Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин представи своя екип и приоритети

На първата пресконференция след встъпването и длъжност, Областният управител на Видин Кръстьо Спасов обяви ресорните ангажименти на двамата си заместници- Николина Ванчева и Николай Тодоров:
 


"На Николина Ванчева съм възложил образованието и науката, културата, социалните дейности, здравеопазване, туризъм, спорт и младежки дейности, неправителствени организации, екология, регионално развитие по горепосочените сфери и обществените поръчки. На Николай Тодоров- икономика и бизнес, енергетика, инфраструктура, земеделие и гори, регионално развитие в горепосочените сфери."

"Инициативността и идеите трябва да тръгват от Видин", мотивира екипната позиция заместник областният управител Николай Тодоров.

След представянето на своя екип, областният управител се спря на приоритетите, по които ще работи за по-ефективното управление на администрацията и цялостното развитие на региона. Той информира за предприетите до момента действия и инициативи, месец след като пое за втори път управлението на държавната администрация в област Видин.

"Факт е заповедта за връщането от 1 септември 2013 година на Митницата във Видин. Водим разговори и подготвяме връщането и на другите структури"- обеща областният управител.

Сред приоритетите на новия управленски екип на Областна администрация Видин на първо място са проблемите на инфраструктурата. Вече са предприети действия за рестарта на инициативата за изграждането на пътен тунел под прохода "Петрохан". За осъществяването на проекта инж. Спасов е потърсил съдействието на министъра на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов. В писмо до министър Данов той поставя въпроса относно възможностите за възлагане на предпроектни проучвания за изграждането на тунел под Старопланинския проход.

"Изграждането на тунела е особено актуално поради факта, че в този участък пътят София-Монтана се явява най-късата връзка по направление на коридор №4", подчерта областният управител. Той уточни, че с изграждането на обекта трасето ще се скъси с 46 км. В момента пътят в участъка Монтана-София през прохода "Петрохан" е с обща дължина 99 км и е трудно проходим през планинската част, особено при зимни условия.

"Строителството на тунел под прохода "Петрохан" е приоритет в Регионалния план за развитие на Северозападния район за планиране за следващия програмен период 2014-2020 година. Ускоряването на реализацията му става особено наложително след пускането в експлоатация на моста при Видин-Калафат. Директната и по-къса пътна връзка през планината е добра алтернатива за натовареното движение по автомагистрала "Хемус", в участъка Ботевград- София. Тя ще осигури значителна икономия на време и гориво при транспортирането на пътници и товари, и подходящи условия за интензивния вътрешен и международен автомобилен трафик. С изграждането на тунела, този участък от транспортен коридор №4 ще отговаря на всички съвременни изисквания за бързо и удобно придвижване в посока Видин-Кулата-Солун, Гърция", обясни областният управител и уточни, че за изграждането на тунела има разработени 3 варианта, с дължина от 7,105 км до 9,201 км. Прогнозната стойност на инвестиционните разходи е изчислена на около 200 млн. евро. Областният управител на Видин припомни, че през 2008 година Министерството на транспорта е обявило открита процедура по ЗОП, която впоследствие е била прекратена, за "Предпроектно проучване по направление на път II-81 София-Гинци-Петрохан-Монтана, като експресен път, с възможност за изграждане на пътен тунел при Петрохан".

Като важна за старта на новия му мандат информация, Кръстьо Спасов обяви финансовото състояние на Областната администрация:

"Издръжката на Областна администрация Видин за 2013 година е 69 813 лева. За първото полугодие са изразходвани 68 272 лева- т.е. за второто полугодие няма средства. Има и неразплатени просрочени плащания в размер на 39 195 лева."

Предстоят разговори за намиране на решения как да бъде стабилизиран опразненият бюджет на Областна администрация Видин. Част от решението вероятно ще бъдат и задължителните 10% съкращения на щата, разпоредени от правителството.

"Радвам се, че заварих голяма част от експертите на Областна администрация Видин, които оставих в екипа през 2009 година, на работните им места. Такава стабилност в кадрите е важна"- подчерта Кръстьо Спасов.

Областният управител на Видин ще поиска с писмо от общините да извършат ревизия на административните си режими. Кметовете на 11-те общини в региона ще трябва да подадат актуална информация за действащите по места Наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

"Целта е да се установи кои такси и услуги са необходими и кои трябва да бъдат премахнати като административна тежест. Ще се засили контролът върху онези решения на Общинските съвети за въвеждане на такси, които създават проблем за гражданите и възпрепятстват бизнеса", заяви областният управител.

Инж. Кръстьо Спасов поясни принципите, на които ще стъпят Обществените съвети към Областна администрация Видин, които се сформират в момента. Идеята е да се създадат обществени съвети към всеки областен съвет или комисия, които да работят по секторните политики и програми на професионално експертно ниво. Отправена е покана към неправителствени организации, професионални обединения, сдружения, инициативни комитети, синдикати, да определят своите експерти, които по компетентност да се включват в състава на съответните обществени съвети. В момента се изготвя статут за работата им.

Сред основните приоритети са още откриването на филиал на висше учебно заведение във Видин, привличането на инвеститори и повишаването на капацитета на администрацията за качествено и ефективно обслужване на гражданите и бизнеса.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горски аптечки помагат с безплатни материали във Вършец

Аптечки за безплатно ползване поставиха във Вършец . Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Аптечките са поставени на шест ключови места, използвани за разходка от местните хора и гостите на града и не са в централната част на града.  Това са места..

публикувано на 01.07.24 в 13:00

Безработни в община Ружинци започват работа

Общо 21 души в община Ружинци започват работа от днес, 1 юли. Назначенията са по регионалната програма за заетост , каза кметът на общината  Александър Александров . "Един е събирач местни данъци и такси, останалите са предимно общи работници, за да могат да бъдат използвани по селата и където са необходими..." Кметът е подписал договор с..

публикувано на 01.07.24 в 12:00

Ваучерите за храна стават електронни

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От днешния, 1 юли, преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова ,..

обновено на 01.07.24 в 11:01

Вдигат параклис в болницата във Враца

Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница. То е съгласувано с митрополията и Общината. Парите за изграждането на параклиса „Св. великомъченик и лечител Панталеймон“ ще дойдат от..

публикувано на 01.07.24 в 10:30

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 09:53

По-висока цена на тока от 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от днес - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

обновено на 01.07.24 в 09:47

Иновативни училища в Монтана представиха добри практики в обучението

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров". Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Едно от иновативните учебни заведения е Второ средно училище, с множество осъществени идеи, свързани с материалната база и методите на..

публикувано на 01.07.24 в 09:20