Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изпит- без страх и с настроение

788 зрелостници в област Видин се явиха на задължителната матура по български език и литература. 790 ученици, пък, положиха изпит по български език и литература за прием в училищата след седми клас. 2556 ученика в област Монтана държаха изпит по български език и литература- 1320 завършващи 12-ти клас и 1334 седмокласници- с 69 повече от миналата година. Общо за страната около 120 хиляди ученици от 7-ми и 12-ти клас се явиха на националните изпити по български език и литература.

Квесторите на изпита по български език и литература за ученици в VІІ клас във Врачанска област заловиха една преписвачка. "Работата й бе анулирана", съобщи Галина Евденова, началник на образователния инспекторат във Враца. Момичето е от Бяла Слатина и е опитало да получава данни чрез внесен от нея втори мобилен телефон. На изпита по български език и литература за завършващите VІІ клас бяха допуснати 1 724, а се явиха 1 685 ученици. Без проблеми е преминал и държавният зрелостен изпит по български език във Врачанско, допълни Евденова. От допуснатите 1 551 ученици, са се явили 1 528 зрелостници. Следващият изпит, който е след ден, е по избираем предмет. И тази година най-голям е броят на учениците, пожелали да положат матура по география. По различните предмети до изпит са допуснати общо 1 570 зрелостници от цялата област.

За втора поредна година матурите и изпитът от националното външно оценяване за седмокласници се провеждат в един и същи ден. При генериране на изпитния вариант в 4.30 часа тази сутрин за 41-ва задача се падна "Заточеници" на Пейо Яворов.

Всички необходими мерки за сигурност, които ще доведат до нормалното приключване на държавният зрелостен изпит, са предприети в област Видин. Това каза за РАДИО ВИДИН Калин Нинов, началник на РИО преди началото на изпита.

"Видеонаблюдение е имало коридорите, не и по стаите. Почти всички учители и възпитатели на територията на областта бяха ангажирани като квестори. Всичко мина гладко, няма нарушения, няма инциденти", уточни Калин Нинов. Той посочи, че по отношение на мобилните телефони са били предприети всички мерки, за да се избегне преписването.

"Във всяка зала бе поставена на видно място маса, на която учениците да оставят личният си багаж, включително и мобилните си телефони", добави Калин Нинов.

В 28 училища от областта се проведе национално външно оценяване за седмокласниците. За много от тях тестът е бил лесен. Децата смятат, че са се справили добре с въпросите. Седмокласниците, които ще кандидатстват в профилирани и професионални училища, трябваше да преразказват непознат текст- разказа "Акулата" от Лев Толстой.

По-притеснени, като че ли, бяха родителите на децата: "Бяхме много притеснени, детето ми почти цяла нощ не спа. Дъщеря ми не е ходила на частни уроци, но вкъщи и в училище се подготвяше много сериозно", обясни майка на седмокласничка.

Зрелостниците се потиха над "Заточеници" на Пейо Яворов, но също заявиха, че са уверени в доброто си представяне.

"Очаквахме, че ще бъде по-трудна темата- някой роман или повест, но ни се падна поезия. Може да се каже, че познавам творчеството на Яворов. Цяла година ходих на частни уроци. Смятам, че ще имам висока оценка", разказа абитуриентка, явила се на матура по български език и литература.

Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 юни. В четвъртък, 23 май, е следващият изпит- по избираем предмет. И тази година най-голям е броят на учениците, пожелали да положат матура по география. Седмокласниците, пък, ще държат изпит по математика.
По публикацията работи: ЕКИП НОВИНИ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31