Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стига човешката жестокост...

Две момичета - Маргарита и Едуарда, които живеят във видинския комплекс "Вида" ни потърсиха, за да споделят своите притестения за жестокостта на някои хора към бездомните кучета. Момичетата обичат животните и се грижат за бездомните кучета от квартала.

"Наскоро намерихме умъртвени 5 малки кученца. Извикахме полиция и след проведено разследване, установиха, че малките са били убити с тъп предмет."

Инцидентът е станал на 20 януари. Още вечерта труповете на кученцата са прибрани от служители на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин.

"Със заповед възложих на колегите от отдел "Здравеопазване на животните" да извършат експертиза. Аутопсията показа, че са умъртвени по изключително жесток начин", потвърди за РАДИО ВИДИН директорът на Агенцията във Видин д-р Боян Цолов в разговор с Йорданка Герасимова.

Попитахме в пресцентъра на видинската полиция как върви разследването по случая и има ли заподозрян. От там потвърдиха за сигнала и ни обясниха, че в хода на досъдебното производство не може да се дава информация. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл.325 Б, ал.1 от НК.

Оказа се, че във Видин има още подобни инциденти. За тях ни разказа Юлия Иванова. Жената сподели, че често намира изхвърлени умрели котенца. Дори е вадила от контейнер за боклук малки кученца, минути преди да ги изхвърлят в камиона. Жената и двете момичета водят безстопанствени кучета на ветеритар да ги кастрира и плащат със собствени средства. Често дори ветеринарните лекари не им взимат пари. Но не знаят докога и те ще са съгласни да помагат, защото кучетата в града не са едно и две. Още повече, че сега идва размножителният период и се очаква броят на бездомните кучета отново да се увеличи. А с това и жестокостта към тях...

Втората тема е за планинското колоездене и опазването на природата. Създаването на местна велообщност в Белоградчик, която носи името Велоклуб "Скала", обедини хора от целия регион да развиват велотуризма. От близо година е сформиран велосипедния клуб в Белоградчик. "Поставяме си за цел да покажем какво представлява планинското колоездене - че е добър и ефикасен, здравословен начин на живот, да популяризираме планинското колоездене в региона Западен Балкан, подобряване на съществуващата инфраструктура за този вид колоездене. Всеки един наш излет е с обучителна цел за децата от клуба- учим ги къде и какво трябва да правят, да се грижат и да обичат природата", каза пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Иванка Петрова председателят на клуб "Скала" Стефан Иванов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Двама от най-младите и активни велосипедисти са 13-годишния Невен Димитров и 15-годишния Кристофър Георгиев. Най- възрастният участник е Йордан Първанов, на 88 години.

Карането на колело в планината изисква някои технически умения за по- трудните маршрути, но всеки може да започне и с по- лесните. Мрежата от маршрути обхваща района между Чипровци, Белоградчик, пещера Магура, Зайчар, Болевац и стига до Ново корито срещу Салаш.

Третата тема в "Еко Свят" е свързана с разширяване на рибатниците край село Стакевци. Фирмата, която ги стопанисва има заявен интерес да разшири дейността си и да използва всичките 6 басейна. Сега в три от тях се отглежда планинска пастърва.

"Друга риба в Балкана не може да вирее. Няма достатъчно дебит на водата, за да могат да се използват всичките рибарници. Затова фирмата, която ги е закупила, ще инвестира близо 2,5 милиона лева- ще закупи холандска техника, която ще увеличи дебита на водата, която идва от река Стакевска", обясни за РАДИО ВИДИН кметът на Стакевци Васко Чулин.

"Имаме подписан договор за реконструкция и модернизация на рибарника по най-модерна технология. Ние сме местна фирма, защото сме регистрирани в този регион и след модернизацията ще наемем само хора от този край", обясни единият от собствениците на фирмата от Костинброд, които са закупили рибарниците в Стакевци- Румен Алашки.

В р. Стакевска се въди балканска пъстърва, така че мястото- горе в планината, където са рибарниците, е естествена среда за този вид риба.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40