Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ползва и как плаща питейна вода във Видин

Снимка: РАДИО ВИДИН

Темата за водата, инкасаторите и сметките заявиха слушатели на Радио ВИДИН, които са абонати на ВиК Видин. Сигналите са от хора, които плащат голямо разпределение от общ водомер. Тези, които живеят в етажна собственост знаят, че разликата от общия водомер и сбора на отделните водомери се разпределя между абонатите във входа. Хората, с които говорихме, живеят в различни квартали на Видин, но имат един и същ проблем- плащат всеки месец вода от разпределие, а не знаят откъде идва това разпределение.

"Двата входа са с един общ водомер и имаме огромно разпределение. Фрапиращо е- за декември имаме 52 лева за вода, което никога досега не ни се е случвало. Около 13 лева имаме от разпределение. Пуснали сме жалба до ВиК, но ни казаха, че нищо не могат да направят повече. Просто трябва ние да си следим от къде идва разпределението... И се разпределя- колкото повече сме изразходвали, толкова повече ни слагат от разпределение. Компютър определя колко плащаш. Лично съм поставяла много пъти въпроса пред госпожата, която ни записва данните. Тя казва, че това е на ВиК Наредбата... Според нас това доплащане се дължи на това, че инкасаторката, когато отчита, не намира всички вкъщи и им слага служебна вода. Ако е изхарчил 7 кубика, му слага 5. А тези 2 кубика остават... Има хора, които са в чужбина, но често си идват. Консумира си 20 дена вода, ама през тия 20 дена инкасаторката не проверява водомера. Тя водомерите в гаражите и таванските ги отчита през 5-6 месеца, ама то си се трупа в общото. И след време ние пак си плащаме тази вода, когато отчете водомерите... Всеки месец имаме от разпределение доста вода. Дори сме подавали жалба до ВиК. Дойдоха и провериха всички водомери, но в крайна сметка нищо! И това за втори път го правим. Казаха ни, че ако искаме на всички водомери да се направи проверка, трябва да е за сметка на живеещите. Това няма да стане, защото няма да се съгласят всички съседи да дадат пари. Обясниха ни, че има някъде течове, може би...", такава е картината, която оформят само част от оплакванията на хората, с които разговаряхме.

"Много хора казват "ние не искаме на бъдем двата входа на един общ водомер". Точно така- прави са да не искат, само че ВиК поддържа и експлоатира системите такива, каквито са му предадени. Този блок така е предаден на ВиК. Ако искат да се отделят, те трябва да предприемат тази реконструкция на мрежата. Ако абонатът не осигури достъп до водомера, съгласно Наредба №4 му се пише служебна консумация. Какъв е редът? Служебната консумация се начислява от компютър и в зависимост от това какви са предходните отчитания на водомерите. И в това няма нищо лошо. Може да има 1-2 кубика разлика, които при следващото отчитане се компенсират. Разпределението най-вече зависи от състоянието на водопроводната мрежа в блоковете. Когато живееш в един жилищен блок, ти имаш отговорност и към общите части", обясни управителят на ВиК Видин Георги Владов.

Проблем с водата от разпределение има и във входове, в които абонатите са с партиди и с водомери. Тези с партиди без водомер плащат по 10 лева на човек (тъй като нямат водомер, който да отчита изразходената вода).

"В Наредбата е предвидено, че когато някой апартамент няма водомер, на хората им се начисляват определени кубици вода, на база брой обитатели. Броят на обитателите се удостоверява с подпис на домоуправителя. Ако вие сте домоуправител и знаете, че сте дали бележка, че в един апартамен живеят трима човека, в същото време забелязвате че вече живеят пет или шест, трябва да дойдете и да подадете нов документ. Няма защо да подават до нас съседите сигнали, а до етажната собственост", обясни Георги Владов.

Попитахме в Комисията за защита на потребителите във Видин имат ли сигнали от граждани срещу ВиК. Там ни казаха, че за да получим такава информация трябва да се обърнем към регионалния офис на Комисията в Монтана, откъдето ни обясниха:

"Не мога да ви кажа има ли сигнали, защото в момента нямам точно такава информация. Но ако постъпи такъв сигнал, ние го препращаме към ДКЕВР. Проблемът тук е, че всеки смята, че ние можем да го защитим от абсолютно всичко, а ние имаме строго определени правомощия, по които можем да работим."

Потърсихме и ДКЕВР София, с намерението да разговаряме с експерт от комисията. Отговори ни секретарка:
 
"Можете само да дойдете в приемния ден. Ако имате писмени запитвания, направете си ги по реда. Да се входира писмото. Каквото имате запитване, го пуснете, ще ви бъде отговорено писмено. По принцип 1 месец е срокът за отговор на жалби и запитвания."

Е, направихме си писменото запитване и го изпратихме до ДКЕВР. Остава ни да чакаме и да видим какво ще ни отговори държавният регулатор.

Заведени дела от граждани срещу ВиК Видин в Районен съд Видин към днешна дата няма. Имало е едно дело през 2008 година. То е от юридическо лице и е точно за голямо разпределение от общия водомер.

"Когато разпределението е повече от консумирата ВиК-услуга, гражданите биха могли да потърсят правата си по съдебен ред. Това е неоснователно обогатяване, съгласно Чл. 55 от Закона за задълженията и договорите, който регламентира, че всеки трябва да върне това, с което неоснователно се е обогатил. Няма заведени дела срещу ВиК, защото обикновено сметките са не повече от 100 лева за домакинство. За да бъде съдено едно дружество, трябва да бъде заплатена цялата консумация за ВиК услугата. След това обикновено потребителят се дезинтересира. А и тези дела не са безплатни. Тъжителят трябва да си наеме адвокат, който да го представлява и обикновено сумата, която се дължи за хонорар, надхвърля многократно потреблението, което е платил... Затова и хората се отказват да водят такива искове пред съда. С голям успех  един абонат може да спечели такова дело, тъй като инкасаторите много рядко извършват отчитането по точно определения регламент", разясни адвокат Стефан Стефанов.

Освен че ще платят на адвоката, тези, които искат да заведат дело срещу ВиК, ще трябва да платят и другите разноски по делото, като например за вещи лица и за експертизи. А това допълнително обезсърчава хората.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40