Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата в община Враца са почистени

Снимка: Жоро Александров

Обстановката в община Враца е нормална при зимни условия- отчете днес кметът Николай Иванов, съобщихаот местната управа. Всички пътища в региона са проходими, почистени и третирани с луга, сол или калциев двухлорид. Проблеми има само в с. Върбица, където въпреки уверенията на местния кмет, не е осигурена техника за зимното поддържане на пътищата. В момента екипи от работници, наети по програмите за временна заетост, почистват улиците в селото. В общината няма населени места без електричество и водоснабдяване. До населените места пътуват автобуси по редовните си линии. В града тролейбусите и автобусите също се движат по график. Снабдяването с хранителни продукти върви регулярно. Няма непревозени ученици до училищата. Единствено автобусът, който вози децата за ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Девене, се е движил със закъснение, така че учениците не са пристигнали навреме за първия час. В село Вировско има ниска посещаемост в детската градина- само четири деца. Недостатъчно висока е температурата в детските градини в селата Три кладенци и Нефела, където в момента се осигурява алтернативно отопление с електрически уреди. В ОДЗ "Детска вселена" в с. Чирен е замръзнала водата, което се случва всяка година.

 

"Оценката ни за снегопочистването в града е следната- в събота дообяд имаше сравнително добра реакция от "БКС", когато започна обледяването и по-късно следобедният снеговалеж. Тогава категорично се закъсня с реакциите. Снощи се наложи спешно свикване на щаба по снегопочистване, след което започнаха по-мащабни и по-организирани действия. Това, което виждате от тази сутрин е максимумът като капацитет и възможности на комуналното дружество"- обобщи Николай Иванов. За последното денонощие 6 от общо 35-те снегорина, с които се извършва почистването, са аварирали. Сред тях е и грейдерът, който се ползва за почистване в най-тежките участъци. Всички налични количества сол, луга и ограничените количества с калциев двухлорид са използвани за обработка на уличната мрежа.

Снегопочистването в последните дни извади напред два основни проблема, каза още кметът на Враца. Първият е остарялата техника, която не дава възможност да се постигне в пълен капацитет услугата. Вторият- неосигуряването на достатъчни количества инертни материали за обилния снеговалеж. Предвижда се утре да започне извозването на снега от спирките на градския транспорт и от някои от по-тесните улички. На уличките, където има множество паркирани автомобили, ще се търси съдействието на органите на реда.


"Все пак искам да изкажа благодарност на всички работещи в "БКС- Враца" ЕООД за техния почти 48-часов труд, при тези тежки условия"- каза в заключение Николай Иванов.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

Уважаеми съграждани,

Във връзка със създалата се зимна обстановка в града от натрупалия сняг и спазване изискванията на Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца, се обръщаме към всички собственици, ползватели, ръководители и наематели на жилищни сгради, търговски обекти, учреждения, предприятия, фирми, детски, учебни заведения и лица, които извършват стационарна или временна търговска дейност, да почистват прилежащите територии и тротоари от сняг и лед.

Необходимо е стриктно да се следи за евентуална поява на ледени висулки на сградите и се организира своевременното им премахване.

Инж. Николай Иванов
кмет на Община Враца

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52

Започват скринингови прегледи за хронични незаразни болести

Регионалните здравни инспекции във Видин и Монтана организират безплатни скринингови профилактични прегледи и изследвания в рамките на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести 2021-2025 г.  Прегледи за диабет тип 2 на хора над 18 години ще се извършват в Медицинския център "Биомед" във Видин. Скрининг за..

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Стамбол капия във Видин ще грейне в зелено

Една от емблемите на Видин -  Стамбол капия , ще бъде осветена в зелено по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Над 20 общини подкрепят инициативата и в събота вечерта повече от 30 сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, обясни Християн Гьошев от..

публикувано на 04.10.24 в 14:17
Едното намерение е за изграждане на предприятие в село Дъбравка.

Две инвестиционни намерения в Белоградчишко ще разгледа екоинспекцията

Белоградчишкото дружество „Лаф-Велизаров и С-ие“ има намерение да изгради предприятие за производство, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко . Това става ясно от уведомление за инвестиционно предложение, постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Посочва се, че намерението е да се изгради..

публикувано на 04.10.24 в 13:34

Село Липен ще отбележи годишнина на читалището

Празник по повод 98 години от създаването на Народно читалище "Пробуда" в Липен ще се проведе утре, 5 октомври, в монтанското село. Секретар-библиотекарят в културното средище Фидана Томова съобщи подробности за честването: "Този празник го отбелязваме всяка година... Тази година сме поканили няколко други читалища, на които сме били гости,..

публикувано на 04.10.24 в 13:15