Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елха за Коледа от Горското стопанство в Белоградчик

Снимка: РАДИО ВИДИН

Темите в предаването:

* Ще говорим за елхите, които по традиция украсяваме за Коледа. Колко коледни дръвчета ще предложи Горското стопанство в Белоградчик и можем ли да си купим директно от тях, а не от търговците. По темата работи сътрудникът ни Иванка Петрова.

* С главен инспектор Стилиян Пешев от видинската пожарна си говорим за отоплителните уреди и тяхната безопасност.

* Еко клубът към видинското училище "Цар Симеон Велики" проведе поредната си еко инициатива. За нея разказват две момичета - Беатрис и Глория, и ръководителят на клуба Боянка Ценова.

Северозападното държавно предприятие е осигурило около 43 000 елхи за Коледно-новогодишните празници. Това е четири пъти повече от дръвчетата, които са били на пазара преди година. Увеличението цели да намали до минимум бракониерската сеч на иглолистни видове за областите Видин, Монтана и Враца. Горското стопанство в Белоградчик отчита по-слабо търсене.

"Тази година ще предложим 500 елхички. По-малко са и го отдавам на изобилието от изкуствени елхи и на желанието на хората да пазят природата. Продаваме ги на 6-8 лева, а големите около 6-7 метра на 20 лева. Сечем ги от горския разсадник до Белоградчик. Там сме създали една плантация от елхи. Сечем ги по предварителна заявка за покупка. Предлагаме и живи елхи, за които се заплаща още 2 лева за изваждането. Тук се предпочитат по-малки елхи, за да имат по-добро прихващане при засаждането през пролетта", каза директорът на ДГС Белоградчик Мая Костова пред сътрудника на Радио ВИДИН Иванка Петрова.

В сградата на горското стопанство в Белоградчик се предлагат елхички на отделни граждани при поръчки, цената е същата. На учебните заведения и социалните домове се предлагат безплатни елхи. От тази година всяка отсечена елхичка трябва да има пластмасови пластини с номер, ако нямат- това означава, че са незаконно добити.

Втората тема в "Еко свят" е за опасностите, които крие използването на отоплителни уреди. Зимният сезон е период, през който рязко се усложнява пожарната обстановка, в резултат на масовото използване на локални отоплителни и нагревателни уреди- електрически, на твърдо и течно гориво, на газ. Това увеличава опасността от възникване на пожари, при които не са изключени и човешки жертви.
Преди броени дни във Видин се случи вторият за годината нещастен случай- възрастен мъж почина след неправилно ползване на отоплителен уред на твърдо гориво. От видинската пожарна апелират към гражданите за повишено внимание.

"През миналия есенно- зимен сезон в областта възникнаха 78 пожара. Половината от пожарите са точно по тези причини. Особено показателен е пожарът възникнал на 5 март във фургон, общинска собственост, при който загинаха 3 деца. Освен родителската безотворност за въникването на трагичния инцидент допринесе и липсата на каквито и да било мерки за пожарна безопасност. През предишния сезон също така при пожари са пострадали 4 граждани. Причините- небрежност при боравене с открит огън, късо съединение в електрическата инсталация, небрежност при ползване на различни отоплителни уреди, строителни неизплавности. Това са все фактори, които показват подценяване на опасността и все още ниското равнище на противопожарната акултура на населението. От анализа на пожарите в страната е видно, че значителна част от жертвите са трудно подвижни и самотно живеещи възрастни хора", обясни гл. инспектор Стилиян Пешев от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин.

Третата тема в предаването е за разяснителна кампания за разделното събиране на отпадъци, която се проведе във видинското СОУ "Цар Симеон Велики". Инициативата е на членовете на училищния еко клуб "Зелени хора".

"От тази учебна година е задължително в училищата да се разглежда въпросът за разделно събиране на отпадъци. Затова еко клубът инициира такава акция. Направихме табло с разяснителна цел, изработихме  мини контейнери, проведохме анкета между учениците в горен курс. Радостното, поне за мен като преподавател по биология е, че много от учениците искат да участват в акцията за разделно събиране. За съжаление всички анкетирани са отговорили, че вкъщи не събират разделно, но са дали адекватни отговори как трябва да се привлече цялата общественост да се опази околната среда", разказа за разяснителната кампания учителят по биология и ръководител на еко клуба Боянка Ценова.

Членовете на еко клуба сами инициират всички дейности от кампанията- предлагат в какви дейности да се включат, от какво да се направят контейнерите, къде да бъдат изложени, за да привлекат вниманието на повече хора, изготвят табло с нагледен материал, мултимедийна презентация. Идеята е възпитаването на учениците в разделно събиране, а не толкова в моментния ефект, обясниха от еко клуба.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40