Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С успешни инициативи и награди "Врачански Балкан" изпраща 2013 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" връчи Първите "Годишни награди за опазване на биоразнообразието и природата -2013". На тържествена церемония РАДИО ВИДИН получи своето отличие в категорията "Медия, отразяваща опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан".

В "Еко свят" говорим за работата на хората от парковата администрация; за успешното им сътрудничество с други организации, институции и медии; щe разберете какви емоции предизикаха наградите и как оценяват работата на експертите от Природния парк, представителите на различните институции и организации, които присъстваха на церемонията.

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" е специализирано териториално поделение на Държавна Агенция по Горите. "Врачански Балкан" е обявен за парк през 1989 година, а през 2003 година администрацията се преименува на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан", която в настоящия момент управлява Прка и е основен координиращ орган на територията. От основаването на Прка до момента Директор на администрацията е Николай Ненчев. Тази година експертите и специалистите в Дирекцията дадоха своите първи годишни награди в 5 категории на специална церемония в Природозащитен център "Натура".

"Този ден е много важен за нас. Това са Първите Годишни награди за принос в опазване на природата и биоразнообразието, които даваме. Иълнени сме с много амбиции и се надяваме в най-скоро време тези награди да бъдат един от най-търсените призове със сигурност на общинско, а надявам се и на национално ниво. Поклон на всички, които ни подадоха ръка", каза на церемонията директорът на Природен парк "Врачански Балкан" Николай Ненчев.

"Наситена с много разнообразни и отговорни задачи 2013 година премина бързо, но и успешно за екипа на Природен парк "Врачански Балкан". Благодарение на средства по проекти, както и на ентусиазма и неуморното желание за опазване на природата, през годината се осъществиха редица дейности и инициативи"- така започна филмът, който бяха подготвили домакините. 

През 2013 година Дирекцията на Парка осъществи редица дейности и инициативи по опазване на биоразнообразието. За повечето от тях сме ви разказвали и в предаването "Еко Свят" през годината. С какво се занимаваха през 2013 година експертите от Дирекцията на парка:
 
- С цел запазване на тревните местообитания на територията на Парка стартира проучване на нормите за изпасване и сенокосене. Определени са пробни площадки, които ще бъдат изпасвани от коне. Изграден е конен заслон и сграда за персонала;

- Поддържането на тревните местообитания е важно за планинския киклик. През последните години поради нарушените условия на разпространение, популацията на тези птици рязко намаля. Природният парк, за първи път в България, отглежда планинския киклик в полусвободни условия. Изградени са 4 волиери, в които са пуснати 24 птици. Новото поколение ще бъде освобождавано регулярно в природата;

- Намаляването на тревните местообитания е причина за изчезването на лалугерите. Дирекцията на Парка разработи дейност по възстановавяне на популацията им на територията на Врачанската планина. През 2013 година са пуснати на свобода 20 лалугери в парка. За догодина се предвижда пускането на още 20;

- Друга защитена птица, към която е насочил внимание Природният парк е египетския лешояд. Изградена е специална площадка за подхранване и наблюдение. Тази година бяха изолирани и 20 стълба, които се намират в местности, през които прелитат лешоядите;

- Подновена и изградена е нова туристическа инфраструктура. През новата 2014 година Дирекцията на парка ще посрещне посетителите с нови 5 туристически заслона. Те са разположени в местности, често посещавани от туристи и спелеолози;

- В 10 от селата по границите на Парка бяха изградени информационни пунктове с любопитни данни за културно-исторически паметници, природни забележителности и туристически маршрути; 

- Изградени са нови маршрути за любителите на дългите преходи;

- 2013 година постави началото на изграждането на мрежа от посетителски центрове на теротирията на парка - до края на 2014 година ще бъдат построени 4 посетителски центъра- в град Враца и в селата Долно озирово, Люти брод и гара Лакатник;

- Бе извършен и ремонт на Природозащитен център Натура;

- За първи път тази година бе организиран Първия Балкански биосъбор с участието на биопроизводители от цяла България;

- Вършец бе домакин на първия арт пленер за изработка на предмети от еко и рециклирани материали;

- За 4 път бе организирано и Националното вело рали из Врачански балкан, което събра над 80 любители на екстремното колоездене;

- В областта на екологичното образование бе изработен първия наръчник за образователни дейности на теротирията на ПП "Врачански Балкан" за посетителски групи от ученици;

- през 2013 година множество инициативи бяха проведени в Природозащитен Център "Натура"- Часът на Земата, Европейската нощ на прилепите и много други. През Центъра са преминали над 8000 ученици, туристи и гости на града;

- заедно с фондация "ЕкоЦентрик" през пролетните и летни ваканции бяха организирани 6 едноседмични образователни семинара. В тях участваха над 150 гимназисти и учители;

- През годината бяха организирани и редица доброволчески инициативи, по време на които бяха почистени силно замърсени територии в парка.

"Всичко това нямаше да се случи без помощта на нашите партньори и приятели- институции, организации, фирми, природозащитници и доброволци. Искаме да благодарим на всички вас, които подкрепяте опазването на природата и красотата на ПП "Врачански Балкан"- с тези финални думи завърши филмът, с който бе представена дейността на парка.

На официална церемония бяха връчени Първите годишни награди на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" за опазване на биоразнообразието и природата на територията на парка. Годишните награди са признание за усилията на организациите, институциите и личностите, съпричастни към екологичната тема. Отличията бяха дадени в 5 категории. Дирекция на ПП "Врачански Балкан" изказа своята благодарност на: Община Враца, Община Мездра, Община Вършец, Община Своге, както и на кметствата на селата Згориград, Миланово, Долно Озирово, Горно Озирово, Лютиброд, Оплетня, Паволче, Челопек, Очин дол, Лютиброд  и Зверино, както и на РИОСВ Враца, РИО Враца и РИМ Враца.

Тази година ПП "Врачански Балкан" присъди награда в категорията "Организации и институции подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на Община Враца. Николай Ненчев връчи наградата на кмета на община ВРаца Николай Иванов.

"За мен е голяма чест, че първите, които със сигурност ще станат традиционни, годишни награди за партньорство, връчвате на община Враца. Аз вярвам, че съвместно с всички останали НПО и партньори на нашия прекрасен природен парк, в бъдеще ще постигнем това, което е една голяма цел за всички общини, за всички хора, живеещи на тази територия - да стане привлекателно място за туризъм, но и място, което ще бъде пример за опазване на биоразнообразието и околната среда", каза кметът на Враца Николай Иванов.

Заслуга за опазването на биоразнообразието, развитието и популяризирането на еко туризма и екологичното образование имат неправителствените организации. Със своя неуморим ентусиазъм, енергия и желание те позволяват на гражданите активно да се включат в управлението на различни сфери от политическия и обществен живот.

Дирекция на ПП "Врачански Балкан" изказва своята благодарност на: WWF България, Сдружение "Зелени балкани", Дружество за защита на хищните птици, Асоциация на парковете в България, Българско дружество за защита на птиците, Фондация "Екоцентрик", Младежки Червен кръст Враца, Дом на науката и техниката Враца, Читалище "Развитие", Младежки дом Враца, Клуб по туризъм, алпинизъм и пещерно дело "Стрешеро", Сдружение "Искърско дефиле", Спелеоклуб "Веслец", Вело клуб "Герак", Фондация "Нова Култура".

Тази година Дирекцията на ПП "Врачански Балкан" присъди наградата в категорията  "Неправителствени организации, подпомагащи опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на фондация "ЕкоЦентрик": "От името на фондация "ЕкоЦентрик" благодаря за тази награда. За нас е чест и признание за положените усилия за реализирането на дейности по опазване на биоразнообразието. Пожелаваме на Дирекцията успехи и догодина", каза при получаването на наградата Христина Банчева от отличената фондация.

Най-успешната формула за развиването на устойчив туризъм, както и за опазването на околната среда е изграждането на тясно сътрудничество между Дирекцията на парка и бизнес организациите в региона.

Много фирми подадоха ръка в тежки моменти, като съдействаха, както със средства, така и с време, труд и материали. Дирекция на ПП "Врачански Балкан" изказа своята благодарност на тези фирми и присъди награда в категорията "Бизнес организация, подпомагаща опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на Архитектурно студио "Маринови" Враца.

"Искам да благодаря за тази чест на инж. Николай Ненчев. Мисля че макар и скромно, успяхме да помогнем и направихме интересни неща", каза архитект Валери Маринов.

Дирекция на ПП "Врачански Балкан" благодари на всички свои приятели, които неуморно се включваха в природозащитните инициативи на парка. Изразиха своята признателност и към ученическите от еко клубове към ПМГ "Акад. Иван Ценов", СОУ "Христо Ботев", СОУ "Козма Тричков", към учениците и техните учители от СОУ "Никола Войводов",  НУ "Иванчо Младенов", СОУ "Отец Паисий", НУ "Софроний Врачански", както и на останалите начални и средни училища.

Тази година Дирекцията на ПП "Врачански Балкан" присъди награда в категорията "Активен природозащитник и доброволец, подпомагащ опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на Жулиета Босилкова, учител в ПМГ Враца.

"Изключително много съм развълнувана. Много благодаря! Първото, което виждам, когато се събудя, са високите скали на планината. А там отзад някъде е пещерата "Леденика"... Докато съм на работа в училище ще се грижа учениците да познават природата в ПП "Врачански Балкан", каза Жулиета Босилкова.

Популяризирането на красивата природа и уникалното биоразнообразие на ПП "Врачански Балкан" е заслуга и на медиите.
Освен туристи, те успяват да привлекат нови приятели и доброволци в различни кампании и природозащитни инициативи, организирани от Дирекцията на ПП "Врачански Балкан". Фокусирането на общественото внимание, както върху пленителните природни дадености, така и върху опасностите и проблемите за тяхното опазване, е важен инструмент за осъществяването на природозащитната и екологичната дейност на Дирекцията.

Дирекция на ПП "Врачански Балкан" изказа своята благодарност на всички регионални и национални медии и връчи наградата в категорията "Медия, отразяваща опазването на биоразнообразието и природата в ПП "Врачански Балкан" на РАДИО ВИДИН.

За нас е чест да получим отличието в Първите Годишни награди на Природния парк. Надяваме се да сме успели да направим повече хора съпричастни към техните инициативите и кампаниите на експертите, да популяризираме красотата на природата в ПП "Врачански Балкан".

Освен награди в основните 5 категории, Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" раздаде още 4 специални награди. Те бяха изненадата на церемонията и искрено развълнуваха получателите. След "разгорещени" дебати комисията за определяне на наградите реши извън посочените по-горе категории да даде специални награди. Наградата "Образцов кмет за 2013 година" бе дадена на Веселин Петков, кмет на село Миланово.

"Много съм развълнуван за оказаната чест. Благодарен съм на ръководството на ПП "Врачански Балкан" за инициативите, които се извършиха на територията на село Миланово. Искам да ви пожелая нови успехи и да работим така задружно, за да придобие нашата природа по- хубав вид", каза кметът Веселин Петков.

Наградата "Чистач на парка за 2013 год." бе връчена на Михаил Петков: "Благодаря. Аз мислех, че го правя скришно, но явно сте ме видели. Пожелавам си парка да е чист, защото много хора хвърлят боклуци, а аз лично се възмущавам от това. Пожелавам на всички вас да чистим повече", каза Михаил Петков.

Наградата "Дарител на парка за 2013 год." отиде при Ивайло Гладнишки: "Благодаря на ръковдството на Парка, за това, че оцени нашата нищожна дейност", каза Ивайло Гладнишки.

Наградата "Дългогодишно сътрудничество" спечели кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Врачанският велоклуб "Герак" е една от организациите, които работят съвместно с Дирекцията на ПП "Врачански Балкан". За трудностите пред членовете на велоклуба и за подадената ръка от ръководството на парка, разговаряме с Председателя на велоклуб "Герак" Иван Стоянов, главният секретар Емил Иванов и с Александър Александров:

"Колоезденето е един живец. Има риск, разбира се, както навсякъде, но дава много повече, отколкото може да вземе . Инфраструктурата за колоездене е в трагично състояние. Съвременните велосипеди със своите характеристики компенсират това, че улицата е разбита или няма къде да се кара. Това не е проблем, стига човек да има желание... Единственият начин да привлечем повече желаещи да се занимават с този спорт е хората да променят начина на живот, който водят. Никого не можем да накараме насила да кара колело. Ние във Враца сме 10-15 човека. Караме във всякакви условия, защото ни е приятно. Направихме 2 състезание тази година- за купа "Околчица" и вело рали "Врачански Балкан"... Това е най- тежкото еднодневно състезание. Не само в България, но и на Балканския полуостров. Проведохме това състезание юни месец. Работим със 100-150 човека в България. Те осъзнават какви усилия полагаме и ни подкрепят. Ние получаваме подкрепа тук във Враца единствено от "Врачански Балкан."

След церемонията, която се проведе в Природозащитен център "Натура" във Враца, гостите разгледаха благотворителната изложба "Весели Балкани", организирана от Природозащитен център "Натура" и дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", която представи авторски екологични тениски и торбички на Весела Огнева. Младото момиче страда от множествена склероза и е прикавана на инвалидна количка. На откриването на изложбата, ден преди връчването на наградите, бяха събрани 2160 лв. Парите са дарени за лечение на авторката в специализирана клиника в Индия. В момента се провежда благотворителна кампания за набиране на средства. За лечението на Весела са необходими 20 000 лева.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40