Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За всекиго по нещо от културните прояви в Северозапада

Културните прояви в общините е основната тема днес в "Посоките на делника". След успешния фестивал "Дунавски вълни" във Видин, културните прояви продължават.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"На 30 и 31 август в крепостта "Баба Вида" и около нея ще се състои средновековен фестивал. Ще има демонстрация на средновековни занаяти, вярвам, че този фестивал има бъдеще. Месец октомври е традиционно силен за видинска община в културно отношение, защото на 26 октомври- Димитровден, е духовният празник на града. И тогава за видинчани и гостите на града ще има много изненади",
съобщи Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Община Видин.

Община Брегово също има изработен културен календар до края на годината. Само преди ден приключи традиционният празник на общината.

"По традиция бреговчани празнуваме 9 септември, с обща трапеза, преди това със специална програма отбелязваме годишнината от този ден и почитаме паметта на загиналите", разказа Сергей Здравковски, секретар и изпълняващ задълженията на заместник кмет на Общината.

Лятото е сезон, в който културните институции почиват и е по-беден на събития. Оказва се, че това не важи за община Кула. Сътрудникът ни Христела Александрова предава, че лятото там е наситено със събития, особено през настоящия месец август, когато се провежда традиционният панаир.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В рамките на Кулския панаир, както всяка година, на 23 и 24 август, ще се проведе поетическият панаир "Йордан Йончев". Очакваме да дойдат поети от цялата страна. През месец октомври ни предстои Международен пленер, той също е традиционен за града и за читалището. До тази година беше с участието на български и сръбски художници, тази година ще поканим и художници от Румъния. Няма да пропуснем и ловно-рибарската вечер, която я правим към края на октомври",
каза Маргарита Вълчева, секретар на читалището в Кула.

Обикновено в последните месеци от годината културните календари на общините обедняват откъм събития. В Мездра обаче, в началото на месец септември, на Археологически комплекс "Калето" археологът Георги Ганецовски продължава разкопките в непроучената част и туристите ще имат уникалния шанс да присъстват при откриването на находките. Това предаде от железничарския град Петко Котларски. На 6 септември- Деня на Съединението, всички читалища от общината организират свои тържества, а в село Типченица се провежда фолклорният събор "Типченица пее".

В разгара на лятото в Община Монтана са в трескава подготовка за култулната програма през зимата и по-специално за Коледните и Новогодишните празници, съобщи сътрудникът ни Биляна Борисова. Преди това, Регионалният исторически музей в града ще чества своята 60-та годишнина. На 2 декември, когато по традиция се празнува обявяването на градския статут на Монтана, се очаква на сцената на Драматичния театър да гастролира Нешка Робева с един от нейните уникални спектакли. Със скромна програма ще се отбележат Съединението на България- 6 септември и Независимостта- на 22-ри същия месец. Асен Асенов, директор на общинския Младежки дом в града в момента подготвя и бенефис на поредната му възпитаничка, която заминава да учи в музикална гимназия. През септември в Регионалната библиотека "Гео Милев" пък ще обявят финала на маратона на четенето и ще кажат името на победителя.

© Снимка: Петя Генова

      Участници във фестивала "Балканът пее и танцува" в Берковица.
Община Берковица традиционно има богата културна програма, а от предстоящото до края на календарната година, най-важното събитие безспорно е празникът на града, който се отбелязва на 8 септември, разказва Петя Генова.

"Амбицията на Общината е да направим един хубав празник за жителите и гoстите на Берковица. Тържествата ще започнат с отбелязване на Съединението на 6 септември. Пиано бар на открито, фолклорният фестивал "Балканът пее и танцува" и вечерни концерти ще изпълват празничните дни", каза заместник кметът Радослав Найденов. С тържествена литургия ще бъде отбелязана 200-годишнината на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" в Берковица. Част от честванията е и вече традиционният турнир по ръгби "Димитър Гаврилов". През месец октомври ще се проведат традиционните Радичкови дни, по повод рождението на писателя. Двигател на проявите е Музейният комплекс. На 4 декември ще се отбележи Освобождението на Берковица. Разбирa се, както във всички общини и в планинския град ще се организират различни прояви, свързани с изпращането на старата и посрещането на новата година.

Още от културния календар на общините- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45