Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Спасов: "На ход са общините"

Снимка: Областна администрация- Видин
16 проекта за повече от 13 млн. лв. ще бъдат финансирани в област Видин по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Повечето от одобрените проекти имат ключово значение за развитието на областта, коментира областният управител на Видин Кръстьо Спасов:

"Считам, че това е една добра сума за нашата област, особено ако я сравним с други области като Габрово- 1,285 млн., Ловеч- 5,364 млн., Силистра- 1,907 млн., Сливен- 4,750 млн., дори Варна, която получава 9 млн., а ние- 8 млн. за проекти на общините. С одобрените проекти в Област Видин през тази година ще реализираме изключително важни обекти, като дългоотлагания ремонт на надлеза във Видин. Изключително съм доволен, че е одобрен проектът за пътя Салаш-Ново корито."

Общините трябва веднага да стартират необходимите процедури, за да може реализацията на проектите да започне в най-кратки срокове, посъветва още областният управител на Видин:

"Постановлението ще бъде публикувано утре- 7 февруари в Държавен вестник и оттук нататък на ход са общините. Те трябва да подготвят много бързо документацията, свързана със Закона за обществените поръчки, да ги проведат в зимните месеци- до април, за да може още през май да стартира реалното строителство."

До 10 юни ще бъдат оценени проведените и приключили процедури за обществените поръчки и сключените договори и ако бъдат установени проблеми с реализацията на проектите, средствата за тях ще бъдат пренасочени към други, за които има готовност, предупреди още областният управител.

За реконструкция, рехабилитация и ново строителство са предвидени два проекта за общо 5 милиона лева: за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на Път III - 1102 "Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш (Граница с Република Сърбия)" и за рехабилитация на път Път III - 114 "Лом - Дондуково - Дреновец - Ружинци - Чупрене - м. "Бялата вода".

Ето и останалите проекти, които ще бъдат финансирани:
* На община Белоградчик е одобрен един проект за 252 000 лева, които са предназначени за монтаж на пречиствателно съоръжение за питейни води;
* за община Бойница са отпуснати 1 000 000 лева за втория етап на реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на селото;
* за община Брегово са одобрени общо 602 979 лева за два проекта - реконструкция на част от водопроводната мрежа на Делейна от км 0+700 до км 1+700 и от км 2+500 до км 4+500 (252 979 лева) и рехабилитация на съществуващ общински път VID-1030/II-12 Иново, Брегово/-Тияновци-Делейна (350 000 лева);
* за община Видин одобрените проекти са два - основен ремонт на надлез над ж.п. линия по булевард "Панония" за 2 704 277 лева и 500 000 лева- за основен ремонт (първа фаза) на ПМГ "Екзарх Антим І";
* за община Кула са отделени 250 000 лева за основен ремонт и модернизация на панаира;
* в община Макреш, за рехабилитация на част от водопроводна мрежа на Раковица, ще бъдат инвестирани 529 515 лева;
* в община Ново село, за ремонт на сграда на читалище "Земеделец 1874" - с. Ново село, са предвидени 500 000 лева;
* в община Ружинци ще се извърши реконструкция на път № VID 2162 /I-1, Ружинци- Белотинци/ - Гюргич за 1 000 000 лв;
* на община Чупрене са одобрени четири проекта за общо 709 472 лева, предназначени за: реконструкция на водопровод на главна улица в с. Върбово (155 457 лева); реконструкция на водопровод на главна улица в.Търговище (155 316 лева); реконструкция на водопровод на главна улица в Протопопинци (138 849 лева) и преустройство на общинска сграда за център за настаняване от семеен тип в с. Върбово (259 850 лева).

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25