Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка програма ще обедини ученици от Видин и Зайчар

Снимка: РАДИО ВИДИН

Сдружение "Изток-Запад"-Видин, в сътрудничество със зайчарската организация "Детска радост" представи днес основните идеи и дейности по проекта "Младежта действа обединено". Младежката програма цели да се изработи модел за пълноценно прекарване на свободното време на младите хора във Видин и Зайчар, провевеждане на трансгранични спортни игри и културни дейности в двата региона, както и разработване на Трансгранична стратегия.

"Има един вакуум в свободното време на младите хора, те са ангажирани в училище, след което излизат на улицата и никой не е опитал да запълни свободното им време с нещо полезно. Една от основните ни задачи е да разработим модел за свободното време на младите хора, предимно от 9-и до 12-и клас, този модел да бъде вкаран в една стратегия в по-дългосрочен период, провеждане на трансграничен фестивал за спорт и култура. Идеята сме взели от древните олимпийски игри, където на спортното поле са се срещали представители на различните държави, но всичките спортни събития са били предшествани от културни"- каза ръководителят на екипа Валери Недялков при откриването на срещата.

Моделът за свободното време на младите хора ще бъде съставен на базата на предварително направената анкета сред ученици от 9 до 12 клас, а след това ще последват и трансгранични шестдневни игри, в които ще се състезават младежи от Видин и Зайчар. През май месец тази година ще бъде направена предварителна селекция в осемте вида спорт, като състезанията ще се проведат в първите дни след началото на новата учебна година.

"Искаме тези игри да станат традиционни и да убедим в това властите, от които зависи това да стане традиционно. Нашата замисъл е да въвлечем млади хора, избрани от тях самите, които да представляват Видин. Май месец планираме да започне предварителната селекция на учениците, които ще участват в състезанията. Избрали сме спортовете, които са популярни във видинските училища- това са волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, лека атлетика, шах, риболов и тенис на маса. Не спортните клубове, а децата сами ще избират най-добрите състезатели сред тях и ще сформират отбор от Видин, който ще се среща с този от Зайчар"- каза още Валери Недялков.

"Стратегията за свободното време на младежите ще бъде насочена главно към институциите и ще бъде преведена на български, сръбски и английски"- посочи координаторът Десислава Тодорова.

Рамките на стратегията представи експертът в областта на образованието Вергил Маринов. Програмата предвижда и провеждане на обучителен семинар за експерти от областта на културата и спорта от двата региона.

По публикацията работи: Лора Русинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07