Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев и Михаил Миков за новия политически сезон

Стартира новият политически сезон- последният за този състав на парламента. Началото на новата политическа година бе белязано от заявеното желание на управлаващата партия за разбирателстно с опозицията. ГЕРБ подаде ръка на политическите опоненти. Опозицията обаче не откликна на призивите на управляващите. Тя направи разбор на обещаното и свършеното от властта. И изрази тревога за демокрацията. От управляващата партия ГЕРБ заявиха, че през 2013 година ще работят за намаляването на безработицата, за ръст на икономиката и за запазване на финансовата стабилност в и на страната. Приоритет в работата им ще бъде и подобряването на здравеопазването, образованието и социалните дейности.

"Няма нищо предизборно в това, което искаме да свършим като законодателство през следващите месеци, защото ние го говорим вече три години. И въпреки усилията на опозицията да ни бламира, ще продължим да си вършим работата"- каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН видинският народен представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Депутатът се надява управляващите да постигнат съгласие с опозицията за промяна в законодателството, така че да бъдат облекчени фирми от такива региони на България, като Северозапада, при кандидатстването им за кредити или европейско финансиране.

За социалистите основна цел през 2013 ще бъде спечелването на парламентарните избори през лятото:

"Основен приоритет за нас е създаването на условия за провеждането на честни избори. В момента има блокаж на изборното законодателство и това не позволява да бъдат изпълнени онези 32 препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Някои от тях са за медийната среда в България, осигуряването на равнопоставеност и на безплатно време в националните оператори- Българското национално радио и Българксата национална телевизия", каза видинският народен представител от "Коалиция за България" Михаил Миков.

За баланс с коментар по темата "Честита нова парламентарна година" поканихме врачанския общественик Огнян Пищиков.

"Аз съм бил народен представител в VII Велико народно събрание, а сега са депутати. "Депутат" означава "изпратен човек". Някой е изпратил някого в парламента да му свърши работата. При всички случаи това не е народът. Политиката е вече професия. Тя означава "управление". А днешните политици нямат елементарно понятие от управление на държавата. През 1989 година във Великото народно събрание бе попаднал цветът на нацията. Тогава се търсеше кой няма и петънце върху репутацията си, за да го изпратят там. А сега в парламента бягат, за да укрият петната, които имат", категоричен е Огнян Пищиков.

"Това, че определени народни представители не са такива, каквито бихме искали или очаквали, не трябва да ни прави аполитични. Защото това означава да бъдем безотговорни към съдбата си"- съветва Огнян Пищиков.

Анкета на РАДИО ВИДИН сред жителите на Белоградчик обаче показа, че голяма част от хората все още не виждат смисъл да се интересуват от политика:

"Какво е това политика? В Белоградчик и в България май въобще я няма. ... Аз се интересувам, но не виждам полза от това. ... 20 години ни лъжат и следващите, които ще дойдат, ще го правят. ... Не поддържам и няма да поддържам никой. ... Познавам народните ни представители само от вестниците. ... Никога не съм имала личен контакт с тях."
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42