Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Антимово се борят с нерегламентираните сметища

© Снимка: Светослав Цветанов

Активна работа за премахване на нерегламентираните сметища започнаха във видинското село Антимово, след като получиха заповед от кмета на Община Видин Герго Гергов за справяне с проблема и налагане на глоби на нарушителите. Боклуците се разчистват с техника на сметопочистваща фирма, наета от Общината. За това разказа в "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметът на Антимово Светослав Флоров. Той следи работата по почистването и е поставил охрана на сметището, което се ползва не само от местните хора, а и от преминаващи по пътя за Видин. На гости в селото бяха Ваня Минева и Анжела Каменова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Разчистването на сметището е планово, прави се пролет и есен. Сега нашето сметище се разшири. Това е така, защото всички, които минават по пътя за Видин, изхвърлят боклука си в Антимово", обясни Светослав Флоров. Екоинспекцията в Монтана е правила две проверки, по сигнал на местни хора, че не се спазват нормите за опазване на околната среда.

"Сега е почистено, сложили сме и двама души от програмите за заетост, които да охраняват. Целта ни е да остане чисто, докато падне сняг, тогава достъпът се ограничава"- добавя кметът. Той смята, че е добре, когато се налагат санкции на нарушителите, парите от глобите да идват директно като приход за кметството. За сега обаче, такава възможност няма, защото там нямат самостоятелен бюджет, а средствата от санкциите отиват в бюджета на Община Видин. За селския кмет остава контролът- дали е добре почистено сметището и контейнерите за смет.

© Снимка: Светослав Цветанов

Освен че се борят с боклука, хората се готвят и за идващата зима. Чувстват се спокойни, тъй като фирмата, наета за почистването е местна. При необходимост, техниката се пуска веднага, а селото става проходимо за по-малко от четири часа.

В Антимово повечето от жителите му са вече пенсионери, а младите са по чужбина. Трийсетина от местните са останали без препитание, след като приключи строителството на Дунав мост 2. За тях е трудно да намерят работа, а възможностите по програмите за временна заетост към кметството са силно ограничени. Липсата на професия при младите хора ги прави непривлекателни за пазара на труда, каза още Светослав Флоров.

"Хубаво беше, че шест години за тези хора имаше работа. Сега заетите на моста са само двама. Освободените от работа са без доходи, някои питат дали има място по програмите за временна заетост. Лошото е, че младите нямат професия. Една гимназия и нищо повече. Хората търсят навън, по чужбина работа. Други пък се връщат, кой както случи."

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15