Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи двудневното съвещание на правителството и кметове във Враца

Враца бе домакин на двудневно национално съвещание на кметовете на общини, издигнати и подкрепени от БСП. Форумът бе открит от председателя на НС на БСП Сергей Станишев. В първия ден за активен диалог с местните власти участваха министър-председателят Пламен Орешарски, вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. Във втория ден в дискусията се включиха вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовият министър Петър Чобанов, министърът на социалната политика Хасан Адемов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов.

Над 150 бяха кметовете от цялата страна, които пристигнаха за съвещанието. Кметът на Враца инж. Николай Иванов, който бе домакин на форума, проведе лични срещи с премиера Пламен Орешарски, вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, и министрите Петър Чобанов, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. Обсъдени бяха основните проблеми на общината и бе потърсено съдействие за тяхното решаване. На националното съвещанието бе представена програмата на правителството за взаимодействие с местните власти, като основният акцент в нея бе възстановяването на диалога между правителството и общините. Разгледани бяха също финансовата рамка на бюджет 2014, икономическото и стопансткото развитие на общините, социалните мерки и инициативи за намаляването на безработицата, проблемите и възможностите на европейските проекти, и законодателните инициативи на правителството, свързани с местната власт и самоуправлението.

Вицепремиерът Зинаида Златанова съобщи, че е направено предложение и ще се отстоява да се приемат от Европейската комисия интегрирани регионални инициативи за развитието на Северозападна България. Планът за съживяването на региона ще бъде финансиран с евросредства от всички инструменти. Целта е икономически и инфраструктурно областите от Северозапада да догонят средното ниво за страната.

Социално-икономическото развитие на област Враца беше обсъдено на среща между министър-председателя Пламен Орешарски и областният управител Венцислав Василев. В нея участваха кметовете на 10-те общини от региона, както и трима от шесте депутати от Врачанско – Янаки Стоилов, Минчо Минчев и Тотю Младенов.

Приоритетите включват изграждане на трети мост над река Дунав между Оряхово и Бекет, както и завършване на важни обекти от съпътстващата инфраструктура, развитие на бубарството чрез партньорство с текстилен клъстър "Коприна" в община Бяла Слатина и в последствие други общини в Северозапада, възобновяване на част от производствената дейност на "Химко", изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и възстановяване на закритото военно поделение във Враца. Според областния управител Венцислав Василев: "визията е изготвена така, че да има баланс и да се обърне внимание на всяка община от областта".

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца е домакин на национален мотосъбор

От днес, 5 юли до неделя, 7 юли,  Враца става притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. Очакват се стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване днес е от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа за доброто..

публикувано на 05.07.24 в 12:00

Възрастен шофьор опита да подкупи полицаи във Врачанско

Бързо полицейско производство за предлагане на подкуп на длъжностно лице е образувано срещу 84-годишен шофьор от врачанското село Горна Митрополия. Пътни полицаи са спрели за проверка лек автомобил, управляван от в ъзрастния човек вчера, 4 юли, малко след 11:00 часа в село Малорад . Той хвърлил банкнота в полицейската кола с цел да не бъдат..

публикувано на 05.07.24 в 10:51

Линия на градския транспорт във Враца спира заради ремонт

Спират една от линиите на обществения превозвач във Враца заради ремонтни дейности, съобщиха от общинската управа. Поради полагане на основния пласт асфалт на пътя между квартал „Кулата" и село Нефела, в периода от 5 юли /петък/ до 6 юли /събота/ включително - няма да се изпълняват  курсовете по Линия №7 на градския транспорт. Маршрутното разписание..

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Бели извор посреща фолклорния фестивал "Бели нощи"

Във врачанското село Бели извор се стягат за предното издание на фолклорния фестивал „Бели нощи".  Тазгодишното издание на събитието ще е между 11 и 13 юли.  Всички концерти ще са откритата сцена пред кметството, което е основният организатор на проявата.  Веселбата ще започва от 20 часа. На 11 юли за доброто настроение ще се погрижи Оркестър..

публикувано на 05.07.24 в 08:31

Седмокласниците от Монтана с по-добри резултати на НВО-то

По-високи резултати на изпита по математика от миналата година са постигнали седмокласниците от област Монтана на националното външно оценяване. Резултатите по български език и литература се запазват. Седмокласниците в Монтанско са повиши резултатите си от миналата година по математика.  На външното оценяване са се явили 876 ученици, като са..

публикувано на 05.07.24 в 08:07

Новият областен управител на Монтана получи статуетката "Дон Кихот"

Статуетката "Дон Кихот" получи новият областен управител на Монтана. Калин Хайтов поема длъжността на губернатор, а негов нов заместник е Ивайло Сотиров Статуетката се препредава между областните управители на Монтана повече от 10 години.  Ивайло Антонов напуска поста губернатор и я връчи на досегашния си заместник Калин Хайтов, който бе назначен..

публикувано на 05.07.24 в 07:27

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00