Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бънджи, парашут и още нещо!

 

Светослав Цветанов е главен инженер в РАДИО ВИДИН, но и почитаталел на екстремните занимания. Неговото място за разтоварване и презареждане е природата. И как иначе, когато на работнато си място е по цял ден в компанията на техника... Всеки от нас- какъвто и проблем да има с компютър, диктофон, фотоапарат- вика Неволята (т.е. Светли!)... Е, не са редки случаите, в които заедно с Неволята идва и заслуженият коментар, че: 

"При проблем с компютъра често причината не е в компютъра, а в задкомпютърното устройство..."

В "Цветовете на деня" обаче си говорим не за компютри, а за това как да направим лятната си почивка по-екстремна, по-запомняща се и изпълнена с адреналин.

"Няма нищо лошо в това през отпуската да се лежи на плажа, под чадъра, с кокейлче в ръка. Не звучи зле, но това определено не е начинът за отмора, които си представям"- казва нашият колега. Светли определено е човек, който знае как да почива пълноценно- така че не само да се откъсне от работата за малко, но и да "проветри" душата си от битовизми. Преди години скача с бънджи, преди дни скочи с парашут, а следващото планирано приключение е екстремно спускане с велосипед по козите пътеки на Рила. Чака реализащия и още едно щуро намерение- другото лято да се гмурка в дебрите на Черно море

© Снимка: Личен архив

"Първият ми скок с бънджи беше още в студентските ми години, докато учех в Русе. Един приятел случайно ме видя и ми предложи да скочим от 80 метров мост! Докато "пътувах" надолу към земята бях сигурен, че ще се ударя, но това не се случи! Скоростта, с която се движех, беше около 80 км в час! Разликата при скока с бънджи и този с парашут е, че при бънджито трябва сам да вземеш решението и да скочиш, а с парашута си с инструктор. Ти си вързан за него, той те дърпа, помага ти, вдъхва ти доверие!"

За скока с парашут заслуга има приятелката на Светли, Снежина. За рождения му ден тя му подари ваучер за скок и така сбъдна поредната му екстремна мечта. В нашия Северозапад скок с парашут може да се  направи на летищния комплекс в с.Ерден, на 15 км. от Монтана. Според Светослав подготовката е следната:

"Първо получаваш насоки от инструктора, предлага ти се екипировка, защото се скача от 3 000 м височина и темперетурата на въздуха по това време там е около 6 градуса. Хубаво е да си сложите и очила. Част от атракцията е възможността всичко да се заснеме с камера, която е прикачена за ръката на парашутистите. Всичко изглежда супер лесно!" 

Дали обаче е наистина така? Затова настоявам да чуя повече подробности: 

© Снимка: Личен архив

"След като самолетът се издигна на нужната височина, се изправихме до вратата. Инструкторът ми каза да си изправя главата, отпуснах си тялото и в следващият момент летяхме надолу! 30 секунди падахме с около 250 км в час, съпротивлението е толкова голямо, че бузите ти просто треперят, въздухът пронизва цялото ти тяло! После на 1500 метра, когато се отвори парашутът, се отпускаш и пред теб се открива най-хубавата гледка която си виждал! Дори забелязваш окръглението на Земята! Преживяването е уникално, страшничко на моменти, защото психиката ти се бори с иснстинкта за самосъхранение!" 

След преживяното дали пак би искал да скача с парашут? 

© Снимка: Личен архив

 "Да, защото тогава ще бъда по-спокоен и ще зная какво да гледам и на какво да се радвам"- отсича категорично Светли.

 Ето така можете да направите лятната си отпуска наистина запомняща се, щура и много надъхана с адреналин!

Успешно лято, есктремни скокове и незабравими емоции ви желае екипът на "Цветовете на деня"!

По публикацията работи: Светлана Стоенелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40