Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарството в Неговановци- поминък и тревога

Снимка: Мариана Димитрова Личен архив

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

Село Неговановци е част от Община Ново село. То е селище с история. За пръв път сведения за него се срещат в писмен извор от 1454- 1455 г. През 1952 г. в района на село Неговановци е разкопана римска надгробна могила, която е била използвана и като некропол през втората половина на 14 век от местното българско население.

Това са няколко думи за историята на селото, след което ви пренасяме в днешни дни, за да видим как живеят 500-те местни жители. Повечето от тях разчитат на лозарството като доход в семейния бюджет, разказа пред Светлана Стоенелова кметицата Емилия Иванова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Постоянно живеещите тук жители са 500. Нямаме много обезлюдени къщи, за разлика от другите села от общината. Напоследък радостите ни са по-малко от неприятните моменти- не ни подминава безработицата и демографската криза. Имам деветима, назначени като аварийни работници до месец април, и един който работи в клуба на пенсионера"- разказа Емилия Иванова.

Бъдещето на село Неговановци е в младите хора, които тук за щастие не липсват, раждат се и деца. Миналата година новородените в Неговановци са три. Запазили са детската си градина, но училището е закрито преди години.

Близостта до областния град помага в намирането на работа. Препитание търсят и в чужбина, където са заминали 40 семейства. Повечето от останалите в селото млади хора се занимават с лозарство, но и това се оказва губещо начинание. Близо 2000 дка са лозовите насаждания- проблемът е, че няма кой да изкупува продукцията им.

"Повечето се обработват. Хората разчитат на това, есента да оберат гроздето, да продадат продукцията и да си подсигурят дърва за зимата. За жалост тази година нямаше къде да го продадем, всеки се спасяваше поединично. Избите вече не изкупуват, а хората на това разчитат"- предаде тревогите на съселяните си кметицата.

© Снимка: личен архив Мариана Димитрова

В Неговановци се гордеят с местното читалище "Светлина 1928", което е много дейно и организира всички празници в селото, както и с парка си от 30 дка, облагороден с нови пейки и катерушки за децата.

Емилия Иванова си пожелава младите да се завърнат в родното си място, за да продължат делото на родителите си, да има повече работа за хората, и по-добри старини. Мечтае някой ден да бъдат отворени отново вратите на местното училище. За всичко това обаче, е нужна помощ от държавата и промяна на политиката към малките общини.

Повече за живота в село Неговановци чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15