Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на жители на Златорожието прекъсна заседанието на Общинския съвет във Видин

Необичайно започна днешното заседание на Общинския съвет във Видин. Жители на Сланотрън и други видински села забавиха с около час работата му с настояването да изложат мотивите си против изграждането на завода за преработка на гуми. Поводът е, че по време на предишното заседание на местния парламент бе одобрено искането на инвеститора за прокарване на електричество и вода до обекта край Сланотрън. Кметът на селото Венелин Петков обяви, че над 1 140 човека са се подписали против изграждането на предприятието.

"В залата има около 20 човека, но можеше да сме 200 или 1 000. Не искаме да прибягваме до улични протести, искаме да решим проблема цивилизовано и човешки да поставим нашите проблеми. Загрижени сме за съдбата и здравето на населението", заяви Венелин Петков.

Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов каза, че решението за построяването на завода е взето от предишното общинско ръководство и препоръча инициативният комитет да настоява пред областния управител сделката да бъде развалена. Кметът на Видин Герго Гергов декларира, че ще съдейства на протестиращите:

"Съгласен съм да използвате, ако желаете, услугите на юристите на Община Видин. Ако не се намери законово основание и не можем да оборим по юридически път сделката, остава да осъществяваме контрол върху работата на въпросното предприятие. Ако има емисии, които са над допустимите норми, ние ще сме първите, които ще застанем против експлоатацията на това съоръжение", каза Герго Гергов.

Общинският съвет реши да даде думата и на Елена Светославова от инициативния комитет въпреки, че правилника не разрешава това.

"Сланотрън е на 10 километра по въздушна линия и вие също ще дишате този въздух. Вижте какво става в инсталацията, която вече работи във Видин, отпадъците от "безотпадната" технология стоят в чували извън обекта. Всички дишаме тези сажди- децата ни, близките ни, приятелите. Защо искате да допуснете изграждането на нова подобна инсталация", попита от трибуната на Общинския съвет Елена Светославова. В крайна сметка протестиращите напуснаха залата неудовлетворени с освирквания и закани към общинското ръководство.

Последвалото заседание на Общинския съвет продължи по-малко от час. Без дискусии бяха приети всичките 12 точки в дневния ред. Съветниците решиха спортните клубове във Видин да използват и занапред безвъзмездно спортните обекти в града. Предложението за промяна в Решението за определяне на наемните цени, което трябваше да бъде гласувано на днешното редовно заседание, направи кметът на Видин Герго Гергов. Първоначалното предложение предвиждаше да се заплаща наем за ползване на спортните бази в размер на 22 стотинки на квадратен метър месечно. Общинските съветници Вартан Папикян и Милен Милчев, които са и спортни деятели, останаха удовлетворени от предложението на кмета Герго Гергов за безвъзмезното отдаване на базите. Председателят на общинския съвет Пламен Трифонов изрази надежда, че решението няма да бъде върнато от областния управител, въпреки че противоречи на Закона за общинската собственост, чиито разпоредби забраняват безвъзмездното отдаване на общинска собственост, каквато са спортните бази.

Д-р Емил Лилов ще представя Община Видин на извънредното общо събрание на акционерите на видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка", реши още местният общински съвет. Дневният ред на извънредното събрание, което ще се проведе на 28 ноември, предвижда промяна в състава на съвета на директорите на болницата.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03