Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моят дом- моята крепост

96 на сто от българите живеят в собствено жилище, но много от имотите са пренаселени, защото се обитават от няколко семейства. Това сочат данни на Евростат за 2011 г. Почти половината от домовете са пренаселение, защото там живеят няколко поколения. Според европейската статистика, високият дял на живеещите на тясно се отчита предимно в страните, които са изложени на риск от бедност.

Какво е положението с жилищния фонд във Видин? Според данни на Националния статистически институт жилищата в региона са 67 436. Според информация от 31.12.2012 г., най-голям дял заемат тристайните жилища- близо 24 000. Двустайните са 18 136, а едностайните- 4285.

"Броят на жилищата е нараснал с 11% процента в сравнение с предходното преброяване през 2001 година", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН, Емилия Лазарова, директор на Териториалното статистическо бюро във Видин.

Страната ни заема водеща позиция в една негативна класация на статистическата служба на Европейския съюз. Ние сме на второ място след Румъния по липса на вътрешен санитарен възел в жилището. Домовете, свързани с обществена канализация в област Видин са 50% от всички обитавани жилища.

"С друг тип канализация са 43%, а без канализация са само 7% от жилищата", допълни Лазарова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Без източник на вода са 663 жилища в областта. Едно такова място, в околностите на Видин, посети нашият екип. Жилището, което обитават и наричат дом шестчленното семейство на Найден и Марияна се намира до Околовръстното шосе на града и представлява схлупена постройка. За наличие на канализация и други удобства, с които е свикнал всеки модерен човек не може да се говори. Семейството с 4 деца на възраст 5, 8, 10 и 12 години. За тях се грижат и двамата родители- майката бере вишни, а таткото събира старо желязо, което предава за скрап. Заварихме 3 от децата сами, като за отговорник бе оставена най-голямата- 12-годишната Надя.

"Два дни ходих с майка ми, днес си почивам. Утре пак ще ходя", обясни Надя.

Тоалетната, която ползва семейството е скована от летви и се намира на метри от къщичката, в една стая. Наличието на цивилизация при тях са помпата, от която черпят вода, едно радио и обикновена пералня, с която не само перат, но и топлят вода за къпане.

Как стои въпросът в Монтана- отново се допитваме до статистиката. Към 01.02.2011 г. в област Монтана са преброени 82 183 жилищни сгради. Основна част- над 61% от жилищата са тристайни и двустайни. Жилищата с една стая са близо 7%, а с шест стаи около 5% от общия сбор. Тоалетна вътре в жилището имат близо половината от жилищата, а над 1% изобщо нямат обособено такова място. Подробности за жилищния фонд в региона ще научим от Лилия Илиева, гл. експерт отдел "Анализи" на ТСБ, Монтана:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Електрифицирани са почти всички жилища в областта. Делът на неелектрифицираните е 0,02% от всички жилища. Това са примитивни жилища, които се намират в махали и труднодостъпни планински места. Основен водоизточник е общественото водоснабдяване."


Глад и мизерия има сред многодетните ромски семейства в Монтанско. Те разчитат основно на помощите от държавата, за да могат да изхранват децата си. Почти всеки ден ядат само хляб, защото детските надбавки не стигат за друго. Въпреки това в почти срутените им къщи има задължително сателитна чиния. Сътрудникът ни Биляна Борисова посети едно такова семейство. Надя Методиева от монтанското село Долно Белотинци е на 40 години, има шест деца. От месеци в къщата й няма ток, защото сметката и е достигнала над 400 лева.

"Може аз да стоя гладна, но за децата ще правя сметка да изкарам по 2-3 лева, да имат по една вафла."

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10