Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредиха награда за журналистика на името на Хари Яръмов



Носител на новоучредената награда за журналистика- на името на Хари Яръмов, стана колегата от вестник "Видин" Лора Владимирова.
 Статуетката, наречена "Към теб", е дело на скулптора Александър Пройнов-Апер.

Отличието се дава от семейството на Хари Яръмов
и се връчва за цялостен принос.

За това как се роди идеята си говорим с Елена Яръмова, внучка на Хари Яръмов и спортен журналист в БТВ:

© Снимка: Красимир Каменов

"Тази награда е от семейството. Тя носи духа на дядо ми и се надявам чрез нея да се пренася неговото послание, че истинската журналистика е тази, която е част от живота на хората- да помагаш на хората и да работиш със сърце. Решихме, че Лора Владимирова трябва да е пъвият носител на наградата, защото освен отличен професоиналист, тя е работила повече от четвърт век заедно с дядо ми. А това е голяма емоция за нас- за семейството. Искахме първият носител на отличието да е и човек, който помни дядо ми от първите му стъпки в тази професия до зрелите му, най-ползотворни години. И защото тя, също като него, винаги е работила за доброто име на нашия град."
 

© Снимка: Лора Владимирова, личен архив

Какво е усещането да държи в ръце статуетката- питам Лора Владимирова:
"Усещането е невероятно. Хари е колега, когото нито аз, нито колегите от журналистическата гилдия ще забравим. Това е и признание на семейство Яръмови към работата на журналистите във Видин. С Хари сме работили заедно повече от четвърт век.

Много сме се учили един от друг- аз повече от него, той по-малко от мен... И аз, като него, съм работохолик и държа изключително много на точността. Може би още в първите ни години във вестник "Червено знаме", когато бяхме в един екип, се сложи началото на една, да я наречем традиция на пунктуалност, на стриктност, на едно точно и правдиво отношение към работата, желание да се "хване" всичко, което се случва в живота на видинчани.

 Ние и двамата не сме от Видин, но винаги сму го чувствали като наш град."

© Снимка: Хари Яръмов, личен архив


От тези първи години заедно, Лора пази една уникална снимка- тя води интервю с Лили Иванова, а Хари е зад обектива на фотоапарата. Снимката е датирана- 5 март, 1971 година...













© Снимка: Росен Ракаджиев

На 26 октомври, Димитровден, по време на тържественото заседание на Общинския съвет на Видин, Хари Яръмов посмъртно бе обявен за Почетен гражданин на Видин. От негово име званието получи внучката му Елена Яръмова. А предложението за това бе на екипа на Радио ВИДИН.
За работата си с нас Хари казваше: "Радио ВИДИН е моята трета младост".
 И не пропускаше да ни напомня, че в работата на журналиста най-важни са "срещите с хората, признанието в техните очи, доверието".

А че това му убеждение намираше отклик в хората, говори един колкото забавен, толкова и показателен негов спомен- преди години, в началото на кариерата му, новоселяни казвали за дошлия от Казанлък във Видин и станал кореспондент на Българската национална телевизия Хари Яръмов:

"Фото е наш!" Точно и ясно признание за близостта на журналиста до хората, за които е работил цял живот.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастрофа затвори пътя между Лом и Козлодуй, има обход

Ограничено е движението по второкласния път Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Горни Цибър - Вълчедръм - Вълчедръм - Септемврийци - Борован - Борован - Алтимир - Мизия - Мизия - Гложене - Козлодуй...

публикувано на 04.07.24 в 11:19

Видинчанин влезе в ареста заради наркотици

31-годишен видинчанин е бил задържан вчера за шофиране под въздействието на наркотични вещества и за притежание на дрога, съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 16.40 часа във Видин служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин и метамфетамин...

публикувано на 04.07.24 в 11:06

Общинският съвет в Борован положи клетва

Ивайло Букерешки беше избран за председател на Общинския съвет в Борован . За неговата кандидатура бяха отчетени 8 от общо 13 гласа в местния парламент. Това се случи на тържествената сесия, на която новоизбраните общински съветници положиха клетва. Заседанието се проведе в салона на местното читалище „Цани Иванов 1907“. То беше водено от..

публикувано на 04.07.24 в 10:54

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват днес, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

обновено на 04.07.24 в 10:06
Калин Хайтов

Калин Хайтов е новият областен управител на Монтана

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.  Калин Хайтов поема поста в област Монтана. Досега той е заемал длъжността заместник областен управител. Калин Хайтов е бил преподавател в професионалната гимназия "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана. Завършил е Русенския..

публикувано на 04.07.24 в 09:50
Николай Николов

Враца има нов областен управител

Областният управител на Враца Надя Донкинска беше освободена с решение на Министерския съвет. Доскорошният ѝ заместник Николай Николов е назначен на позицията .Той е финансист по образование. Преди да бъде заместник областен управител при правителството "Денков - Габриел" е работил шест години в същата администрация в сферата на административния..

публикувано на 04.07.24 в 09:39

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05