Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "100 години от Балканските войни" бе открита във Видин

Преди официалното откриване на изложбата, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на генерал-майор Кръстю Маринов, организирал защитата на Видин през Балканските войни. Церемонията откри директорът на видинския исторически музей Фионера Филипова:

"С много вяра в Бога, с много вяра в собствената си справедлива кауза и най-вече с личен пример, генерал Кръстю Маринов организира блестящо защитата на видинската крепост. Срещу неговия гарнизон, който наброява 5727 воини, от които половината са опълченци и доброволци, между които и около стотина ученици, се изправя 32-хилядна сръбска армия. За мен много силно звучат думите, казани на редута при Новоселци от генерала: "Докато аз съм жив и тези инвалиди около мен, никога сръбски крак няма да стъпи във Видин!". Смятам, че трябва да отдадем нужната почит и на онези 20-тина войника, които загиват при село Войница, като изгарят живи, за да забавят сръбското настъпление - техният подвиг също е чутовен! Генералът много често се е обръщал към политиците, съзнавайки своята роля и ролята на българската армия в държавността, с думите: "Помнете накъде водите България - дали към щастие или към гибел!"

Под звуците на градския духов оркестър венци и цветя поднесоха кметът на общината, председателят на общинския съвет, областната администрация, НВП видинския митрополит Дометиан, граждани. На церемонията присъстваха, облечени в опълченски униформи, членовете на патриотичния клуб "Бдинци", които са съорганизатори на инициативата.

Изложбата "100 години от Балканските войни и отбраната на Видин", която е подредена в историческия музей "Конака", бе открита от кмета на Общината Герго Гергов.

"Аз съм истински удовлетворен и горд, че във Видин ние събудихме историята. В скромните възможности на нашия музей се пренасяме във време славно за Видин, време, което е оставило история, време, с което трябва да се гордеем, време, пред което трябва да се прекланяме.", каза кметът на Видин.

Изложбата включва експонати от Санстефанска България, Трети пехотен Бдински полк, 15-ти пехотен Ломски полк - снимки, документи, униформи, оръжия. Специално внимание е отделено на Кръстьо Маринов, полковник Тодор Кантарджиев, Лозенградската операция, Чаталджанската позиция, отбраната на Видин.

"В експозицията проследяваме славния път на Трети пехотен Бдински полк и на 15-ти пехотен Ломски полк във войните: тяхната история, важните сражения при Лозенград, Люлебугас и при Чаталджа. На тази позиция Трети Бдински полк губи 2/3 от своя личен състав. Именно там се заражда и идеята да се основе фонд и да се изгради паметник в памет на всички загинали във войните - това е паметникът в центъра на Видин.", обясни Христина Кирилова, уредник "Нова история" в музей "Конака". .

"Да продължим делото на нашите предци",
призова Видинският митрополит Дометиан и добави:

"Знаем историята за пратениците на сръбските гарнизони, които искаха от генерал-майора да предаде града, а думите му ще останат записани със златни букви - "Българският воин е учил не да предава, а да превзема крепости". Нека и ние в този ден, когато скланяме глава пред подвига на генерал-майор Кръстю Маринов и неговите съратници, да помним достойните граждани на древния Бдин-Видин, да пазим крепостта - царствения Видин, да не отдаваме и крепостта на вярата, на българското достойнство, език, наука и добродетелност!"
По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00