Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътища за справяне с младежката безработица

Темата на днешното предаване е проблемът с младежката безработица. Европейската комисия (ЕК) ще подкрепи усилията на държавите-членки за справяне с неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора.

Европейският съвет даде зелена светлина на препоръката за създаване на "Схеми за гаранция за младежта" за всички членове на Европейския съюз (ЕС). Това не е правно обвързващ акт, но означава, че има политическата воля от всички членове на ЕС за справяне с една от най-тежките последици от дълговата криза в Еврозоната- младежката безработица. "Схемата за гаранция на младежта" има за цел да гарантира заетост на младежи до 25 години, които са загубили работата си или не могат да намерят работа до 4 месеца след завършване на образованието си. Европейският съвет реши да отдели 6 милиарда евро от бюджетa за 2014- 2020 г. за справяне с проблема.

Липсата на работа за младите е сериозен проблем и за Видин. Дискусия на тема "Пътища за спрявяне с младежката безработица във Видин" се проведе в рамките на Седмицата на Европейските региони. Най-дълго без работа остават младежите без квалификация, каза Мариела Савкова, управител на Областния информационен център:

"В национален план безработицата сред младежите за деветмесечието на 2011 г. е 18,9% или 63 142 младежи. Най-голямата група в средите на безработните са лицата без квалификация- 57,2%."

В дебата взеха участие и представители на институциите и бизнеса във Видин. Какви са националните програми за осигуряване заетост на безработни до 29 години обясни Владимир Георгиев, директор на Бюрото по труда:

"В момента се намираме във втора сесия по мерките за обучение и заетост. Имаме обявени атрактивни места и натури за насърчаване на работодателите да наемат безработни младежи до 29 години. Общите усилия на Агенцията по заетостта и Бюрата по труда са концентрирани върху групата на младите хора без препитание. В момента имаме регистрирани над 1 100 младежи без работа", каза директорът на Бюрото по труда и призова предприемачите за по-голяма активност при осигуряване на заетост на млади хора.

Профилът на паралелките за професионална подготовка трябва да бъде синхронизиран с бизнеса. За това бе категоричен Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата. Той подчерта, че подготовката, която получават учениците от средното си образование сега не отговаря на нуждите на бизнеса.

В края на дебата бе представен и инструментът на ЕК за младежката политика. От всяка една държава- членка на ЕС се очаква да предприема мерки за заетост на младте хора. Най-важното е младите да бъдат обхванати в първите четири месеца след завършване на образованието, така че да се задържи тяхната мотивация за професионална реализация. Мерките, които се препоръчват съгласно инструмента за младежката политика са: директна подкрепа за включване във висококачествени обучения и стажантски програми; осигуряване на първа работа; намаляване на осигуровките върху трудови възнаграждения за младежи, наети от работодателите; добре подбрани целеви групи и субсидии за заетост и др.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинска академия по математика ще помага на врачанските ученици

Местната управа във Враца учредява  Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната управа..

публикувано на 21.10.24 в 14:00

Врачанският театър представя премиера

Тази седмица Врачанският драматично-куклен театър представя разнообразна селекция от спектакли за зрители от всички възрасти, съобщават от културната институция. Програмата започва с премиера и продължава с гостувания както в други градове, така и с представления за децата в областния град. На 23 октомври от 19:00 ч. на Голяма сцена ще..

публикувано на 21.10.24 в 13:00

Жители и организации във Видин могат да предлагат идеи за по-добри условия на живот

Община Видин призовава своите жители, неправителствени организации, фондации и граждански движения да споделят идеите си за подобряване условията на живот в общинския център. Приемат се предложения, свързани с облагородяване на междублокови пространства, създаване на зелени площи, спортни зони, освежаване на обществени пространства, организиране на..

публикувано на 21.10.24 в 12:00

Жена пострада при катастрофа с мотофреза във Врачанско

Дрогиран водач  на селскостопанска техника катастрофира и рани спътничката си в ремаркето на мотофрезата, която е управлявал. Катастрофата е станала на пътя между козлодуйските села  Бутан  и  Крива бара  вчера следобед, съобщиха от врачанската полиция.  Инцидентът е възникнал при удар на мотофрезата и товарен автомобил. Пострадала е жена,..

публикувано на 21.10.24 в 11:15

Фолклорен фестивал се състоя в село Слана бара

Второто издание на Фолклорния фестивал на занаятите „Златна есен”   се проведе в ъв видинското село Слана бара . Проявата се организира от местното читалище „Съгласие – 1936г.” и кметството. „В село Слана Бара се случват хубави събития, затова предлагаме на хората да ги разнообразим, да се повеселят. Фестивалът „Златна есен“ започна..

публикувано на 21.10.24 в 11:06

Митничари откриха две контрабандни надуваеми лодки на Дунав мост 2

Митнически служители са задържали д ве недекларирани надуваеми лодки при проверка на товарен микробус в района на граничния пункт на Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Според британските власти плаването с този тип лодки са предпочитан, но много опасен начин за нелегален превоз на мигранти през Ламанша. В резултат на това Агенция "Митници", МВР и..

публикувано на 21.10.24 в 10:52

Трима души са задържани при акция на полицията в община Грамада

Служители на Районното управление на полицията в Кула са извършили активни превантивни и контролни действия на територията на община Грамада . Задържани са трима души, образувани са едно досъдебно производство, едно бързо производство и три предварителни проверки. Акцията е била насочена към противодействие на конвенционалната престъпност и превенция..

публикувано на 21.10.24 в 10:49