Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин оглави Регионалния съвет за развитие

Снимка: Десислава Василева

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов, който оглави  Регионалния съвет за развитие на Северозападния  район, се обърна към колегите си от Монтана, Враца, Плевен и Ловеч да предложат за обсъждане теми за ускорено и интегрирано развитие на района. Ръководството на Регионалния съвет е на ротационен принцип и се поема за шест месеца от областните управители на петте областите в плановия район.

Първото шестмесечие на 2014 година е много важен период за Северозападния район за планиране, отбеляза Кръстьо Спасов:

"Този период- първото шестмесечие на 2014 година се оказа много важен за Северозападния район, тъй като с него стартира новият програмен период за Европейския съюз 2014 -2020 г.  Ние съзнаваме тази отговорност и затова считам, и това сме го консултирали с Министерството на регионалното развитие и с моите колеги, че първият акцент и първият важен въпрос, който трябва да обсъдим, е да бъдем запознати със стратегията, която се подготвя за развитие на северозападния район, и която ще бъде внесена в Европейската комисия за едно изпреварващо, целенасочено инвестиране- териториални инвестиции за развитие на региона. Следващият акцент, който също е много важен, е свързан със състоянието на пътната инфраструктура. Считаме че една от причините, която води до лошото състояние на икономиката и на туризма, и на всички други сектори на обществения живот е  състоянието на инфраструктурата, което за съжаление не е добро. Ще поканим председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" да  информира Регионалния съвет за проектите, които ще се подготвят, за тези, които ще се реализират на територията не на една област, а на територията на целия Северозападен район. Тук визирам включително автомагистрала "Хемус", високоскоростния път Видин- Монтана- Враца, както и проекта Мездра- Ботевград с оглед включване в автомагистрала "Хемус" и други проекти, които агенцията реално е планирала за този програмен период.
Ще акцентираме върху това, че трябва преимуществено и с повече средства да се финансира пътното дело в  нашия район, тъй като не е тайна, че през последните години  главно се финансираше в Южна България.
За да очертаем и други важни аспекти, които да бъдат обсъдени на нашия Регионален съвет, аз отправих молба към моите колеги областните управители на Ловеч, Плевен, Враца и Монтана да предложат теми, които те считат, че са значими и важни за целия  регион. Ние трябва да променим нашето мислене- не всеки да мисли за своя регион, тъй като има проблеми, които касаят и другите области. Мисля че разбиране за това има и сред моите колеги. Трябва да мислим по-глобално, защото например, ако пътят от Видин до Монтана е добър, а след това е лош, никой няма да дойде във Видин, или примерно до Монтана е добър, а е лош към Видин. Трябва да гледаме по цели направления и по-стратегически. Използвам случая да изразя моето задоволство, че такова разбиране има в моите колеги и аз очаквам такива значими предложения, които ще бъдат предмет на първото ни заседание, което ще се проведе на 18 март."

Очаква се на заседанието на Регионалния съвет във Видин да присъства министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Правителството обръща специално внимание на Северозападния район, в подкрепа на който подготвя Стратегия за интегрирани териториални инвестиции и пилотно му включване в Споразумението за партньорство за новия програмен период 2014 -2020 г., съобщиха от Областната администрация.
 
"Успехът на това начинание зависи от областните управи и местната власт", каза по-рано при представянето на Стратегията заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25