Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските общински съветници работиха пет часа и казаха "да" на 22 проекторешения

На първото редовно заседание от есенната сесия на Видинския общински съвет дойдоха 32 души.

"Трима предварително писмено са заявили невъзможност за участие"- уточни в началото на заседанието председателят на Видинския парламент Пламен Трифонов. Към предварително обявения дневен ред от 19 точки местните парламентаристи прибавиха три нови и така позициите, по които трябваше да дадат мнение днес, станаха 22.

Въпреки заявеното желание за оперативност, изпълнението на тази амбиция отне на бащите на града повече от 5 часа, без прекъсвания и без почивки. Без да спазвам хронологита на дневния ред, ще започна с решението да се увеличи броят на наетите в направление "Социални дейности и здравни услуги" в Община Видин. Нови шест щата ще бъдат разкрити, като медицинските лица в яслените групи от 10 се увеличават на 12; фелдшерите, които обслужват училищата в общината- от 7 ще станат 10; а медицинските сестри в детските градини ще са с една повече- работните места от 13 стават 14.

Съветниците казаха "да" и така дадоха ход на искане за отпускане на персонална пенсия от починал родител по две молби- на Ирина Иванова и Анка Луканова. Така молителите ще могат да внесат документите си в Министерски съвет, където ще бъдат определени размерът и началният срок за получаване на парите.
 
Общинските съветници се разпоредиха Община Видин да разплати на МВР Видин изработката на документи за самоличност по служебен път на лица от уязвими групи.

Четири недвижими имота- частна общинска собственост, разположени във видинския квартал "Нов път", ще бъдат обявени за продажба чрез търг с тайно наддаване. Предложенията минаха без коментар, както се казва за норматив...

Не така стана с петото предложение за продажба на три имота в местността "Шуговец". Дебат предизвика предложението имотите да бъдат обявени за продажба на конкурс заедно. Наложи се вносителят- кметът на Видин Герго Гергов, да внесе яснота по мотивите. Градоначалникът обясни, че бъдещият купувач по силата на договора с Община Видин ще трябва да приеме няколко условия- задължително на терените, които са с обща площ 63 декара, ще трябва да бъдат изградени оранжерии за зеленчукопроизводство и до 5-тата година, считано от деня на изповядване на сделката по продажбата, ще трябва да бъдат разкрити 40 работни места. До 10-тата година от влизането в сила на договора, работните места ще трябва да стигнат бройката 75, а през всичкото това време стопанинът на имотите се задължава да подпомага спортни, туристически и културни прояви на Община Видин с каквото и колкото може. Дискусията доведе до резултат- казалите "да" на предложението общински съветници се оказаха достатъчно то да стане официално решение и подготовката по провеждането на конкурса да започне. Според коридорни коментари, става дума за надежден инвеститор, който ще разработи разположените на втора линия по околовръстния път на Видин земеделски земи и ще удържи анангажимента да бъде спомоществовател на спорта и културата в общината.

И като говорим за спорт- на днешното заседание видинските общински съветници овластиха кмета на Видин Герго Гергов да направи преразпределение на оставените в резерв 52 000 лева от парите в общинския бюджет за подпомагане на спортните клубове. Представена бе таблица, от която стана ясно, че на този втори транш пари ще получат както следва:
 
СК "Бдин"-                               600 лева
СК "Стрела" -                      2 000 лева
АСК "Жико Моторспорт"- 2 900 лева
ФК "Дунав" Дунавци -       1 000 лева
ФК "Септември" Градец - 1 000 лева
ТД "Бонония" -                        300 лева
ФК "Бдин 1923" -               20 000 лева


На въпроси от залата как са определяни сумите; защо само тези клубове ще получат допълнително финансиране и къде е БК "Видабаскет", кметът на Видин Герго Гергов обясни, че преди да бъдат определени сумите, са водени разговори с представители на всички видински клубове.

А какво получиха на първи транш клубовете, може да се види в решенията на Общинския съвет от края на май тази година. Подродбости можете да прочетете и на сайта на РАДИО ВИДИН: Общински пари за спорт- кому колко www.radiovidin.bnr.bg/Sport/Pages/Obshtinski-pari-za-sport
 
Без дебат местният парламент даде съгласие и по предложенията за подписване на Споразумения за побратимяване на Видин с два града в Република Турция- Болу и Картал.

След чакане от две години, кметът на град Дунавци Димо Скорчев получи одобрение на проект за изменение в общия устройствен план на Община Видин, което ще даде възможност за разширяване на Гробищния парк на градчето.

По подразбиране и без коментари в залата видинските общински съветници приеха за сведение информация относно касовото изпълнение на бюджета на Общината за периода 01 януари - 30 юни 2013 година и информация относно приемане на отчет за изпълненията на Общинския съвет, взети в периода 20 ноември 2012 година - 20 юни 2013 година.

Големият дебат се случи по внасянето като извънредна точка в дневния ред на проекторешение Общинският съвет да разреши старт на процедура по ипотекирането на три общински недвижими имота, мярка, наложена от внесен в общинската администрация изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител. Сумите по трите иска, причина за поредния запор по общинските сметки, общо надвишават 1 милион и 300 хиляди лева неразплатени задължения. Според общинския съветник Цецо Иванов обаче, съдебното решение подлежи на оспорване и общинските съветници могат да помогнат да не се дават пари на данъкоплатците за недоказани с надлежни документи услуги.

"Спорът между Община Видин и ЕТ "Сова 7" е юридическа схватка с дълга история, която трябва да бъде разрешена в съдебна зала", коментира ситуацията към момента общинският съветник Цецо Иванов. Мотивите му се оказаха убедителни и бащите на града взеха решение да вземат отношение по Докладната на кмета Герго Гергов и по допълнително внесената от кмета точка.

"Точната формулировка на решението ще научите от сайта на ОбС, след като бъде направена дешифровка на аудио записа от днешното заседание", обеща председателят на ОбС Пламен Трифонов, а от секретариата уточниха, че законовият срок за това е 7 дни.

Като предпоследна точка в първото редовно заседание от есенната сесия на Видинския общински съвет присъстващите съветници с пълно единодушие гласуваха предложенията на комисията по символите и ритуалите за удостояване със званието "Почетен гражданин на Видин" на журналиста Хари Яръмов- посмъртно, и на спортния деятел Пламен Петров- дългогодишен национален състезател по самбо, настоящ ръководител и старши треньор на едноименния видински клуб; носител е на званията "заслужил треньор" и "майстор на спорта"; бил старши треньор на националния отбор по самбо на България в периода от 1988-1993 година. В личната му сметка има шест открити и създадени от него световни шампиони! Последната му гордост е красивата и силна Цветелина Цветанова. Предложението в зала внесе общинският съветник Добрин Иванов.

Да припомним и нашите мотиви- на РАДИО ВИДИН, които посочихме на 10 октомври миналата година, като вносител на предложението за удостояване със званието "Почетен гражданин на Видин"- посмъртно, на нашия колега Хари Яръмов:

"Във връзка с наближаването на духовния празник на нашия град- Димитровден, екипът на Радио Видин предлага да обсъдите възможността журналистът Харалампи Цветков Яръмов (1937-2012), познат като Хари Яръмов, посмъртно да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Видин. През годините критериите за избор на личности, които да бъдат удостоявани с това звание, са се променяли. Надяваме се сред тях да са останали като водещи обществената значимост на работата на номинираните и гражданското признание за това- а Хари Яръмов в продължение на цялата си трудова кариера като журналист винаги е поставял на първо място доброто име на Видин. С него в продължение на десетилетия зрители на БНТ и слушатели на БНР свързваха Видин. Надяваме се Хари Яръмов да получи заслужено признание за своя труд, за пристрастието и любовта си към Видин. И така да продължи поредицата с имена на хора, които са работили с отдаденост и достойнство за своя град. Защото за родения в Казанлък Хари Яръмов Видин отдавна се бе превърнал в неговия град. Предложението ни подкрепят десетки граждани, спортни деятели, журналисти."

Почти от вратата на залата бащите на града гласуваха и последната- 22 точка от дневния ред: Смяна в състава на постоянната комисия по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове- на мястото на Веска Петкова да влезе Десислава Дончева, старши експерт "Общински жилищен фонд" в Община Видин.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29