Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Трифон Зарезан

| обновено на 14.02.14 в 10:10
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес се празнува Трифоновден, в чест на лозята и техния пазител св. Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името Трифон Зарезан. По стар стил празникът се отбелязва на 14 февруари. Днес от 17 часа в залата на читалище "Просвета" Кула ще се състои дегустация на местни вина, предаде сътрудникът ни Христела Александрова. Организатори са читалището и Община Кула. Конкурсът се провежда в три категории– червено вино, бяло вино и розе. Предвидени са награди за най-добрите вина. Класирането ще се извърши от експерт от град Видин, работил във винопроизводителния бранш. Подготвена е и трапеза с вкусни мезета, от които всички присъстващи могат да опитат, заедно с чаша от отличените вина.

 За да протече празникът автентично, кметът на Кула ще извърши ритуалното зарязване на лозата в двора на читалището, за да плодоносят лозята и асмите. Регионът не е прочут с маркови винени сортове, но всеки стопанин гледа лозето си с грижа и любов и въпрос на престиж и себеуважение е да направи хубаво домашно вино с добри качества.
За доброто настроение на гостите, и за да се почете и свети Валентин, организаторите са подготвили томбола, викторина с интересни въпроси за виното и любовта, забавни скечове, танцови и музикални изпълнения на участници от читалищните състави.


Конкурс за най-добро вино и мезе собствено производство ще се проведе в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. Състезанието е част от празника на виното и веселието, който Община Враца и Регионалният исторически музей организират за втора поредна година в деня на Трифон Зарезан. Мезетата и вината ще бъдат оценявани от специално жури от познавачи, което ще раздаде награди на най-добрите. Участие в конкурса ще могат да вземат всички врачани. Празникът включва също зарязване на лоза, като ритуалът ще бъде изпълнен от самодейци от читалище "Милин камък- 1927 г."- с. Мраморен. За доброто настроение на участниците и гостите ще се погрижат танцов състав "Хемус" при Община Враца, духовият оркестър към Читалище "Развитие", сдружение "Музевиринь" и Театрална група "ТЕМП" към Младежкия дом. Началото на празника е в 17 часа. По-късно, от 18:30 часа започва концертът на Симфониета- Враца "Вино и любов". Гост-диригент е Христо Павлов и гост-солисти- Валентина Кюрчакова /сопран/ и Марио Николов /тенор/. Концертът ще се проведе в Градска концертна зала.

Във връзка с празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан, Община Вършец организира днес от 11:00 ч. на Централния градски площад народно веселие, дегустация на бели и червени вина- реколта 2013 година и конкурс за най-хубаво домашно вино. На заелите първо място в двете категории на конкурса (червено и бяло вино) ще бъдат връчени парични награди от 50 лева.

Празник на виното и влюбените организира и кметството в Бутан, съвместно с местното читалище "Заря-1911". Организаторите канят жителите и гостите на с.Бутан заедно да отпразнуват на 14 февруари (петък) Трифон Зарезан- Ден на лозаря, с пресъздаване на обичая "Зарязване на лоза" и кулинарна изложба с дегустация на месно и постно ястие, баница, погача, сладкиш, вино- червено и бяло. Ще има и награждаване на участниците във всички категории. Кандидатите за отличия, желаещи да вземат участие в конкурса, трябва да се запишат предварително от 9.00 до 10.00 часа в Клуба на пенсионера. На същото място от 10:00 часа на 14 февруари ще се проведе и състезанието за майстори на вина и вкусни ястия. За настроението по време на празника в Бутан ще се погрижи детският духов оркестър на селото. В следобедните часове, отново на 14 февруари, кметството и читалището пък предлагат на празнуващите Деня на влюбените да посетят литературната среща с поетесата Роси Савова- в кафе "Ловно-рибарска среща" от 17:30 часа. Поетесата от Бутан ще представи своята стихосбирка "Въглени за късна есен" заедно с клуб "Художествено слово" към читалището на селото.

И в мездренското село Типченица, където има сериозни лозови масиви, по традиция ще отпразнуват днес Трифон Зарезан. Тържеството се провежда в самите лозя, където след зарязване по стар български обичай концерт ще изнесе Женския народен хор "Типченски майки". Ще има, разбира се, и дегустация на вина и награждаване на най-добрите. В село Долна Кремена също ще отбележат празника с дегустация на вина, награждаване нанай-добрите и разбира се полагаемото се тържество.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39