Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-тина бедни се хранят в обществените трапезарии, двойно повече са кандидатите

Нашата тема днес- "Социалните трапезарии за бедни- достатъчни ли са за всички, които се нуждаят от тази помощ и в състояние ли са общините да увеличат капацитета им". Целта на тези социални трапезарии е през зимния период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението.

Социалната трапезария във Видин подпомага самотно живеещи хора, както и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи хора и бездомни деца.

"Броят на хората, които са включени в този проект е съобразен с капацитета и мощностите на кухнята, в която се приготвя храната и възможностите на персонала. Не е възможно увеличаването на капацитета, защото в проекта е определено услугата във Видин да бъде за 108 души, а и персоналът в кухнята не работи само за трапезарията- обслужва патронажа и други социални обекти", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Роми Василева, управител на направление "Социални дейности" в община Видин. С работата на обществената трапезария са създадени условия да се предотврати риска от глад и недохранване на уязвими и рискови групи, допълва Василева. Социалната трапезария във Видин работи от три години, в месеците от октомври до април. Нуждаещите се хора получават безплатен обяд. Стойността на порциона е 2 лева, като в него се включва супа, основно ядене, което задължително е с месо и хляб. Позлващите услугата на социалната трапезария харесват храната, но биха предпочели в менюто да има и десерт.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Доволна съм от храната, но може и да се подобри- месото е много малко. Добре е трапезарията да бъде разположена и на други места в града. Възрастни хора от отдалечени квартали се отказват да идват тук, защото е далече. Няма вода в трапезарията и не можем да си измием ръцете",
разказват видинчани.

До 30-ти април 2013 г. ще работят обществените трапезарии и във Враца. Направен е нов подбор на хората, които ги ползват. От социалната услуга се възползват деца, социално слаби, самотноживеещи и бездомни хора.

"За тази година са подадени 185 заявления, от хора, които искат да ползват услугата, одобрени са 98. Нашият регион е по-беден, социалната структура на населението е по-тежка, нормално е хората да се нуждаят от повече социални услуги", каза заместник-кметът на Враца Светозар Луканов.

В Община Мездра за трета поредна година работи социална трапезария. Общият брой на ползващите социалната услуга е 90 човека.

"Патронажът също храни социално слаби хора, които са 215 човека. Трапезарията е помощ за тези хора, които в момента са изпаднали в затруднение и не могат да се справят сами. Патронажът и обществената трапезария обхващат в достатъчна степен нуждаещите се хора", заяви Наталия Христова, директор на Центъра за социални дейности и услуги на гражданите в Мездра.

Отпуснатите бройки за обществената трапезария в Белоградчик се оказва, че е недостатъчен. Това е мнението на Елена Александрова, младши експерт "Социални дейности" в община Белоградчик.

"Крайно недостатъчна е бройката, която е отпусната в Белоградчик, защото хората, които се нуждаят от тази социална услуга са много повече. Само за последния месец на социално подпомагане са 165 души", допълни експертът. В Белоградчик, за времето от 2004 до 2011 година в града работи социална трапезария, финансирана от Общината. Поради тежкото финансово състояние обаче се налага да бъде закрита. В трапезарията се хранели възрастни хора с минимални пенсии. Сега услугата се ползва от 90 души. Домашният социален патронаж осигурява храна за 133 човека в общината.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00