Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви проекти ще се финансират по програма "Околна среда" в Северозапада

Снимка: РАДИО ВИДИН

СнимкаНай-мащабният проект във Видин, финансиран от Кохезионния фонд и Оперативна програма "Околна среда" е този за водния цикъл. Неговата стойност е над 75 милиона лева. Изпълнението на проекта започна през декември миналата година с дейностите по рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационната системи. Те са на стойност 44 милиона 380 хиляди лева и трябва да приключат за 10 месеца, т. е. до началото на октомври, затова и в момента усилено се работи. 2 милиона и 700 хиляди лева осигурява Община Видин за изпълнението на проекта. Скоро трябва да започне изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, което е заложено в проекта за водния цикъл. Само изграждането на пречиствателната станция ще струва 25 милиона и 100 хиляди лева. Старт на проекта даде кметът на Видин Герго Гергов през декември миналата година и тогава обяви, че се надява следващата година по това време обектът вече да е завършен.

"Искрено пожелавам на всички, които имат изключително отговорната задача да осъществят този мащабен проект, с общи усилия да разрешаваме проблемите и заедно да открием новите обекти в полза на Видин и неговите жители"- каза на церемонията, с която беше даден старт на проекта кметът на Видин Герго Гергов. 

Извършващото се строителство по водния цикъл е на базата на предоставена от Изпълнителя програма-график, утвърдена от строителния надзор на обекта. При старта на строителството Георги Станилов, който е управител на фирмата изпълнител, обяви, че краткият срок, в който проектът трябва да бъде завършен, е предизвикателство. Благоприятни метеорологични условия, за да може да се работи, пожела ръководителят на надзорния екип по проекта доцент Димитър Аличков. Той обяви, че заради ниските подпочвени води, е много важно да може да се работи през зимата.

"Подобно подземно строителство не е никак лесно за изпълнение, още повече когато се отнася за канализационна мрежа, каквато е тази тук и особено като обърнем внимание на геоложките особености на територията на град Видин"- отбеляза доцент Аличков.

"В Община Монтана тази година довършват водния цикъл на града и всички сили са съсредоточени към финалната права на този мащабен проект." Това каза за РАДИО ВИДИН кметът на Монтана Златко Живков

СнимкаВ Община Враца също тече реализацията на водния цикъл на града. Интегрираният проект трябва да завърши до средата на месец декември 2015 година. Той е най-голямата разработка, реализирана в България по оперативна програма "Околна среда", в сектор "Води". Финансиран е с над 136 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз е в размер на 123 500 000 лева, предаде сътрудникът ни от Враца Жоро Александров.

Една стара идея ще бъде приоритетна за Община Белоградчик през новия програмен период 2014- 2020-та година по програма "Околна среда". За нея разказа пред сътрудника ни Иванка Петрова Николай Димитров, главен експерт в Община Белоградчик.

"Проектът е за интегрирано водно управление на водите в Белоградчик. Това включва изграждането и реконструкцията на водопроводната и канализационната мрежи в града. Предвиждаме и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води."
По темата за проектите, изпълнявани по ОП "Околна среда" мнение изрази слушател на РАДИО ВИДИН от видинския квартал "Нов път".

"Останах изненадан, че в квартал "Нов път" ние нямаме годна канализационна мрежа, нито пък за отпадни води. Идейни проекти за това има, работни няма"- коментира видинчанинът. Той призова този проблем да бъде решен, защото:

"В квартал "Нов път" кипи живот, назависимо от какъв етнос са хората."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45