Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци помагали на пожарната във Видин преди повече от век

Снимка: РАДИО ВИДИН

На 5 декември е Международният ден на доброволеца. Доброволчески отряди, които да подпомагат дейността на службите за пожарна безопасност, са сформирани в пет общини на област Видин. Доброволческите отряди по места се създават с решения на общинските съвети, а дейността им се финансира от държавата. 

"Анализът на възникналите произшествия през последните години показва, че на територията на по- малките и отдалечени населени места,  стават най-големите пожари, за ликвидирането на които  се изисква ресурс от значителни сили  и средства. От друга страна населението в тези села е вече застаряващо и поради демографския срив вече се установява, че в тези пожарогасителни действия не можем да включим хората то така наречените гасачески групи, които досега бяха създавани в населените места. В европейски и световен мащаб тенденцията е хора от местното население да се организират от общините и да се създават т.н. доброволни отряди за овладяване на пожари и други инциденти.

В тази връзка Главната дирекция и Областните управления "Пожарна безопасност и защита на населението" през последните години положихме много усилия и до момента в страната имаме разкрити 124 доброволни формирования, в които членуват 1 679 доброволци"- обясни тенденцията за развитие на доброволчеството главен инспектор Станислав Генчев, началник на Областно управление "Пожарна безопасност и защита населението" Видин.

"Решение за събиране на доброволци в помощ на пожарната във Видин има още от края 19 век", съобщи началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита населението" Видин главен инспектор Станислав Генчев.

"С Решение №7 от 5 февруари 1897 година на Видинската община е прието да се организират доброволци сред хамалите на видинското пристанище, за да подпомагат дейността на пожарната команда, която тогава е наброявала 19 души- в това число старшията на пожарната и неговия помощник", разказа още главен инспектор Станислав Генчев.

През 30-те години на 20 век на територията на Видин е действала доброволна пожаро-спасителна дружина "Спасител". В Държавен архив Видин са запазени интересни сведения за организирано увеселение от тази дружина в парк "Владикина бахча", така че доброволчеството не се е ограничавало само в помощ пожарната, а е водело активен живот.

В област Видин сега доброволчески формирования има в общините Белоградчик, Брегово, Грамада, Кула и Ново село. Доброволците са 35, жени ръководят формированията в Белоградчик и Грамада. Приети са решения на общинските съвети за създаване на доброволчески отряди и в общините Макреш и Чупрене.

"Бих искал да похваля колегите от тези формирования, защото през последните години те са взели участие в ликвидирането на 58 инцидента", подчерта началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита а населението" във Видин.

"В подкрепа на това, че тенденцията е да се възражда доброволчеството, и в конкретния случай- да се създават доброволни формирования към общините за защита при бедствия и извънредни ситуации, са промените в нормативната уредба, които са въведени тази година. През 2014 година се дава възможност да бъдат назначени по още пет дорбоволци в общини, които нямат сили от единната спасителна система"- обясни главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Планиране, превантивна дейност и контрол" при Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин.

По повод Международния ден на доброволеца утре- 5 декември, от 9 часа, в спортна зала "Фестивална" във Видин ще стартира турнир по футбол на малки врати, в който ще участват представителните отбори на Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" от област Видин. Съорганизатор на спортната проява е Община Видин.

В същия ден, от 11 часа, в центъра на град Грамада ще се проведе открито занятие с участието на доброволното формирование към Общината, екипи от Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване" Кула и група "Спасителна дейност" при Областното управление.

Ще бъде демонстрирано взаимодействието между професионалните структури и доброволното формирование при осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейности.

Ще бъдат представени техническите възможности на пожарната и аварийно-спасителната техника. 

В районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин, Белоградчик и Кула на 5 декември от 14.00 до 16.00 часа ще се проведе Ден на отворените врати.

 

Добре дошли са всички, които желаят да разгледат работните помещения, оборудване и техника на огнеборците. Специалистите са в готовност да разясняват и да дават консултации за създаването, развитието и дейността на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации. Открити телефони за въпроси на граждани: за Видин 094/694489, 094/694774, 094/600016; за Белоградчик 0936/5-31-64; за Кула 0938/3-31-11.

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40