Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на Дунав при Видин се задържа на 746 см

"Водният стоеж на река Дунав при Видин в 13 часа е 746 см."-
каза за РАДИО ВИДИН инспектор Християн Кирилов от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението", служба "Планиране, превантивна дейност и контрол".

"Вече 24 часа нивото на река Дунав при Видин е в застой. Очакваме понижение през следващите дни"- обясни Християн Кирилов.

Кметът на Община Видин Герго Гергов издаде заповед във връзка с взимането на мерки за предотвратяване на евентуални щети вследствие високите води на Дунав- съобщиха от пресслужбата на видинското кметство. И напомнят, че при преминаване на границата от 750 см ще се вземе решение за обявяване на първи етап "Повишено внимание" според Плана за защита при наводнения. Той важи за стойности от 750 до 850 см, измерени на рейката при Видин. При този етап дейностите се ръководят и изпълняват изцяло от "Напоителни системи" ЕАД клон Мизия, Хидро-технически район Видин. Мерките включват ежедневно наблюдение на дигите и корекциите на вливащите се в Дунав реки на територията на общината; отводняване на ниските участъци, разположени в близост до защитните диги и въвеждане на денонощно дежурство в помпените станции.

На среща между Герго Гергов и специалисти от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин стана ясно, че няма основание за тревога заради покачващото се през последните няколко дни ниво на реката. То не е свързано с приливна вълна вследствие на снеготопене, а с по-голямото количество вода, изпускано от хидровъзел "Джердап". Повишаване нивото на Дунав се наблюдава само в българския участък на реката и на няколко места в сръбския и румънския. В останалата част по поречието се отчита спад. От управлението извършват наблюдение на рейката при Видин три пъти на ден. Дадени са указания на кметовете на общини за актуализация на плановете за защита при бедствия в частта, касаеща наводненията.

    Чували с пясък и земно-насипни диги опасваха Телеграф капия през пролетта на 2006 година, когато реката мина ниво над 900 сантиметра воден стоеж. 
Въпреки това кметът на Община Видин предприе превантивни мерки за гарантиране сигурността на гражданите при възникване на рискова ситуация. Проведена е тренировка по оповестяване на членовете на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия. Изпратено е писмо до ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" с молба да бъдат предоставени на общината 1000 броя чували за пясък. Има готовност те да бъдат напълнени, ако се наложи изграждането на временна дига пред Телеграф капия.

"Ако водите на Дунав при Видин през следващото денонощие преминат прага от 750 см, ще бъде свикан Областният кризисният щаб и ще бъде обявен първият етап от плана за действия при високи води"- категоричен бе заместник областният управител на Видин Елка Георгиева. Тя поясни, че превантивно и сега се правят обходи на всички важни защитни съоръжения в областта.

От ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха, че междуведомствена комисия с техни специалисти, представители на "Напоителни системи" ЕАД, Хидро-технически район Видин, Областна администрация Видин и общински администрации ще обходи от 20 до 22 март защитните диги и ще направи анализ на състоянието на съоръженията. Ако бъдат констатирани проблеми, ще се вземат мерки за незабавното им отстраняване.

Регистрираният спад на нивото в горен Дунав предполага застой в българския участък. Въпреки това днес нивото на реката при Лом в 10 часа бе достигнало 753 см, с 9 сантиметра по-високо от вчера. Затова в Лом бе въведена първа степен на готовност. Организирани са обходи на защитните диги три пъти на ден. Засилено е наблюдението на нивото на реката в района на пристанищния комплекс. Към 13 часа нивото на реката при Лом е вече със сантиметър по-ниско.
 
"Съгласно Областния и Общински планове за защита при наводнение, в сила остава Първа степен на готовност- повишено внимание"-
съобщи говорителят на ОД на МВР Монтана Ирен Токина. При село Долни Цибър, община Вълчедръм, нивото на реката е 710 см.
 
По данни на АППД, при Русе в 10 часа измереното ниво на реката бе 606 см, покачване за последното денонощие- 31 см. В идните дни ще бъде направен оглед на дунавския бряг и на защитените диги на територията на русенските общини- съобщават от БТА. Ще бъде огледано и крайбрежието при русенските села.

На рейката при Силистра днес бяха отчетени показатели от 563 см, повишение за последното денонощие- 35 см. Там със заповед на областния управител Николай Димов е въведено денонощно наблюдение.
 
Фоторепортер: Пламен Генчев.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03

Монтана модернизира уличното си осветление

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана . Финансирането е по проект за 926 000 лева. В Монтана започна поетапната подмяна на уличното осветление. Ще бъдат поставени нови 2000 енергоспестяващи лампи, съобщи кметът Златко Живков. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост с 926 000 лева, от които..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

В Кула организират концерт, посветен на хумора

На 4 юни самодейците от НЧ "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще участват всички..

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Ползването на спортните площадки в училищата ще обсъждат общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на..

публикувано на 03.07.24 в 08:21

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36