Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борислав Тошев: "Засега науката не разполага с факти за наличието на извънземен живот"

На 19 април, от специално съобщение на НАСА стана ясно, че през изтеклата нощ, телескопът Кеплер, намиращ се в околоземна орбита, по време на мисията си за откриване на планети, подходящи за живот, е открил две нови звездни системи. В тях вниманието привличат три планети с размер тип "супер Земя" и две с размери съвсем малко по-големи от тези на Земята. Според астрономите от НАСА, две от тези планети много приличат на Земята и се намират в орбитата на слънцето Кеплер-62. С помощта на мощния телескоп учените установили, че двойниците на нашата планета отговарят по много условия за потенциалното наличие на живот- не са нито много студени, нито много топли и има голяма вероятност на тях да има вода.

Д-р, дхн Борислав Тошев е професор по физикохимия и колоидна химия. В Софийския университет "Св. Климент Охридки" е бил ръководител на Катедрата по физикохимия; ръководител на Катедрата по методика на обучението по химия; ръководител на Учебно-научната лаборатория по химическо образование и история и философия на химията; заместник-ректор ( ресор "Научни изследвания") на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е заместник-министър ( ресор "Висше образование") в Министерството на образованието и науката. Сега проф. Тошев е председател на научно-експертната комисия по природни науки към Фонд "Научни изследвания".

Проф. Тошев коментира в интервюто ни откритието, като открехва и темата за извънземния живот през погледа на науката и нейните закони:

© Снимка: Изображение: NASA Ames/JPL-Caltech

     
Проф. Тошев, съществува ли вероятност в скоро време да намерим друг разумен живот във вселената?


Досега науката не дава отговор на този въпрос. Предполага се, че има такава вероятност, но тя е много малка. Съществува една система от специализирана техника, която включва мрежа от радиотелескопи, които изследват сигнали, идващи от космическото пространство. Тези сигнали могат да бъдат разложени по честоти. Ако разпределението по честоти следва т. нар. Гаусова функция, тогава може да се предположи, че тези източници са естествени и няма намеса на някакъв разум. Ако тези честоти обаче са разпределени по някакъв друг закон, тогава може да се допусне, че техният източник е някакъв разум, който съществува извън Земята. През десетките години на провеждане на изследванията, такъв случай не е констатиран. Така резултатите да момента не дават никакви индикации, че извънземен разум съществува извън Земята.

През 1977 година Държавният университет в щата Охайо- САЩ, открива импулс, толкава изненадващ, че е наречен "wow". Той идвал от разстояние 220 млн. светлинни години и е възможно да е бил мощен извънземен предавател.

Ако такова откритие наистина е направено щеше да има и научни публикации. Засега в научната литература няма публикация, която да потвърждава един сигнал, който може би е изпратен от разумни същества. Разбира се, че има много подобни материали в Интернет и вестниците, но те не са правдоподобни. И понеже те са неправдоподобни източници, обикновено техните автори поставят името на някакъв учен, университет или някаква научна организация, които са или в бившия СССР или в САЩ и това придава известна достоверност на съобщението, предназначено за широката публика. В нашата литература няма индикации, че такива сигнали са намерени. Програмата е много скъпа, изисква много средства и съществува вече десетки години и сега продължава да търси такива източници. Но за момента можем да твърдим, че успех все още няма.

А как трябва да приемем факта, че наскоро по една от националните телевизии бе излъчено съобщение, че от НАСА са открили живот на Марс още преди 36 години?

Това не би могло да бъде вярно, независимо, че е излязло от някаква медия. Живот на Марс не е открит.

А може ли този живот да е съсредоточен в облаците на планетата, понеже има една друга теория, според която в атмосферата на Марс има метан? На Земята почти всички организми произвеждат метан и оттук- изводът, че може би там има някакви бактерии или други микроорганизми.

Пряко доказателство все още не е намерено. Марсоходът Кюриосити предава непрекъснато снимки, някои от тях изглеждат доста странно, но все пак доказателството за живот на Марс липсва. Напълно е възможно да има някакви нисши форми на живот, но висш разум на Марс със сигурност няма, както и на другите планети от Слънчевата система.

И още един пример, че преди милиони или милиарди години е имало живот на някои от планетите от Слънчевата система- през 1996 година метеорит от марсиански камък е показал фосилизирани знаци от бактерии.

Разбира се, че това не е изключено. Но според нашите представи, за да има живот трябва да бъдат изпълнени две условия- да има атмосфера, която не съдържа агресивни вещества и на повърхността на планетата да има вода и то- в голямо количество. В Слънчевата система няма планети или техни спътници, които да отговарят на тези условия. Има и едно трето условие- температурата да не бъде нито много ниска, близка до абсолютната нула- минус 273 градуса по Целзий, нито много висока.

© Снимка: Уикипедия

Много се шуми около спътника на Юпитер- Европа. Възможно ли е червеният оттенък на тази луна да е резултат от замръзнала бактерия? Твърди се, че на нея е открита и сяра, което също предполагало наличието на някакъв живот.


Възможно е, но това отново не са научни пубикации. Ето защо те могат да са и спекулации, чиято цел е да ангажират вниманието на обществото. В най-добрия случай това могат да са някакви хипотези. Ако обаче бъде открит водород, то той има свойството да се свързва във въглеродни вериги, които са в основата на живота. Сярата понякога се "закачва" към водорода, като образува серовъглерод, който може да има и сероводород- всичко това създава впечатление, че те са продукти от жизнената дейност на някакви организми. Преките доказателства все още няма. Със сигурност обаче можем да кажем, че извънземни същества не са посещавали Земята.

Как тогава ще коментирате един от най-известните по цял свят случаи на катастрофа на извънземен летящ обект в градчето Розуел- САЩ, щата Ню Мексико през 1947 година?

Според мен това са отново спекулации, които трябва да ангажират вниманието на широката публика. Научни дзоказателства няма. В такива случаи обикновено се казва, че такива неща са се случвали, но после са били засекретени. Ако човек се замисли, едва ли ще открие нормална причина, която да налага засекретяването им. Съществуват и физични фактори, които пречат такива същества да дойдат на Земята. Все пак трябва да помним, че най-близката звезда до нашето Слънце е отдалечена на 4 светлинни години. Това е огромно разстояние, което не би могло лесно според физичните закони да бъде преодоляно. Светлинната година е разстоянието, което изминава светлината за 1 година, а се знае, че за 1 секунда светлината изминава 300 000 км. Ето защо такова пътуване едва ли би могло да бъде осъществено. Човек също не може да посети другите планети, като изключим Луната- тя е на 340 000 км от нас. Другата възможност, която скоро може да бъде осъществена е пътуване до Марс и повече едва ли може да се очаква.

На 12 декември 1994 година непознат обект е навлязъл от север в района на Видин. Твърдения за регистрирани НЛО има също за Русе, Елин Пелин и други места в България. Какъв е коментарът Ви?

Напълно е възможно да има такива обекти, правени са много снимки. В масовия случай това са обикновено някакви сонди за изследване на атмосферата и са резултат на човешката дейност. Говори се също за "летящи чинии". Твърди се дори, че те са направени от германците още по време на Втората световна война, дори че те още действат. Това са спекулации.

И накрая- възможно ли е, ако въпреки твърденията Ви, все пак има извънземни същества, те да не идват от други галактики, а от паралелни светове?

И това е спекулация. Ние живеем в свят, който има три измерения. Това значи, че ние имаме сетива за само за тези три измерения. Има една физична Теория на струната, според която могат да съществуват светове, които са в други измерения. Те може да са в близост до нас, но ние не можем да иденфицираме съществуването им, защото нямаме сетива за тях.

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40