Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как общините се грижат за хората с увреждания

© Снимка: Биляна Борисова

Оказва се, че 55 на сто от хората с увреждания в България са на границата на бедността и социалното изключване. Това сочи сравнителен анализ на социалния статус на хората с увреждания в страните от Европейския съюз на Центъра за европейска и социална икономическа политика. Анализът е направен по данни на Евростат и други официални източници на държавите-членки. Половината от хората с увреждания у нас не са ангажирани в икономическия процес на страната и социалните помощи се оказват недостатъчни да покрият техните минимални материални потребности. Процентът на заетите хора с увреждания в Европа е 45 на сто, а у нас- 33 процента, с което ни нарежда на предпоследно място в ЕС. България държи първенство по процент на преждевременно отказалите се да учат хора с увреждания- 45 процента, при среден процент за Общността- 22 на сто.
На фона на тази статистика, проверихме използват ли общините пълноценно и прозрачно възможностите на различните социални програми, за да осигурят достоен живот и достъпна среда на хората с увреждания. Социалната политика е приоритет за управленския екип на Община Видин, казва Евгения Лилова, инспектор "Социални услуги" към направление "Социални дейности" в местната администрация:

"Приета е Общинска стратегия за развитие на модерна социална политика в подкрепа на итегритета на семейства и общности в община Видин за периода 2010-2015 година. Към момента фунцкионира проект "Помощ в дома" по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 100 души, от които 60 с трайни увреждания и 40 самотно живеещи възрастни хора, се обгрижват от 42-ма домашни санитари. Срокът на проекта е 1 година, считано от април 2013 г."

За проблемите на хората с увреждания във Видин разказа пред Ани Цекова Даниел Дамянов от Сдружение "Достоен живот":

"На този етап Общината поне има виждане в тази посока. Колкото и странно да звучи, повечето общински обекти в града са достъпни. Дори може да се каже, че Видин е един от най-достъпните в България, в сравнение с останалите градове. Много от обществените обекти обаче не са общински. При тези, които са частни или са на други институции, там вече има проблем. Много често собствениците са няколко и докато се разберат кой трябва да осигури достъпност минава време."


Докато е имало национални програми за заетост на хората с увреждания са се откривали и работни места за тях, но това е създавало проблеми за фирмите, които ги наемат, разказа още Даниел Дамянов:

"Фирмата, в която аз работех беше глобена за това, че няма изготвен график, по който да ходя до тоалетната. Засега работодателите се отказват да кандидатстват по тези програми за наемане на хора с увреждания."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Използват ли в Лом възможностите на различните социални програми, за да осигурят достоен живот и достъпна среда на хората с увреждания провери сътрудникът на РАДИО ВИДИН там Владимир Недев, който разговаря с Альона Арсенова, началник отдел "Социални дейности и програми за заетост" в Общината:

"В общината има много добре развита мрежа за предоставяне на социални услуги на възрастни хора и хора с увреждания. Имаме Дом за възрастни хора с деменция, Дом за стари хора, за възрастни хора с физически увреждания, с умствена изостаналост. Предоставяме и много от т. нар. услуги в общността, които са близки до семейната среда. Такива са Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца и възрастни хора с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за лица с психични разтройства. Имаме още два дневни центъра за стари хора както и два Центъра за настаняване от семеен тип за деца. За осигуряване на грижата към хората с увреждания, Общината е кандидатствала по всички схеми, по които е възможно да бъде бенефициент."

Цветана Антонова е председател на Общинската организация на инвалидите в Лом. Тя разказа какви са проблемите на хората с увреждания в дунавския град:

"Срещаме разбиране от Общината и работим добре с администрацията. Единственото нещо, което засега остава като проблем е достъпната среда за хората с по-големи увреждания към банкоматите и Бюрото по труда."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

И във видинската община Кула са успели да използват възможностите на различните социални програми, за да осигурят достоен живот и достъпна среда на хората с увреждания. Това предаде оттам сътрудникът ни Христела Александрова, която разговаря с Людмил Лалов, заместник-кмет в Общината:

"Предлаганите социални услуги в общината включват услуги в общността и в специализирани институции. В Кула липсват неправителствени организации, работещи с хората с увреждания, специални педагози, детски психиатър и ендокринолог. Това дава пряко отражение върху условията за интегриране и повишаването на качеството на живот на тези хора. Това се отнася и за настанените в Дома за деца с умствена изостаналост в Кула. Към момента в града има над 70 деца и младежи с увреждания, от които 13 се отглеждат в семейството. През миналата година кандидатствахме с проект за изграждане на защитено жилище за младежи с умствена изостаналост, с капацитет 8 лица по Програмата за развитие на селските райони. Проектът е одобрен и договорът е подписан."

Община Враца реализира два проекта за хора с увреждания, с пари от европейски програми, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. По разработката "Подкрепа за достоен живот", която се реализира по Оперативната програма "Развитие на човешките ресуерси", се изпълняват социални услуги в домашна среда. По този проект местната управа на Враца е работодател на 98 лични асистенти, които осигуряват грижи за 97 лица с тежка степен на увреждане. От тях 12 са самотно живеещи, 24 са деца до 18 години, а 33-ма са на възраст над 64 години. Подробности разказва заместник-кметът Светозар Луканов:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Обслужват се хора от Враца и кварталите "Бистрец" и "Кулата"- 66 човека, както и още 31 от селата Баница, Бели извор, Вировско, Власатица, Върица, Горно Пещене, Девене, Косталево, Мраморен, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен."

В края на месец ноември м. г. общинската управа на Враца сключи договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта "Социални услуги в домашна среда". 166 молби от подадените 216 бяха одобрени по тази разработка, която може да похарчи 246 947 лева за предоставянето на социални услуги към хора, които са в частична изолация или имат пълна невъзможност за самообслужване. По тази разработка бяха назначени 37 човека, които ще помагат на 90 души с увреждания и самотно живеещи стари хора. Осигурено е и финансирането им между 1 март т. г. до 31 март 2014 г.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00