Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 февруари 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Музей "Кръстата казарма" във Видин има пукнатини в сградата, а покривът тече, алармира директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова. Основен ремонт на зданието бе направен по проект на Министерството на културата. Стойността на ремонтните работи е 1,5 млн. лв. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие". "Кръстатата казарма показа толкова много дефекти... като се започне от входната врата, която вече сме укрепили по български, а е само на няколко месеца. Всички пукнатини вече се появиха на старите места, проектът изобщо не е изпълнен добре. Не знам колко писма съм написала на Министерството на културата, те казват, изчакайте до края на гаранцията. И покривът тече..." Директорът на Регионалния музей допълни, че не може да направи нищо по клаузите на договора, който Министерството на културата е сключило с фирмата-изпълнител. Сградата на Кръстатата казарма е публична държавна собственост. Музеят е затворен за посетители. След направения основен ремонт на сградата, няма средства за закупуване на витрини, в които експонатите да се подредят. Нужни са поне 500 000 лв. за целта, каза Цецка Цокова, старши експерт по туризма в Община Видин.

Окръжната прокуратура във Видин е сезирана за смъртен случай със съмнения, че е причинен от хранително натравяне. Образувано е досъдебно производство. Починалият е млад мъж, съобщи прокурорът Владислав Влашев: "Извършена е аутопсия и е назначена втора експертиза за установяване на причината за смъртта. Има съмнения, включително и за хранително натравяне. Има още едно натровено лице- близък на починалия. Едната експертиза се извършва в София"- коментира Владислав Влашев. Все още няма писмено заключение от извършената във Видин съдебно-медицинска експертиза, съобщиха от прокуратурата. От Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните потвърдиха за сигнал от полицията, но уточниха, че няма доказано хранително отравяне. Полицаите са извършили проверка на място в апартамент в комплекс "Химик" по сигнал на портиерката във ведомствен блок. Освен починалия, в жилището е намерен и друг мъж в безпомощно състояние, който е откаран в болница.

Значителен спад на злополуките на работното място отчитат за миналата година от Инспекцията по труда в Монтана. Директорът Димитър Петров изрази надежда това да се превърне в тенденция. За миналата година в Монтанско са станали общо 24 трудови злополуки- само за сравнение, през 2012 те са 39. "Две от злополуките са тежки. И двете са станали в мината в Чипровци. Едната е завършила със смърт, другата е довела до инвалидност. Във Видин трудовите злополуки са 17, три от тях са тежки"- посочи Димитър Петров. 3780 нарушения са констатирани по здравословните и безопасни условия на труд. Това прави около 40 % от всички нарушения регистрирани през миналата година.

33 милиона и 500 хиляди лева е проектът за бюджет на Община Видин, който ще бъде гласуван в петък. Предстои да бъде гласувана Наредба за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза. На заседанието ще се гласува списъкът на обектите за капиталови разходи и ще бъдат разпределени средствата за спортни дейности. Предвижда се за спорт да бъдат отделени 187 хиляди лева. От тях 130 хиляди са за спортните клубове, а останалите за възнаграждения на треньорите.

За всички деца от Община Враца, които са родени през 2013 година, еднократната финансова помощ ще се изплаща до края на 2014 година. Крайният срок за помощта, отпускана от бюджета на Община Враца, бе 31 януари. Удължаването става с цел всички граждани, които имат право на това подпомагане, включително живеещите временно в чужбина, да могат да го получат- обясниха от пресцентъра на Общината. Изплащането на еднократната помощ за новородено дете става при няколко условия. Детето трябва да е български гражданин, да е с постоянен адрес на територията на община Враца и поне един от родителите му да има българско гражданство и постоянен адрес в общината, най-малко 12 месеца преди раждането му. Размерът на еднократната помощ за новородено е 100 лева.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов разпореди мерки за превенция срещу разпространението на болестта "африканска чума" по свинете. Заповедта бе гласувана от Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Мерките се предприемат във връзка с констатирано огнище на заболяването в Република Литва и необходимостта от засилен контрол на територията на Видинския регион. Д-р Цветан Топчиев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин запозна комисията с временните мерки за предпазване и епизоотичната обстановка в страната: "Извършват се проверки по планов контрол в обектите за производство и търговия с храни, проверяват се граничните инспекционни пунктове за наличие на суровини и храни с произход Литва. Особено внимание се обръща на дейността на корабните снабдители, кетъринговите фирми, обслужващи международни речни, морски и въздухоплавателни средства, събиращи кухненски отпадъци от тях. Откритите суровини и храни от животински произход, носещи риск, подлежат на конфискация и унищожение." Африканска чума по свинете не е констатирана до сега на територията на България, но се вземат превантивни мерки заболяването да не бъде внесено през границата й, каза още д-р Цветан Топчиев. От Агенцията по храните във Видин контролират търговската мрежа, предприятията и складовете за храни. Проверява се за наличие на продукти с произход Литва. До момента не са установени нередности. Съгласно заповедта, кметовете на общини трябва да се погрижат всички сметища за битови отпадъци да бъдат оградени и да не се допускат животни в тези райони. Ще се разчита на помощта на ловните дружинки и държавните горски стопанства на територията на региона.

Бившият директор на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца Румяна Петрова спечели делото за уволнението си и в Окръжния съд. Това е втората съдебна инстанция след Районния съд, която твърди, че дисциплинарното прекратяване на трудовия договор на Петрова е незаконосъобразно, а мотивите на началника на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова- необосновани. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния касационен съд. Румяна Петрова беше уволнена в началото на юли 2012 година, тъй като ученичка от гимназията роди дете, но по документи продължавала да се води в дневна форма на обучение. Обяснението на Евденова тогава беше, че директорът води в повереното му учебно заведение "мъртви души". 

Дом "Люба Тенева" Берковица отново е с нов директор. Въртележката в управлението на социалното заведение за деца, лишени от родителски грижи, започна с отстраняването на дългогодишния директор на Дома Анелия Петрова, която, според работещите в сектора, бе успяла да стабилизира институцията и да я превърне в истински дом за децата. Въпреки високата обществена оценка за работата си, Анелия Петрова бе освободена от настоящия кмет на община Берковица. След месеци на търсене, на неудобния стол седна нов шеф, но успя да работи с децата и колектива на "Люба Тенева" по-малко от година и излезе в майчинство. От 6 месеца ръководството е в ръцете на Галя Антонова, която преди дни сама е подала молба за напускане. По неофициална информация, тя е била поканена да напусне- поради несправяне с работата. От вчера на поста е Петя Христова, която при предишното правителство оглавяваше Дирекция "Социално подпомагане" в община Берковица.

Проект "Шанс за деца и младежи от дома" на Община Враца получи одобрение за финансиране, съобщиха от местната администрация. Неговата основна цел е деинституционализация на деца и младежи с увреждания и преместването им в Защитено жилище и три Центъра за настаняване от семеен тип. Капацитетът на Защитеното жилище ще бъде 8 потребители, а на всеки от трите Центрове - 14 потребители (12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност). Услугите ще се предоставят на територията на град Враца, но ще обхващат потребители от цялата страна в съответствие с Националната карта на резидентните услуги и Националната карта на съпътстващите услуги.

© Снимка: Община Видин

Директорите на 15 детски заведения в община Видин получиха общо 260 GSM апарата със служебни SIM карти. Мобилните телефони връчи кметът Герго Гергов. Апаратите са предназначени за персонала на детските градини. "Всички знаем, че в това динамично време много важна е комуникацията"- заяви видинският кмет. Той уточни, че общината поема разходите по таксите, разговорите в мрежата са напълно безплатни, а тези извън нея ще бъдат заплащани от всеки един абонат поотделно. С раздадените нови мобилни телефони с безплатни SIM карти, общият брой на ползваните от общинските служители служебни GSM апарати става над 800. (На снимката- главният секретар на Община Видин Орлин Василев поздравява директорите на детските градини с новата придобивка).

Масово напускат членовете на БСП в Монтана. Над 75 процента от общинската организация и цялата младежка организация на партията в града, прекратиха днес членството си. Според д-р Емил Константинов, който оглавяваше доскоро БСП в града, повече от 1000 души са прекратили членството си в партията и дават подкрепата си за Национална гражданска инициатива АБВ. Отдалечаване на партията от лявата политика и незачитане на мненията на редовите членове са основните мотиви за напускането им. "Ръководството на партията, с дадената му от нас политическа власт, действа като наказателен взвод спрямо членовете, които отстояват левите си убеждения. Не искаме ръководство, което ликвидира структурите си и нагло използва Партията за параван за собствено облагодетелстване"- коментира Ивета Георгиева, досегашен член на НС на БСП и член на БСП Монтана.

Работи се за учредяването на Обединена национална пчеларска организация. Решението е взето по време на традиционното пчеларско изложение в Плевен. Според Петя Иванова- дългогодишен пчелар от врачанското село Остров и председател на Съюза на жените-пчеларки, организацията ще защитава интересите на пчеларите. Очаква се първото заседание на работната група да се проведе на 25 февруари. На него ще бъде избрана концепция за организацията, както и устав. Ще бъде избрано и ръководство.

С конкурс за авторска творба, посветена на Васил Левски, младежката организация на ВМРО във Враца ще отбележи 141-вата годишнина от гибелта на Апостола. Конкурсът е с парична награда, а победителите в него ще бъдат обявени на 19-и февруари, след като бъдат оценени от жури. Желаещите да се включат в състезанието, могат да участват в 4 категории: рисунка, колаж, стихотворение, есе или разказ. Работите им ще се приемат на електронна поща vmro_mo@abv.bg , както и в офиса на ВМРО на адрес гр. Враца 3000, бул. "Христо Ботев" №18, ет. 3, стая 35А, всеки понеделник от 19:00 до 20:30 часа, до 17 февруари. Темите, по които могат да творят участниците, са следните: "Как си представя независима България Левски? Такава ли е тя днес?", "Навсякъде гонен, навсякъде приет", "Апостола- мистичен и истински", "Трънливият път на избраните- от пустинята до кръста или от манастира до бесилото", "Левски- диря и поличба". Авторите трябва да посочат трите си имена, адрес и телефон за връзка. За контакти могат да се свържат със секретаря на младежката организация на ВМРО във Враца- Виктория Пандурска, на телефон 0883 360604, или във Фейсбук.

© Снимка: Пресцентър НС

Изложбата "Празник на любовта и виното" на видинския художник Петър Бърчев гостува в Народното събрание. Експозицията включва 27 живописни платна, посветени на преклонението на българина пред лозата и нейния плод. При откриването на изложбата председателят на парламента Михаил Миков отбеляза, че видинският художник представя творбите си в навечерието на хубавия български празник Трифон Зарезан. Председателят на Народното събрание покани на изложба и парламентарния заместник министър на външните работи на Япония Такао Макино, който беше гост на парламента. Народният представител Вежди Рашидов подчерта, че темата на изложбата е актуална и вечна, особено в България, защото Тракия е родината на бог Дионис. "Гроздът", "Памид", "Край Дунава", "Асмалък край Дунава", "Последната лоза", "На баир лозе" са част от картините, включени в изложбата.

На 14 февруари от 17 часа в зала на читалище "Просвета" в град Кула ще се състои дегустация на местни вина. Организатори са читалището и Община Кула. Конкурсът се провежда в три категории- червено вино, бяло вино и розе. Предвидени са награди за най-добрите вина. Класирането ще се извърши от експерт от град Видин, работил във винопроизводителния бранш. Подготвена е и трапеза с вкусни мезета, от които всички присъстващи могат да опитат, заедно с чаша от отличените вина. Желаещите да вземат участие в конкурса трябва да донесат бутилка от виното, с имената на производителя. За да се избегне субективизма, бутилките участват само с номера. Впоследствие срещу номера може да се види и името на производителя. За да протече празникът автентично, кметът на Кула ще извърши ритуалното зарязване на лозата в двора на читалището, за да плодоносят лозята и асмите. Кула не е прочут с маркови винени сортове, но всеки стопанин гледа лозето си с грижа и любов и въпрос на престиж и себеуважение е да направи хубаво домашно вино с добри качества. Нерядко се случва да се попадне и на истински еликсир сред местните вина. За доброто настроение на гостите, и за да се почете и свети Валентин, организаторите са подготвили томбола, викторина с интересни въпроси за виното и любовта, забавни скечове, танцови и музикални изпълнения на участници от читалищните състави.

За 16-ти пореден път община Видин, Видинският младежки парламент и Младежкият съвет по наркотични вещества организират конкурс-концерт под наслов "Песен за Свети Валентин". Концертът е в петък, 14 февруари, от 17.30 часа и ще се състои в залата на видинската Симфониета, каза за Радио ВИДИН Красимира Елисеева, предесадел на Общинския съвет по наркотични вещества. "Преди това ще стартира играта "Търся си половинката". Всеки, който участва в нея и успее да помогне на младежите да намерят своите половинки, ще бъде изненадан с една любовна награда. След това от 14:00 часа във фоайето на зала "Симфониета" Видин ще започне т.нар. "Зона любов", в която отново има много занимателни игри и много изненади"- каза и Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Община Видин.

Приключи събирането на творбите в конкурса "Магията любов", организиран от видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Той предизвика много голям интерес сред учениците, дори има изпратени творби от други градове в България, каза за Радио ВИДИН завеждащият детския отдел на библиотеката Адриана Цветкова. От библиотеката отчитат голям интерес и към гласуването за рисунка, организирано във Фейсбук. Награждаването на победителите ще бъде на 14 февруари от 14 часа в Детски отдел на видинската библиотека.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00