Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички обекти задължени да събират разделно отпадъците си

От началото на 2013 година всички търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради на територията на страната са задължени да събират разделно отпадъците от своята дейност. Изискването е съгласно новия Закон за управление на отпадъците, който е в сила от 13.07.2012 г.

За изпълнение на това задължение, всички собственици или ползватели на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради имат възможност да сключат договор с фирми, притежаващи разрешение или регистрационен документ за дейности с отпадъци, посочени в чл. 35 от ЗУО, както и организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки. От важно значение е да се знае, че сключването на договор не е задължително. На първо място трябва да бъдат изяснени редът и условията за организиране на системите за разделно събиране на същите потоци отпадъци от домакинствата, които следва да бъдат разписани в съответната наредба на Общинския съвет. В този смисъл, преди да бъдат предприети действия от страна на ползвателите на търговски обекти и административни, стопански и производствени сгради, е необходимо те да знаят какъв е редът и начинът на организиране и функциониране на системата за разделно събиране на територията на общината.

"Основно задължение е във всяко едно населено място съответните Общински съвети да изработят Наредба, в която точно да бъдат описани функциите, начинът и редът за събиране на тези отпадъци и това да бъде достъпно за всеки един гражданин. По - големите общини с население над 5000 души имат сключени договори с организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Предстои да се въведе ред и в по - малките населени места", заяви пред сътрудника на РАДИО ВИДИН в Монтана Любо Андреев, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана Деница Славкова.

Ползвателите на търговски обекти и административни, стопански и производствени сгради е необходимо да знаят какъв е редът и начинът на организиране и функциониране на системата за разделно събиране на територията на общината. Затова потърсихме специалистите от отдел "Екология". Стана ясно, че в община Видин боклукът се събира разделно. Освен това има разписани и глоби. Граждани, които изхвърлят битови отпадъци в контейнерите за разделно събиране се наказват с глоба от 300 до 1000 лева. На територията на общината има фирма, която е сключила договор за разделно събиране с организация за такава дейност.

"Контрольорите към отдела ежедневно обикалят и наблюдават дали в контейнерите за разделно събиране се изхвърлят битови отпадъци. И ако има хванати в нарушение, им се съставя акт. Общината ще тръгне на проверки да провери дали всеки търговски обект разполага с определения брой кофи за разделно събиране. Контрольорите ще гледат и дали боклукът се изхвърля разделно", обясни инж. Галя Цингова, главен специалист "Чистота" от отдел "Екология" на Община Видин.

На всяко тримесечие Общината уведомява РИОСВ Монтана дали има повредени контейнери за разделно събиране. При повреда или унищожаване, контейнерът трябва да се подмени, за да не се нарушава целостта на точките, на които са поставени цветните контейнери.

Проверихме събира ли се разделно боклукът и в град Дунавци. В момента в града на 15 места са поставени от цветните кофи. Работещите в Кметство събират предимно хартия, която се изхвърля в един от контейнерите наблизо до сградата.

"Два пъти в месеца се почистват контейнерите за хартия и за пластмаса, а контейнерът за стъкло - веднъж месечно", каза кметът на Дунавци Димо Скорчев.

Добра практика за разделно събиране и то не от тази година, имат в основно училище "Свети Климент Охридски" във Видин.

"Още след започването на новата учебна година боклукът в нашето училище се събира разделно. Инициативата е на учителския колектив", разказа директорът Розияна Николова.

Задълженията на ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места, са обявени на сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана.

Втората тема в предаването е за друга промяна, която влиза в сила от тази година и касае крушките с нажежаема жичка.

Магазините на територията на Европейския съюз нямат право да продават от началото на 2013 г. електрическите крушки с нажежаема жичка. Счита се, че тези крушки имат прекалено голям разход на енергия. Още през 2008 година Европа определи график за постепенната забрана на този тип лампи. Целта е да бъдат заместени от такива с по-ниска консумация на енергия. През 2009 г. спря продажбата на крушките от 100 вата, през 2010 г. те бяха последвани от 75-ватовите крушки, а през 2011 г. - от 60-ватовите. Сега наред са крушки от 40 и по-малко вата. Въпреки спирането от производство, крушките със жичка ще продължат да се продават в магазините, защото има големи складови наличности от тях. Важно е да се знае, че на този етап забраната се отнася само за производителите. Като клиенти ние не подлежим на санкция.

"В момента се намират по складовете от старите крушки само от българските. По пазара се продават китайско производство, за които не е ясно кой и как ги внася. Обикновените крушки имат и заместители - халогенна крушка в същата колба. Малко по-скъпи са, но имат по- дълъг живот", обясни собственик на магазини за осветителни тела във Видин. Приблизително 95% от енергията, консумирана от лампата с нажежаема жичка, се отделя като топлина, а само 5 % - като видима светлина.

Въпреки че от тази година продажбата на електрически крушки с нажежаема жичка е забранена с европейска директива, те все още се продават в някои от магазините и на общинския пазар във Видин, показа проверка на РАДИО ВИДИН. Още повече, че някои търговци намериха начин да заобиколят европейската директива. Така добре познатите ни крушки с нажежаема жичка се предлагат в магазините за ел.материали като "лампи със специално предназначение", тъй като директивата на Общността разрешава лампите да се ползват в индустрията и транспорта, но не и в бита.

Попитахме и видинчани какви крушки използват. Едни са сменили изцяло старите с енергоспестяващи, и са доволни. Други казват, че енергоспестяващите горят по-бързо и от старите и че издържат по-кратко, отколкото е написано на опаковката. Има и мнения, че енергоспестяващите крушки са вредни, защото светлината, която излъчват, е изкуствена, а светлината, отделяна от жичката на обикновените, е най-близка до слънчевата. Все по-трудно е да попаднеш и на крушки от старите, които не горят бързо и имат по-дълъг живот.

Изборът на крушка зависи от големината и вида на помещението. Когато купуваме, обаче, трябва да внимаваме да не попаднем на некачествена стока. За енергоспестяващите, например, може да се ориентираме по цената- струват между 4 и 8 лева.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40