Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 февруари 2014 година

Колкото и сериозни събития да бележат ден като днешния, все пак си е петък- 14 февруари. За повечето българи този ден е посветен преди всичко на почит към Свети Трифон, покровител на лозарите и винарите.
Снимка: Ваня Минева
Реформаторският блок настоява за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради разразилия се скандал с влияние на политическата власт върху правосъдието. Това обяви във Видин говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той обясни, че става дума за скандала в медиите между Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Сотир Цацаров:

"Подобни разкрития на високите етажи на властта и правосъдието са директна заплаха за националната сигурност на България. Искаме парламентарно представените политически формации да постигнат съгласие за публична анкетна комисия в НС, която да разследва всички твърдения, изнесени пред медиите и да ги разследва. Да разследва всички, засегнати в тези разкрития лица, и назначенията в правосъдието в последните години. Призоваваме специализираната прокуратура да започне досъдебно производство. В разменените публично реплики има данни поне за 15 престъпни състава по НК."
  Посещението във Видин на лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Николай Ненчев е част от обиколката им в Северозапада.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе на посещение в Плевен по повод Празника на лозарите и винарите Свети Трифон Зарезан. Домакини на събитието бяха единственият в страната Институт по лозарство и винарство и Професионалната гимназия по лозарство и винарство "Ал. Стамболийски"- наследник на първото училище по лозарство у нас, с над 120-годишна история. В рамките на посещението Росен Плевнелиев разгледа масивите на Експерименталната база на института, представляващи най-голямата ампелографска колекция на Балканите, с близо 2 000 сорта грозде, проведе разговор с директора на Института доц. д-р Иван Пачев и се запозна с фонда на Винарския музей в научното заведение. Президентът участва в празничния ритуал по избиране на новия Цар на лозето в двора на гимназията и според традицията заряза лозички в съседните масиви. Сред гостите на събитието бяха Кметът на Община Плевен и неговите заместници, Областният управител на Област Плевен, председателят на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков и др.

СнимкаВ същия ден Росен Плевнелиев и неговият екип проведоха разговори с проф. д-р Димитър Стойков и Председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов. На срещата присъства и народният представител от Плевен Цецка Цачева. Обсъдени бяха проектите с европейско финансиране, които реализира през тази година Община Плевен, както и готовността за кандидатстване с нови за започналия нов Програмен период 2014-2020 година. Акцент бе най-мащабният проект "Интегриран воден цикъл Плевен - Долна Митрополия", депозиран за одобрение в Европейската комисия.

Снимка
Президентът одобри идеята на Община Плевен за създаване на Междууниверситетски кампус на територията на бившата Военна школа в Плевен. "Свои филиали могат да разкрият тук не само водещи университети, а и Селскостопанската академия в Пловдив", предвид земеделския характер на района, е виждането на Президента. Проф. д-р Димитър Стойков връчи на високия гост символичен почетен ключ на Плевен, с пожелание ключът да е към сърцата на всички плевенчани. "За мен е чест да бъда в Плевен- град с богата история и светло бъдеще. Благодаря на добрите стопани на този град за тяхната посветеност и усърдие. Успех!", написа Президентът в Почетната книга на Община Плевен. По-късно той посети и пещерния Музей на виното в парк "Кайлъка", който предизвика неговия интерес не само със своята уникалност, а и като пример за успешен модел за публично-частно партньорство в България.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри днес новоизградения център за настаняване на деца и юноши от семеен тип във Враца.
Обектът е по проект "ИСКРА- Иновативен Социален Комплект от Резидентни Алтернативи", и е финансиран с 2 594 184 лева по Оперативна програма "Регионално развитие", от които 132 113 лева е съучастието на община Враца. При прерязването на лентата министър Терзиева благодари на местната управа и отчете добре свършената работа в присъствието на областния управител Венцислав Василев. "Това е част от Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 2 милиона лева. Общо за страната заделените средства са 100 милиона лева." Кметът на Враца Николай Иванов подчерта, че завършеният обект по проект ИСКРА е само част от грандиозната социална програма, която се извършва в града под Околчица.

Щандът, с който Община Враца участва тази година в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" в София, е сред най-атрактивните, съобщиха от местната управа. Стотици гости на престижната борса специално спряха пред него и си направиха снимки. Визията на щанда е дело на врачанския Дом на творчеството "Дух и материя". Целият щанд представлява стилизиран модел на входа на пещерата "Леденика" и водопада "Скакля", от който тече вода- две от природните забележителности във Врачанския Балкан, които привличат най-много туристи. "Представянето на Враца е наистина прекрасно. Самият факт, че кметът на града е тук, говори за това колко важно значение отдавате на своята история, култура и потенциала за туризъм на врачанския край. Проведохме разговор с инж. Николай Иванов и обсъдихме възможността за публично-частно партньорство, което много бързо може да донесе пари за сериозен туристически проект"- каза заместнек министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. Кметът Николай Иванов при откриването подчерта, че с всяка следваща година екипът, който работи по представянето на Враца в туристическата борса в столицата, надгражда постигнатото.

В АЕЦ Козлодуй се проведе първото Общо събрание на новоучредения Съюз на ветераните в ядрената индустрия. Сдружението с нестопанска цел вече е получило регистрация в съда, стана ясно на срещата. Тя бе ръководена от председателя на организацията Митко Янков- дългогодишен директор на дирекция "Безопасност и качество", който и след пенсионирането си активно работи за развитието на ядрената енергетика в България. На събранието бе разгледан уставът на организацията и бяха набелязани основните задачи- да се подпомага развитието на ядрената индустрия, като се използват знанията и опитът на всички членове ветерани, да се популяризира работата на ядрената централа сред обществото и ползите за цялата национална икономика. Членовете-учредители са 12, като "АЕЦ Козлодуй" ЕАД засега е единственото юридическо лице. Сред учредителите са Кирил Николов, Захари Бояджиев, Йордан Костадинов, Иван Иванов, Иван Гризанов, Атанас Койчев, Христина Кременлиева, Крум Карастанев, Веселин Кременлиев, Венцислав Мильовски и Валентин Рибарски- ветерани с дългогодишен стаж в АЕЦ и радетели за развитието на ядрената енергетика в страната. Ветераните се обединиха около идеята, че за членове ще бъдат приемани не само енергетици, но и представители на научната общност.

Във Видин тази вечер се проведе 16-тото издание на концерт-конкурса "Песен на Свети Валентин". Основен организатор на събитието е Община Видин. 14 февруари се отбелязва и с поредица от различни инициативи, посветени на Деня на любовта и виното. В МОЛ-Видин се проведе забавна игра, наречена "Търся половинката си". А в залата на Симфониетата стартира "Зона Любов", в рамките на която членовете на Детски и младежки парламент бяха подготвили много игри, изненади и награди.

В Детския отдел на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин бяха отличени победителите в конкурса "Магията любов", организиран от културната институция по повод Св. Валентин. В конкурса участваха над 50 рисунки и 19 литературни творби. Те са оценени от жури, което определи носителите на първа, втора и трета награда във всяка категория. Всички творби, участвали в конкурса са подредени в изложба. Днес в отдел "Чуждоезикова читалня" бе представена мултимедийна презентация на тема "Легенда за Св. Валентин". Гостуваха ученици от СОУ "П. Р. Славейков". След презентацията децата изработваха валентинки.

Етнографска изложба бе открита в читалище "Просвета" в мездренското село Долна Кремена. Показани са предмети от бита на местните хора от началото на 20 век. В края на миналата година Настоятелството на читалището отправи молба към жителите на селото да предоставят свои запазени от миналото предмети. Идеята бе по-младото поколение да може да ги види, да се запознае с предметната култура на своите деди, с представата за бита преди век. На молбата веднага се отзоваха 10 души и в момента броят на автентичните предмети надхвърля 55. Особено ценни са автентичните женски костюми, които са на над 80 години. Показани са две от характерните за селото носии, един Влашки костюм и един от Ямболско. Всички платове- вълнени и копринени, всички черги са изтъкани от местните жени. Цветовете са ярки и красиви. Аранжирането на изложбата е дело на Петър Трифонов- художник, член на Читалищното настоятелство.

Ромео и Жулиета, Цезар и Клеопатра, Купидон с любовните стрели създадоха много емоции на служителите в Общинската администрация във Враца. Учениците от училище "Козма Тричков" и представители на училищния "Джендър клуб" зарадваха кмета на общината Николай Иванов, експертите от РИО, своите учители и приятели и гражданите на Враца, като раздадоха "валентинки" и отправиха послания за любов, уважение и разбирателство. Денят на влюбените те отбелязаха и с музикално междучасие и много приятни изненади за съучениците си.

За десети път в Мездра подредиха изложба-базар "Пчеларство". Организатори са Пчеларско дружество "Нектар", Община Мездра и Общинска служба "Земеделие". Изложбата премина под наслов: "Заедно да спасим пчелите - да спасим живота на Земята!", а поводът- отминалият наскоро празник на пчеларите- Св. Хaралампий. В десетото юбилейно издание на изложението се включиха 6-ма производители на природния еликсир от Искърския край. Доайени сред тях бяха 79-годишният Васил Георгиев (Кожухара) от Лик и 77-годишният Ивайло Митов от Крета. В момента в община Мездра има 50-на пчелари, предимно на възраст над 55 години, информират от общинската пресслужба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39