Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски инвеститор с интерес към "Химко" във Враца

Снимка: БГНЕС
Руска фирма е потенциалният инвеститор за "Химко" във Враца– това стана ясно на форум за реиндустриализацията на страната. Икономическият министър Драгомир Стойнев обяви вчера, че до края на февруари държавата ще придобие бившия торов гигант. Крайната цена за тази операция ще бъде около 50 милиона леева. След като сделката бъде завършена, в завода ще влезе и чуждата фирма. Според неофициалната информация, с преговорите руската компания ще осигури доставки на евтин природен газ за дружеството. Името на стратегическия инвеститор обаче се пази в тайна.

Според един от дългогодишните директори на "Химко" доц. Кирил Петков, инсталациите на торовия гигант не са купчина старо желязо. Той твърди, че "Химко" може да заработи след 8 или 12 месеца. През този период ще се извършват ремонтните дейности и ще се извади комплексно разрешително. Още през първата година се очаква да бъдат разкрити 550 нови работни места.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15