Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За будителите от българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Барселона

На първи ноември отбелязахме Деня на народните будители, празник на историческата памет и националното ни самочувствие. На този ден славим най-достойните българи- будителите- възрожденци, революционери, просветни дейци и духовници. В трудно и безперспективно време, каквото е и днешното, тези хора със своята мисъл и действия са ни връщали към равновесието и духовната стабилност.

В "Другата истина" днес представяме точно такива хора- наши сънародници, които

независимо от факта, че по една или друга причина е трябвало да напуснат България и да се установят някъде другаде по света, не са забравили откъде са тръгнали и правят всичко възможно за поддържане на своята идентичност и популяризиране на българската култура и традиции. В първото ни издание, посветено на тези хора, ще са такива наши будители от различни части на Испания.

Представяме ви организация, която е създадена в Барселона, в испанската провинция Каталуния. Тя се казва Асоциация за приятелство и сътрудничество "Свети Георги", като неин председател е не кой да е, а самият Христо Стоичков.

Днес обаче за дейността и целите на тази организация на българите в Барселона разговаряме със Стоянка Колева, член на УС на организацията и директор на българското училище в Барселона. Тя е в Испания със семейството си вече 12 години. Говорим си с нея за това какви хора обединява Асоциацията и какви цели си поставя:

"Нашата организация се нарича Асоциация за сътрудничество и приятелство България-Каталуния. Името, което избрахме на нашата асоциация, свързваме с това, че точно този светец- Свети Георги, е патрон на Каталуния и преценихме, че това е най-подходящото име, което ще ни обедини с нашите домакини- хората, при които сме дошли, живеем и общуваме. Председател на Асоциацията е Христо Стоичков. Неговото име в Каталуния продължава да е много популярно"- казва Стоянка Колева. А как отбелязват там Деня на народните будители?

"Първи ноември е дата за преклонение пред нашите предци, които са оставили много в историята чрез своята дейност и слово. Ние- като българи, и най-вече като учители и възпитатели на българчета, много държим децата да знаят нашата история, да знаят нашите корени и в училището, което е създадено към Асоциацията, се опитахме отново да събудим тяхното самосъзнание. Ние сме длъжни да им предадем нашите знания за историята на България"- обяснява Стоянка Колева и продължава:

"Българското училище в Барселона носи името на светите братя Кирил и Методий. То е създадено преди пет години. В момента в него се обучават 60 деца. Те са на различна възраст: като почнем от 4-5-годишни (подготвителен клас) и стигнем до най-големите, които са в девети клас. В училището сме създали възможност всички деца да се обучават в зависимост от нуждите им- тук има деца от смесени бракове, които почти не говорят български език, има обаче и други, които са започнали образованието си в България. Предметите, които се изучават в училището, са Български език и литература, История и География на България. Училището работи по Постановление на МС № 334. Ние започнахме по Програмата "Роден език и култура зад граница" и изготвихме проект, с който кандидатствахме за финансово подпомагане и от две

години училището вече е в официалния списък на Министерството на образовението и науката по споменатото постановление. Държавата се грижи за нас. Ние сме в преки контакти с министерството, Държавната агенция за българите в чужбина, с посолството ни в Мадрид. Тази форма на подпомагане е много важна, защото иначе трудно бихме съществували. Със средствата, които ежегодно получаваме, ние купуваме учебници за децата, заплащаме наема на помещенията, в които се намираме и по някакъв начин труда на учителите. Искам да допълня, че в Каталуния има още две български училища, защото не всички българчета тук могат да посещават училището в Барселона."

Според Стоянка Колева в района има много българи, но те не са концентрирани само в Барселона, а са пръстани из цяла Каталуния. Твърди се, че са около 10 000 души, но точният им брой едва ли някой може да каже...


"Голяма част от българите, които са дошли тук преди повече от 10 години, са хора, които работят в строителството. Има и квалифицирани, със специфични професии- те работят на по-престижни места. Това са лекари, музиканти, които свирят и пеят в операта на Барселона. Част от тях са и родители на нашите деца"- уточнява Стоянка Колева. За всички българи в Барселона българското училище играе и ролята на клуб, където се срещат и контактуват, за да се запази жива връзката помежду им.


"Оказва се, че родителите, идвайки всяка събота да водят своите деца, създават една жива българска общност. Училището е притегателно място за българите от Барселона, където те могат да се срещнат, да разговарят и обменят информация. Към училището има създадени и два клуба за български народни танци- единият е за ученици, а другият- за възрастни. Когато честваме българските празници, организираме тържества, на които каним и родителите, а така също и музиканти. Обличаме танцьорите в хубави български носии и по този начин помагаме на българската общност тук да успее да изживее истински тези празници"- споделя Стоянка Колева.


И още теми в "Другата истина" днес:


* Фолклорен танцов състав на български емигранти от Северозападна България във Валенсия вече няколко години участва в провеждащите се празници "LAS FALLAS".


*Българската общност в Кастейон подари на градската библиотека български книги, учебници на български език и документален филм за златните съкровища на България.


*Как да се включите в инициативата "Създай вкусна видеовизитка на България".


*Българин спечели престижен световен конкурс по икономика.

 

Целите интервюта и подробностите по темите от предаването - в звуковия файл.

По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40