Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин празнува Димитровден

 

На 26 октомври Видин за 21 път отбеляза Димитровден- като духовен празник на града.

 

Програмата за празника започна с тържествена литургия, отслужена от Велички епископ Сионий в катедралния храм, носещ името на патрона на града Свети Димитър.

 

© Снимка: Росен Ракаджиев

Пред храма бяха осветени училищните знамена, след което литийно шествие се отправи към площад "Бдинци", където се състоя церемонията по тържественото издигане на знамената на Община Видин, Република България и Европейския съюз.

За празника на града Общинския съвет проведе тържествено заседание. Присъстваха заместник- областният управител Николай Тодоров, епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан, архимандрит Поликарп, кметът на община Монтана Златко Живков, представители на община Калафат в Румъния и Александровац, Сърбия, председателят на адвокатската колегия в Сърбия Зоран Йебрич.

© Снимка: Росен Ракаджиев

Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов откри тържественото заседание и призова видинчани да помогнат за ремонта на катедралния храм,носещ името на патрона на града св. Димитър. Той акцентира и най-важните решения през годината:

"Видин се променя, в него се случват много добри събития, осъществяват се важни проекти, финансирани с европейски средства, които наистина ще преобразят града. Достатъчно е да посоча водния цикъл, регионалното депо а битови отпадъци, изграждането на съвременни социални жилища, "Зелена и достъпна градска среда". Тази година бяха асфалтирани над 40 улици във Видин, извършиха се ремонти в селата, на четвъртокласната пътна мрежа. Обновени са повече от 20 детски и спортни площадки, извършени са ремонти на детски градини, училища, кметства, читалища музеи. Ще продължим в тази насока и през следващата година, като в тази зала заедно приемем най- добрите решения за бъдещето на града ни."

Приветствие към гостите, общинските съветници и гражданите на Видин отправи кметът Герго Гергов:

"В тази зала обичайна атмосфера е на оживени дебати в търсене на най-правилните решения, които ще са от полза за общината и нейните жители. Днес в нея цари тържественост, подобаваща на светлия празник, който ни събира заедно Димитровден.

В навечерието на този празник Община Видин постави началото на благотворителна кампания в подкрепа на катедралния храм "Св. Димитър Солунски", който се нуждае от сериозен ремонт. Нарекохме я "Да спасим вярата на Видин". Ако се обърнем далеч в годините назад, ще видим, че всеки един видинчанин е дал мило и драго за градежа на своя храм. Всеки- и богат, и беден, е отдал според силите и възможностите си, за да може днес градът ни да се гордее с великолепната си църква, втора по големина в България след храма "Св. Александър Невски". От тази висока трибуна, от залата, където решаваме съдбовни за града ни въпроси, ми позволете да призова всички граждани да помогнем за възстановяването на нашия храм, за да влизаме спокойни в него и да водим там децата си. Живеем в нелеко време, често изправени пред отговорността да гласуваме трудни решения. Мога днес смело да заявя, че всички ние сме избрали вярната посока."

От трибуната на Общинския съвет поздрав за празника на града отправи епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан:

"Наистина достойно начинание има Общински съвет - Видин подкрепата за благоукрасяването, ремонтирането и устройването на катедралния храм. Нека Господ благослови това начинание и в скоро време храмът да блесне с онази светлина, която заслужава като един от великите храмове в нашата родина и като място и сърце на духовността на град Видин. Честит празник и за много години."

© Снимка: Росен Ракаджиев

Поздрави за празника на града отправиха кметът на Монтана Златко Живков, представители на делегациите от Сърбия и Румъния. Приветствие от името на областния управител Кръстьо Спасов прочете заместник- областният управител Николай Тодоров. Поздравителни адреси за празника на Видин изпратиха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, министри, народни представители и кметове на общини.

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28