Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Емилов: "Заминахме за САЩ за да дадем шанс на децата ни"



В "Другата истина" говорим за българските емигранти в САЩ.

 
 
Валери Емилов заминава от Видин за САЩ преди 16 години, след като жена му печели "Зелена карта". Семейството не изпуска възможността да отидат легално в Страната на неограничените възможности- заминават всички и се установяват в Сейнт Луис, щата Мисури.
 
"Не съжаляваме, че заминахме за САЩ", казва в предаването "Другата истина" по РАДИО ВИДИН 52-годишният видинчанин.
 
"Първите години сме имали много трудни моменти- не знаехме езика, а и докато си намериш малко по-платена работа...  
 
Но след втората година всичко си дойде на мястото. 
 
Основната причина да заминем за Америка беше желанието ни да дадем шанс на двете ни деца. И пак повтарям- не съжаляваме. Преди три години дъщерята се дипломира със специалност психология, синът е последна година компютърен инженер, а снахата пък учи архитектура. Надявам се за тях животът да бъде вече много, много по-лесен. Тук е трудно за това поколение, което гради основите.
 
 
 
 И има защо- на чуждо място, с чужди традиции, с чужд бит... Животът тук е много различен- няма нищо общо с начина, по който живеехме в България. Малък пример- тук всичко е на колела. Не можеш да отидеш пеша, дето се казва, да си купиш един хляб... Трябва да имаш кола, защото разстоянията са огромни. Но пък купуването на кола тук не е никакъв проблем- всяко семейство има по две-три. Преди години бяхме ходили при едни приятели в Италия, които си бяха купили чисто нов "Форд" и бяха много радостни. Като ми казаха каква е цената, на мен ми стана лошо- 22 000 евро.
 
 
Същата кола тук е около 14 000, като можеш да си я купиш за 5 години, с нула процента лихва и без капаро. Първите няколко дни в Орландо ми беше много трудно да се осъзная къде съм и какво правя тук. Притеснявах се много. Който каже, че е дошъл и е започнал без никакви проблеми- това просто не е истина. За мен голямата бариера беше езикът- ние не го владеехме. Въпреки това съпругата ми си намери работа още през първата седмица в един шивашки цех, където шиеха пердета.
 
 
 
Заплатата не беше голяма, но като за начало беше много добра. Аз 40 дни не можах да почна работа- не че нямаше. Работа имаше много, но се изискваше комуникация, която за мен на този етап беше трудна, дори невъзможна.
 
После намерих работа в един хлебозавод, където започнах да работя на миксер. Там работих около две години, след което ми предложиха, ако искам- да ме трансферират в друг град, защото фирмата много бързо се разрастваше.
 
 
Дори ми платиха самолетните билети- да отида на място и си избера къде да продължа. Аз избрах Орландо и цялото ни семейство се премести там. В този завод започнах като супервайзор и останах на тази позиция цяла година.
 
Тогава ми предложиха да стана мениджър по продажбите и аз приех. След това генералният мениджър се премести в Бостън и аз заех мястото му. На тази позиция останах последните три години, от общо 10 години работа в тази фирма.
  
Това беше добра работа, още повече за един емигрант, но успоредно с това беше и много отговорно и натоварващо. Напрежението там беше толкова голямо, че кардиологът ми ме посъветва да намаля темпото.
 
Послушах го и почти година не работех никъде. Ходех на фитнес и оправих кръвното си налягане и холестерола.
 
Започнах работа в една корабна компания, която превозва петрол и петролни продукти в Мексиканския залив, по Мисури и Мисисипи.
 
Работата е интересна и много спокойна. Имам много свободно време, което пък ми даде възможност през последните две години да уча в морско училище и след около година ще съм дипломиран капитанВ интерес на истината на 52-години да си третокурсник в морско училище е малко... Но пък това ти дава нови стимули и цели. Компанията, към която работя, е много добра. Тя е сред първите 500 в света, а петролният бизнес винаги е бил печеливш. Пета година работя тук и единственото неудобство е, че 28 дни съм далеч от семейството ми. Но пък после 14 дни почивам.
 
 
През тези две седмици се отдавам на хобито си- занимавам се с видеооператорство. Дори съпругата ми помага, защото това е добър начин за допълнителен доход.
 
Иначе тя е супервайзор в една паркинг компания на летището в Орландо.
 
Формулата на успеха в Америка е много работа и сериозно отношение към това, което правиш", обобщава нашият земляк Валери Емилов. 
Още теми в предаването:

Между 20 000 и 200 000 допълнителни работни визи ще издават САЩ всяка година след 2015 година. Това предвижда споразумение, постигнато между Американската търговска палата и едно от най-големите профсъюзни обединения- Американската федерация на труда- Конгрес на промишлените профсъюзи. Сделката е част от мащабната имиграционна реформа- споразумението предвижда САЩ да издават десетки хиляди работни визи за нискоквалифицирани работници на квотен принцип по нова визова програма.

Екипи от инспектори по данъчните измами и здравни служители от Великобритания тръгват за България и Румъния. Те ще разговарят с местните правителства за начините да се убедят потенциалните имигранти, че Великобритания не е място, където могат да се ползват социални привилегии. Британското правителство реши да се откаже от рекламна кампания, с която да разубеди хората от двете балкански държави да идват на Острова. Вместо това министърът по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви, че екипи от департамента за работа и пенсии са пожелали да убедят балканците, че улиците във Великобритания "не са павирани със злато".

Какво разказва за живота си в Масачузетс Александра Симеонова от Орешец, дни преди поредното й заминаване за САЩ и какви качества са нужни, за да успееш в САЩ, според най-богатия български емигрант там- Шевкет Чападжиев- всички интервюта и подробности по темите в предаването можeте да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40