членовете му са проучвали пещери и в Германия, Чехия, Италия, Грузия. Председателят на пещерняците от Мездра Ангел Цветков е част и от спасителната група към клуба.

"Най-голямото предизвикателство за мен е Пантюхина в Кавказ. Това е най-дълбоката едновходова пропаст в света. Стигнах до 700 метра и след 5 дни дъжд едва успяхме да излезем, защото се напълни с вода", спомня си за спускането Ангел Цветков.

През 2012 г. пещерният клуб в Мездра отбеляза 30 години от основаването си. През тези години през клуба са преминали стотици любители на пещерното дело, десетки са откритите и проучени пещери и пропасти в страната и чужбина.

© Снимка: Личен архив на Тихомир Асенов

Третата тема е за посещението на видинчанина Тихомир Асенов в Китай. Пътувайки служебно, той има възможност да разгледа три от градовете в Китай- столицата Пекин, Шанхай и Шенжен.

"Шенжен е едно малко градче с около 14 милиона жители. Промишлен град е - център на електрониката. Шанхай е туристически град. Пекин е столицата на страната - нейният, политически, образователен и културен център. В Китай прави впечатление много добро съчетание на старите сгради със съвременната и модерна архитектура. Всички шофьори се придвижват с помощта на клаксони, мигачи не използват, светофарите им пречат. Въпреки това не видях нито една катастрофа", спомня си с усмивка Тихомир Асенов.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40