Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинират дивите прасета срещу класическа чума

Започна първата кампания за 2013 година за ваксинация на дивите свине срещу болестта Класическа чума. Ваксините за дивите свине ще бъдат залагани в 40 - километрова зона от държавната граница. Ваксиналните примамки ще бъдат поставяни в общини от трите Северозападни области- Видин, Враца и Монтана.

"Общо три кампании са предвидени през тази година, като в област Монтана ще бъдат заложени общо над 6000 ваксинални примамки. Поставянето на ваксините е заложено в държавната профилактична програма за изкореняване на заболяването. В България ваксинацията е предвидена в 12 области намиращи се по Западната и Северната граница на България. За Монтанско са обхванати общините Берковица, Георги Дамяново, Чипровци, Лом и Вълчедръм"- уточни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана д-р Герго Гергов.

"В 9 видински общини ще бъдат разхвърляни ваксинални примамки за дивите прасета срещу класическа чума- без общините Ружинци и Грамада. Залагат се ваксиналните байтове и при отстрел на диво прасе през ловния сезон, взимаме вътрешни органи и кръв за изследване в референтната лаборатория в София за наличие на антитела от поетата ваксина или за типизиране, в случай, че се открие дивия щам на вируса"- каза за РАДИО ВИДИН и д-р Валери Велков- отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ- Видин.

230 кръвни проби са изпратени за изследване през изминалия ловен сезон, резултатите показват, че над 50 % от отстреляните във Видиско прасета са поели ваксината.

"Чрез ваксините се предпазваме, защото, като област, която граничи със Сърбия, движението на прасета е свободно. А от дивите прасета болестта може да се пренесе и по домашните", каза още д-р Велков.

На 9 и 10 март ще бъде втория прием от първата ваксинационна кампания срещу заболяването класическа чума по дивите прасета. През май и октомври са другите две кампании. Примамките се поставят от ловците.
По публикацията работи: Любо Андреев и Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02