Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново за кучетата и хората

След дълги години прехвърляне на отговорността за бестопанствените кучета, РАДИО ВИДИН събра на масата за преговори природозащитници и управителя на общинската амбулатория за кастрация на бездомните кучета във Видин- д-р Любомир Иванов. Ветеринарят потърси помощта на РАДИО ВИДИН, за да предложи мерки, които да бъдат обсъдени от защитниците на скитащите животни:

На първо време всеки ден един от природозащитниците да ходи с екипа от амбулаторията при залавянето, обработката и връщането; да помагат като събират мъжки кучета и в уречен ден да са на мястото, от което са взети, за да видят че се връщат пак там- обработени и с марки; и третото предложение- да определят човек, който да бъде назначен на работа в екипа.

"Не мога да си върша работата - преследват ни с леки коли, ако ловим кучета, се карат с хората от екипа и ни обвиняват, че убиваме животните, а това не е така. Не съм убил нито едно куче и не искам да петнят името ми", каза д-р Любомир Иванов. Той ни показа сигналите, по които е взел съответните мерки, както и отговор до Окръжна прокуратура Видин на прокурорско запитване по сигнал.

От отговора става ясно, че кучетата във Видин са броени - и че в града има 1000 безстопанствени кучета. По програмата реално се работи от 2010 година - тогава е извършен ремонт на сградата, определена за приют и регистрирана по-късно като ветеринарна амбулатория II-ра категория /РВМС тогава, сега - ОДБХ/, с мотива, че клетките за кучета нямат дворчета за разходка. Д-р Иванов пише още, че приютът в Монтана е идентичен на видинския, но в по-голям размер. И пита: "Защо във Видин това не може да стане?"

Всъщност, във ветеринарната амбулатория по закон не могат да се отглеждат животни. В нея могат да се извършват само кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане по места.
Ако при проверка се установи, че се гледат кучета, се дължи глоба в размер от 1000 до 3000 лева. Спазва се стриктно и предписанието да не се кастрират женски кучета. От документа става ясно и че през 2011 година са кастрирани 284 скитащи кучета, а за 2012 година бюджета на амбулаторията е бил намален с 60% и са съкратени двама души.

С този отговор до Окръжна прокуратура са се запознали и две от природозащитничките във Видин - Юлия Иванова и Христина Горанова- те стриктно следят дали "ловците" на кучета ги връщат на местата, от които са взети. Събрахме на "масата за преговори" двете страни и след като изложиха взаимните си обвинения, накрая намериха общ език.

"Ние сме съгласни да работим при тези условия, които договорихме. Ако д-р Иванов не спази уговорката, ще се откажем"- обясниха двете жени. Юлия и Христина искат среща с кмета на Община Видин Герго Гергов, за да го попитат по коя Наредба кучетата от града се залавят и се пускат извън населеното място и какви мерки смята да предприеме Общината за решаване на проблема със скитащите кучета.

"На среща с кмета Герго Гергов се уточни, че края на 2013 и 2014 година ще бъде изграден приют и през 2015 година ще започне да функционира. Чипирани са едва 80 кучета, интересът към чипирането е слаб, въпреки че собствениците са задължени да го направят" - каза за РАДИО ВИДИН д-р Боян Цолов - директор на областната дирекция по безопасност на храните.

Към момента единствено Община Видин от областта има определено място за строеж на приют. Той е на етап проектиране, но за 2013 година не е пдсигурено финансиране.

От пресцентъра на Община Видин отказват коментар по тематата докато не се проведе конкурс за управител на общинската амбулатория. До интервю са допуснати двама кандидати: Христина Петкова и сегашният началник - Любомир Иванов. И двамата кандидати трябва да се явят на конкурс на 19 март т. г. - става ясно от публикуваното съобщение на сайта на общината.

Темата за безстопанствените кучета продължаваме със случай от Берковица. Шокиращи снимки на убити кучета, едно от които полуоглозгано, бяха публикувани в берковски новинарски сайт преди месец - на 9 февруари, съобщава сътрудникът на РАДИО ВИДИН Петя Генова. (Снимките са предоставени от автора на Петя Генова) Коментари - "за" и "против" публичната екзекуция - заляха Интернет пространството. Появиха се и съмнения дали снимките от жестокия "ловен пикник" са правени в Берковица. Берковски природозащитници направиха всичко възможно да алармират местната общественост и национални организации. В основата на кампанията застана Людмила Александрова - печално известна с това, че преди година бе нахапана зверски от куче в центъра на Берковица, получи 13 шева по главата, множество по гърба и ръцете и големи емоционални травми. Въпреки преживяното, Люси се грижи за бездомните четириниоги в града.

Дни след публикуването на снимките, природозащитничката разбира за тях и с ужас установява, че едно от кучетата - гончето Гого е от тези, които тя обгрижва.

"Гого беше много добро куче, никаква агресия нямаше у него. Бяхме му ударили 2 инжекции, оставаше само последната"

Люси, свикнала вече да се бори с институциите по подобни въпроси, започва своята малка борба. Пише до кметицата, изпраща жалби до полицията и прокуратурата, обръща се за помощ и до пиродозащитни организации в София. Тя има своите предположения за виновните.

В същия ден, в който са публикувани снимките, тя получава сигнал за ранено куче в Берковица, на който веднага откликва. Кучето е с ожулени крака, дълго е вървяло от мястото, където е уцелено, до Турската баня в Берковица. Ветеринарят в Монтана им препоръчва да го заведат при хирург в София, защото е засегнат гръбнакът му. Днес кучето - Хенри е парализирано със задните крайници. Ето как момичето навързва събитията. Явно Хенри е оцелял в същата вандалска схватка. Според Люси в града се говори, че деянието е извършено от местните ловци, че такива убити кучета използват за стръв на чакали.

До Община Берковица е изпратено официално писмо с искане за информация колко средства са изразходвани по програмата за ограничаване на кучешката популация и за какви дейности. Началникът на РУП- Берковица главен инспектор Валери Йорданов обясни, че по две жалбиса образувани преписки за проверка на случая. Още се събира информация, поради което преписките не са предадени в прокуратурата, където също има подадени жалби. Има потвърждение, че е използвано ловно оръжие. Очаква се експертизата на убитите кучета да пристигне от София до 3 седмици. Авторът на снимките, пък, потвърждава, че те са правени в Берковица - на моста след пансиона на Лесотехническата гимназия.

Междувременно, в сайта на общината четем, че на 25 февруари "ръководството на Община Берковица се самосезира" и е проведена работна среща с представители на Районно управление "Полиция" и Ловно-рибарско дружество "Сокол". Какво ще излезе от тази грозна история, тепърва предстои да разберем. Безспорното на този етап е, че има зверски убити безпомощни животни, които никой не си е направил труда поне да погребе. Второ - това става в рамките на населеното място, което е забранено от Закона и от всички морални неписани правила. Трето - използвано е ловно оръжие!

Кой и защо! Това е големият въпрос. Факт е, че бездомните кучета са проблем. Но е факт и че не това е начинът за ограничаване на популацията им, ако това е била целта. Само че целта може да е била съвсем друга и още по-грозна. Хуманността не прави избор - или я имаш, или не. Жестокостта - също - или е у теб, или не е!...

Позитивната тема в "Еко Свят"- дейността на екоклуб "Детелини" към СОУ "Христо Ботев" в град Враца.

"Основно се занимаваме с опазване на природата. Включваме се в много кампании. Децата са от 5 до 8 клас и всяка година има повече желаещи да се запишат в клуба",

каза пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Жоро Александров ръководителят на екоклуба Сиана Манчовска.

Тя е убедена, че децата трябва от ранна възраст да се възпитавт в любов към природата, затова приема като важна кауза ролята си в клуба. Младите еколози ще се включат и в пролетното почистване през април, ще посрещнат пролетта и ще отбележат Деня на водата.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40