Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да живеят здравословно учиха видински младежи

Един от важните въпроси, с които растат децати ни е здравословното хранене. За него се говори и в Министерството на образованието и науката, и у дома, но най-вече в училище. В СОУ "Петко Рачов Славейков"- Видин в продължение на 2 години учениците не само усвояваха учебния материал, но и се учиха как да живеят и да се хранят здравословно. Новите знания видинските деца придобиха в рамките на проект, в партньорство с техни връстници от полския град Висла.

"В продължение на 2 години работихме активно. Първата година бе за здравословно хранене, в която децата трябваше да разучат кои храни са здравословни, от кои витамини и минерали има нужда техният организъм, това научиха в уроците по биология. После трябваше да направят рецептурни книжки с рецепти, които всеки тийнейджър може да си сготви вкъщи. Тази книжка бе издадена в Полша и презентирана тук"-
разказва Надя Костадинова- главен учител и координатор на проекта.

Учениците са направили и постери с полезни и вредни храни, като в изработването им са включили уменията си по информационни технологии.

"Втората година имаха за цел да разучат кои движения се отразяват добре на техните мускули, как се развива тялото на подрастващите, какви химични процеси стават в техния организъм при растежа и от какви движения имат нужда. Преподавателите Ани Ангелова и Сашка Георгиева разясниха това и презентираха в уроците по химия и физическо възпитание, а учениците подготвиха комплекс от упражнения, които могат да правят сутрин или през свободното си време по 10 минути. Записаха тези упражнения на диск, заедно с това, което са подготвили полските деца. Всички участници в проекта ще го получат. Вече от Районната здравна инспекция във Видин са заявили, че харесват постерите за здравословно хранене и искат да им ги предоставят"- обяснява Надя Костадинова. Ще им бъдат дадени и анкетите, направени сред ученици по темите хранене, спорт и наднормено тегло.

В заключителния етап на обучението, учениците представиха какво са научили и изработили по време на проекта. Най-активно участвалите в дейностите получиха специални грамоти. След това тийнейджерите сами изработиха своите здравословни сандвичи и плодови салати. А специалната награда от директора на училището, Катя Трифонова, бе голяма и красива торта.

"Научихме се да живеем и да се храним здравословно, сами да си приготвяме различни солени и сладки ястия, развихме английския си език"- твърдят учениците, заредени с празнично настроение за цялата ваканция през лятото.
По публикацията работи: Пенка Милушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40